Menü

Kik azok a digitális nomádok?

A koronavírus-járvány után egyre többen végeznek távmunkát, dolgoznak otthon, tanulnak online. Ennek az életmódnak az előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan végezhető, akár külföldről is, így rengeteg utazással járhat, hiszen a digitális nomádok kihasználják mobil életüket, s egyre többen keresik a viszonylag olcsó, egzotikus helyeket, ahonnan dolgozni és pihenni is egyaránt tudnak.

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül dolgozik, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design és hasonlók, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak lehetőségük van arra, hogy bárhonnan, akár másik országból is végezhessék feladataikat. A digitális nomádoknak saját portáljuk van, ahová egymás után töltik fel a tapasztalataikat. Az online dolgozók többségének a pandémia alatt fellazultak munkavégzéssel kapcsolatos előírásaik, így lehetővé vált számukra, hogy a nagyvilágon bárhonnan elvégezzék a munkájukat.

A tipikus nomád ember, épp ebből a szabadságából kifolyólag ritkán marad egy helyen hosszú ideig: egy év alatt 12-13 országot is meglátogathat, s különösen kedveltek az egzotikus országok, tengerpartok.

A nomádok sok pénzt költenek ezeken a helyeken, sok város pedig tárt karokkal fogadja őket, hiszen fellendítik a turizmust, vendéglátást, s az említett helyek igyekeznek is alkalmazkodni a digitális nomádok életmódjához, elegáns éttermekkel, az ingyenes töltőcsatlakozókkal, megfizethető kávéval és a megvásárolható wifivel várják őket.

Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hány munkavállaló minősül digitális nomádnak, valódi számukat csak találgatni lehet.

Melyek a kedvelt előfordulási helyeik?

A digitális nomádok legjobb hat városa Buenos Aires, Bangkok, Mexikóváros, Canggu (Bali), Medellin (Kolumbia), Lisszabon.

Arról nem igazán találni adatot, hogy hányan tartózkodhatnak Magyarországon, de bizonyosan kedvenc célállomás vagyunk, hiszen a 2022. szeptemberi országlistán hazánk felkerült a digitális nomádok top 10-es rangsorára.

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban nálunk csak a pandémia idején kezdtek el élni a munkahelyek az online munkavégzés lehetőségével. Ma már sokan tevékenykednek „home office” módban, így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomád életmód.

Előny vagy hátrány így élni, dolgozni?

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy nincsenek egy fix helyhez kötve, saját maguknak tudják beosztani az idejüket.

Hátrány is lehet azonban, hogy fellazult a napirendjük, nincs fix munkarendjük, időbeosztásuk, ezáltal egybefolyik a munka és a magánélet és kissé magányos életforma, hiszen nem találkozik személyesen a kollegáival.

Akár előnyös, akár hátrányos ez az életmód, a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformájává válhat, meg kell tanulnunk megfelelően kezeli és előnyt kovácsolni belőle.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.