Menü

Amiket elfelejtünk megtisztítani, pedig nagyon fontos lenne

Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember arra törekszik, hogy az élettere szép, rendezett és tiszta legyen. Ennek érdekében mindent megtesz. Persze így is van, hogy poros marad a televízió alatti szekrény teteje, de a vitrin üvegpolcait sem törölgetjük naponta. Azért van olyan alkalom, hogy rászánjuk magunkat, és az egész házat alávetjük a nagytakarításnak. Azonban a legelszántabb takarítóknál is akad olyan, hogy elmarad egy-egy dolog. De, vannak olyan tárgyak az otthonunkban, amit rendszeresen elfelejtünk tisztítani.

Belegondoltunk abba valaha, hogy naponta hány tárgyhoz érünk hozzá? Melyek azok, amikhez rendszeresen? Ezeket vajon milyen sűrűn törüljük át, vagy tisztítjuk meg a felületét? Ezek általában olyan tárgyak, amivel mást takarítunk, amiben tárolunk valamit, vagy amit egy nap rengetegszer érintünk meg úgy, hogy még csak fel se tűnik nekünk a gyakorisága. Vegyünk pár példát, miket is fogdosunk meg „észrevétlenül”.

Villanykapcsolók: Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, hogy igen, ezt gyakran elfelejtjük áttörölni. Pedig ezzel a tárgyal igen gyakran érintkezünk. Rengeteg baktérium képes megtelepedni rajtuk, főleg a bejárati ajtó, fürdőszoba és konyhai kapcsolókon. Ugyan ez a helyzet a kilincsekkel is. Mindennap használjuk, de mégis sokszor elfelejtjük alaposan letörölni. Pedig könnyen lefertőzhetik egymást a családtagok a téli időszakban, vagy egy influenzás megbetegedés kapcsán, egy-egy közös kilincsérintéssel. Ha máskor nem is, de legalább ilyenkor töröljük át alaposan a kilincseket is.

A következő csoportba sorolhatók, a szekrényajtók, képkeretek, polcok, szekrények teteje, alja. Hajlamosak vagyunk csak azt feltakarítani, ami szembetűnő lehet. Azzal már nem törődünk, ami rejtve van, pedig olykor-olykor érdemes lenne ezzel is foglalkoznunk. Ezeket valahogy elfelejtjük rendszeresen takarítani, pedig alapos letisztítása ezeknek a felületeknek is fontos lenne, mivel a belső és alsó részek is sok koszt, port szednek össze. A konyhaszekrény ajtaja igen sok szennyeződést felvesz, főleg a mindennapos főzés kapcsán. Rácseppen az üdítő vagy a kávé, főleg ha a reggeli sietségben kifolyatjuk. De a kicsapódó ételmaradék is gyakran végzi ezen a felületen. Tehát a bacilusok melegágya. A szemetest rejtő konyhaszekrény ajtóról nem is beszélve.

Amikor bepillantunk az ágy, vagy kanapé alá, akkor tűnik csak fel nekünk, hogy szállnak az apró porszemek. Talán még papír zsebkendőt, csokis papírt, vagy egy fél pár zoknit is találunk. Ezt a legtöbben azzal orvosoljuk, hogy bedugjuk a porszívó csövét a bútordarab alá, és nagyjából próbáljuk tisztává varázsolni. De gondoltunk már arra, mennyire poros is lehet a bútor aljának a felülete? Gyakran egy egyszerű porszívózásnál többet kell tenni. Szükség esetén bátran mászunk a bútor alá és vizes takarítószeres ronggyal töröljük át.

Ha koszos tisztító eszközöket használunk, akkor valójában minden takarítással tovább fertőzzük a területeket. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk, a lefolyókat és a különféle takarításhoz használt eszközöket. Mint például a mosogatószivacsok, a felmosó fejek, vagy éppen a portörlők. Ezáltal sokkal hatékonyabb lesz a takarítás folyamata is.

Nem számít, hogy valódi, vagy mű, sajnos a különféle növényeken is rengeteg por halmozódhat fel. A virágoknak is jót teszünk, ha meleg esős időben inkább az udvaron keresünk neki helyet, és majd csak a hidegebb idő beköszöntével költöztetjük vissza a lakásba őket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy gyors zuhany bizonyos időközönként megoldást jelent a problémánkra. Viszont ha mozdíthatatlanul nagyméretű növényekről van szó, egy rongy segítségével is megtisztíthatjuk a virágainkat. Ezzel nem csak magunknak, de a növénynek is jót teszünk.

Szemeteskukáról se feledkezzünk meg. Attól még, hogy zsákot teszünk bele, a belseje ugyanúgy bekoszolódhat a használat során, a külsején pedig egyéb kosz és por telepszik meg. Ezért ne felejtsük el időnként alaposan kitakarítani! Áztassuk tisztítószeres vízbe, majd hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra használnánk.

A telefon, kontrollerek felületét se felejtsük ki a sorból. Illetve ide tartozik még a távirányító is. Mivel kézről kézre jár ez az eszköz, így sok baktérium képes megtelepedni és elszaporodni rajta. Kutatások szerint az otthonokban található baktériummennyiség közel 30%-a a távirányítón található. Arról nem is beszélve, hogy a tv előtt ülve ugyanazzal a kézzel nassolunk, amivel a távirányítót is nyomkodjuk. Ideális az lenne, ha naponta áttörölnénk nedves kendővel és odafigyelnénk, hogy mindig mossunk kezet, mielőtt leülnénk tv-zni.

Minek a szennyes tartót tisztítani, (mondhatnánk magunknak) amikor úgyis csak koszos ruhákat tartunk benne? Ez a használati eszköz is egyre koszosabb lesz az idő elteltével. Főleg a textilkosarak esetében, ugyanis azok még akár be is büdösödhetnek. A műanyag szennyes tartók tisztítása a legegyszerűbb, ezeket könnyedén ki tudjuk törölni egy nedves tisztítószeres ronggyal. A textil szennyes tartók pedig általában mosógépben moshatóak, de ha mégsem, akkor kézzel is könnyedén megtisztíthatóak szappanos vízben. Arra figyeljünk csak, hogy teljesen szárítsuk meg mielőtt újra használnánk.

Sorolhatnánk még, hogy mikre is kellene figyelni takarítás során. A lista végtelen lehet, azonban ha már néha eszünkbe jut a fent említett dolgoknak a takarítása, már többet tettünk azért, hogy óvjuk az egészségünket és egy tisztább otthonban hajtsuk le a fejünket esténként.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.