Menü

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?

Az úszást sokan szeretik, különösen nyáron, amikor a forró időjárásban, kánikulai melegben mindenki szereti medencében, vagy tenger/tó partján hűsíteni magát. Télen sem kell lemondani róla, a különböző fedett medencék, uszodák és wellness hotelek mindig kínálják az úszási lehetőségeket, de olyan ismerősöm is van, aki nemrégiben videót küldött arról, ahogy a befagyott tavakban is képes megmártózni.

Miért is szeretek úszni?

Egy több nő bevonásával végzett tanulmány elemezte, hogy a nők az úszástól a fizikai tünetek, például a hőhullámok és fájdalmak enyhülését tapasztalták. Nos ez is egy ok lehet mostantól az úszásra.

Az is érv mellette, hogy könnyebben megy tőle a fogyás, hiszen hatékony edzésfajtáról van szó.

A legtöbb ember valószínűleg tudja, hogy az úszás elég komoly mennyiségű kalóriát segíthet elégetni, ahogy én a sportórámmal mérem, azt látom, hogy ugyanolyan hatékony lehet, mint a futás.

Az úszás megmozgatja a test összes belső izmát, tizenkétszer hatásosabb, mint az edzőteremben végzett testmozgás, akár 600 kalóriát égethetünk el óránként.

Pozitív hatású a mentális egészségre és a hangulatra. (főleg, miután letudtam az egyórányi úszást a hideg vízben és elégedetten állok a zuhany alatt)

Jobb erőnlétet ad, jobb állóképességet és fizikumot, erősíti a tüdőkapacitást, melynek hasznát már sportágakban is érezhetjük.

Ideális minden korosztály számára, sőt a várandós nőknek is ajánlott, hiszen nem ugráló mozgás, nem veszélyes rázkódással járó sport, s mivel kíméli az ízületeket, túlsúlyosaknak is bátran javasolt.

Az úszás egyébként szórakoztató, főleg, ha minden úszásnemet megtanulunk és kipróbálunk, váltogatunk, emellett számos egészségügyi előnnyel is jár, fitten tart, mert számos izmot megmozgat, továbbá meditációs hatású.

Az úszás szerelmeseinek véleménye megegyezik abban, hogy a víz felszínén úszva valamiféle meditatív állapotba kerülnek, és egyfajta nyugalom lesz úrrá rajtuk.

Sem az életkor, sem a fizikai állapot nem korlátozza az úszást, természetesen arra figyelni kell, hogy muszáj betartani a helyes technikát, különben a helytelenül végzett gyakorlatokkal többet ártunk, mint használunk.

Az úszás segít az alvásminőségben, jobban alszunk tőle, továbbá segíthet a stressz csökkentésében.

Teljesen természetes, hogy mindenki más-más szabadidős tevékenységet szeret, ha azonban a fenti érvek meggyőzőnek bizonyultak, akkor kifejezetten örülnék, ha a cikk elolvasása után többen váltanának egy órányi úszójegyet, hogy kipróbálják és véleményezzék az úszást, mint sportot. Adjunk esélyt ennek a mozgásnak és jó eséllyel kedvenc sportunkat is megtalálhatjuk benne.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.