Menü

Színes ételek és italok, melyektől jobban érzed magad

Azt már sokan kutatták, hogy a színeknek milyen hatalmas jelentősége van az életünkben, de nem csak öltözködésünkben vagy környezetünk élénkítésében fontosak, hanem étkezésünknél is érdemes odafigyelni erre.

Zöldségek és gyümölcsök, az egyik legfontosabb alapjai étkezésünknek, hiszen nem csak kitűnő vitaminforrások, hanem tele vannak ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, rostokkal, melyek egészségünk őrei lehetnek. Minél több színt viszünk az elfogyasztott ételek által az életünkbe annál többet teszünk az egészséges bélflóránk helyes működéséért és ezzel szervezetünk egészséges állapotáért. A zöldségek, mint nevük is utal ré, általában a zöld színnel azonosítjuk, pedig ez azért nem igaz mindegyikükre.

A zöld színű zöldségek egyik legjobbja a kelkáposzta és kelbimbó. Ízüket tekintve megosztóak, mégis ők az egyik legtöbb C-vitamint, K-vitamint, luteint és káliumot tartalmazó zöldségeink. A lutein miatt érdemes megemlíteni a más sokkal közkedveltebb zöld paprikát is. A lutein nagyon fontos a szemet érintő betegségek elkerülésében. Salátáinkba és szendvicseinkbe csempésszünk uborkát, ami segíteni fog a méreganyagok eltávolításában és rengeteg antioxidánst tartalmaznak, sőt, még az ízületi fájdalmak enyhítésében is segíteni fog. Zöld gyümölcsöknél gondoljunk a kivire, hiszen sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mint például a narancsnak. Soroljuk ide az avokádót is, ami ugyan nem tartalmaz túl sok vitamint, ellenben kimutatták, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, segít a fájdalmak leküzdésében.

A pirosak a likopinnak és az antocianninak köszönhetik szép színüket melyek igen erős antioxidánsok. A likopin fontos a szív- és érrendszernek és megküzd a fertőző betegségekkel is. Azon termények, amiknek mély, sötét színük van, általánosságban fitonutrienseket tartalmaznak, amik kitűnően támogatják az immunrendszert. Együnk céklát, melynek magas a rost, a kálium, a folsav, a vas és C-vitamin tartalma, ezek mellett pedig igen jól csökkenti a magas vérnyomást.

A magyar konyha közkedveltje a paradicsom, kiváló C-vitamin, kálium és likopin forrás, ez utóbbi védelmet nyújthat a prosztatarák és méhnyakrák ellen, de segít a koleszterinszint csökkentésében. A pirospaprika sem maradhat ki, ebből is az erősebbik fajta vagy akár chili paprika, melyről tudjuk, hogy erősségét a benne található kapszaicinnak köszönheti, aminek sok egészségügyi előnye van, int például a vérnyomás csökkentése.

Hogy ne csak a megszokott színekről beszéljünk, bökjünk rá a kékre és ezzel együtt a kék teára. Színe teljesen természetes, egy pillangóborsó-virágnak köszönheti, ami Dél-Ázsiában honos. Rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Ugyanitt ne feledkezzünk meg az áfonyáról sem, ami minden zöldségnél és gyümölcsnél több antioxidáns és antocián taralommal bír. Utóbbi elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal erősíti a kapilláris rendszert.

A színes étkezéssel nem csak a jókedvünket, hanem egészségünket is megfelelő szinten tarthatjuk, próbáljuk ki a legkülönbözőbb színű terményeket, ezzel új ízek is kerülhetnek a megszokottak közé.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.