Menü

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?

A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

A kettlebell első ránézésre egy furcsa fogantyúval ellátott, harang alakú gömbsúly, talán azt gondolnák első látásra, hogy nem sok mindenre jó, ám ezzel ellentétben rengeteg lehetőséget rejt magában főként különleges kialakítása miatt. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az edzésforma, mert hatékonysága szinte megkérdőjelezhetetlen.

Ha hatékony zsírégető és alakformáló mozgásformát keresünk, márpedig általában azt, akkor ez a fajta edzés és az erről szóló mai cikk hasznos lehet a kedves olvasók számára.

Akiknek nincs lehetőségük szabadban vagy konditeremben edzeni, kiváló lehetőség otthoni alakformálásra is a kettlebelles edzésfajta, tehát nem feltétlen konditeremhez vagy személyi edzőhöz kötött, ám a helyes kivitelezés elsajátítása, megtanulása miatt elengedhetetlen egy szakember segítségét kérni.

Mit tud ez a súlyzó, amitől annyira népszerű?

Nos amellett, hogy jól átmozgat és sokféle gyakorlat elvégezhető vele, a kettlebell edzésnek köszönhetően fejlődik az egyensúlyérzékünk, valamint rugalmasabbá válik a mozgás, ráadásul a mélyizmokat is alaposan megdolgoztatja.

A kettlebell egyik nagy előnye, hogy mivel egyensúlyozás szükséges a helyes megtartásához, a test rengeteg izma feszül meg egyszerre. Javítja a vérkeringést, gyorsan beindítja a zsírégetést, ráadásul férfiak és nők is egyaránt végezhetik ugyanazt az edzéstervet.

Mire kell figyelni a használatkor?

Mint rendszeresen sportoló és sportról gyakran cikket író ember ki kell, hogy emeljem ezúttal is, hogy minden edzés előtt alaposan be kell melegíteni, majd az edzés végeztével lenyújtani az izmokat. Nem, nem szabad elsumákolni, mert sérülés lesz a vége és jó néhány hét, esetleg hónap kimaradás az edzésekből.

A helyes kivitelezés egyszerre több izomcsoport bevonásával történik, ezáltal javul a mozgáskoordináció és a koncentrációs készség.

Honnan ered a kettlebell?

Története több évtizedre nyúlik vissza és ha információim jók, akkor eredetileg katonák kiképzésének szerves része volt ez a fajta edzés, ugyanis az állóképesség és a rugalmasság fejlesztésére rendkívül hatékony.

Mekkora kettlebellt érdemes vásárolni?

Szerencsére ma már nagyon sokféle formában és súlyban elérhető számos üzletben. Fittségtől, erőnléttől, kezdő, illetve haladó szinttől 4- 6-8-10 esetleg 12 kilós gömbsúlyokat érdemes vásárolni otthonra.

Megvettem, de ez miért lesz jó nekem?

Mert a fizikumunk erősebb lesz, fittebbekké válunk. Kiváló egy sor problémára, mint például derékfájás, keringési problémák, de zsírégetésben is verhetetlen. A kettlebell magában is jó erősítő eszköz, ám keresztedzésnek is jó, illetve bármelyik kedvenc sportunkat is kiegészíthetjük vele.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?