Menü

Mikor milyen vitamint szedjünk?

Szedjünk vagy ne szedjünk vitaminokat, szükségesek az étrendkiegészítők, vagy feleslegesek? Melyikből mennyit mivel és mikor? Vitaminszedési kisokos. Vitaminokra és táplálékkiegészítőkre szüksége van a szervezetünknek, ugyanakkor a helyes adagok megállapítása nem könnyű, de egy általános útmutató sokat segíthet.

Gyermekek vagy kisbabák, akiket még szoptatnak az egészséges anyatejjel mindent megkapnak, amire szükségük van, kivéve, bizonyos esetekben, a „K” és a „D” vitamint. A „K” vitamint a legtöbb kisbaba születésekor megkapja egy vitamin injekcióban, a „D” vitamint pedig rendszeresen kapják csepp formájában, meghatározott adagolás szerint.

Akik dohányoznak, ők sajnos számoljanak azzal, hogy a dohányzás megakadályozza bizonyos vitaminok felszívódását a szervezetben; különösképp a C vitaminét, de a folsavszerű étrendkiegészítők is fontosak lehetnek a cigarettázók számára, ezért aki dohányzik, egyen sok gyümölcsöt és rostos ételt. És természetesen a cigarettáról való leszokás a leghasznosabb táplálék kiegészítő a dohányosoknak. De egyesek túlságosan is élvezik a cigarettázást ahhoz, hogy leszokjanak, ezért figyeljenek oda táplálkozási szokásaikra.

Alkoholfüggők is gyakran szenvednek súlyos vitaminhiányban. A legveszélyesebb a C és a B1, a folsav, a B6 vitamin és a B2 vitaminok hiánya.

Az idősebbek esetében a szép korúak majdnem egyharmadánál észrevették a vitaminok és ásványok hiányát, ennek egyik oka, hogy ők sok gyógyszert szednek és a sok gyógyszer gyakran megakadályozza a vitaminok felszívódását a szervezetükben.

Az időseket keveset éri napfény, ezért szenvedhetnek gyakran D vitaminhiányban, de előfordulhat náluk a B12, B6 vitaminok és a folsav hiánya is, ezek felelősek sokszor a feledékenységért és különböző mentális rendellenességekért.

A mai sokszínű étkezési trendekben, divatdiétákban és ételintoleranciák miatt, illetve a drasztikus fogyókúrát követőknek - akik 1000- nél is kevesebb kalóriát fogyasztanak el naponta - mindenképpen ajánlott a multivitaminok szedése.

A vegetáriánusoknak szükségük lehet D vitaminra és B12 kiegészítő vitaminokra és vaspótló készítményekre, ezek hiánya többek között hajhullást okozhat.

A várandós és szoptató anyukák jól tudják, hogy nekik különösen sok mindenre kell figyelniük a terhesség és a szoptatás alatt, nekik érthető módon nagyobb vitaminbevitelre van szükségük, a folsav, a B vitaminok pedig különösen fontosak. A folsav csökkenti az ideg-betegségek kialakulásának lehetőségét, a multivitaminok védik a gyermeket bizonyos örökölhető szívbetegségektől, a B6 vitamin csökkentheti a reggeli rosszulléteket, ám minden étrendkiegészítő és vitamin szedése előtt erről az orvosukat tájékoztatniuk kell.

Azt gondolom a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésénél is a mérték az érték és hogy mennyi, az annyi, ugyanis a jóból is megárt a sok, ezért egyensúlyban kell tartani a szervezetünket, nem kell tömni magunkat vitaminokkal, de nem is kell félni ezek alkalmazásától.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.