Menü

Ne tiltsuk a gyerekeknek az édességet

Igen, tisztában vagyok vele, hogy mit írtam címként, nem tévedés valóban úgy gondolom, hogy ne tiltsuk az édességet a gyereknek, ugyanis megvan a helye az étrendben, máris kifejtjük, hogy mit értünk ezalatt.

Nem vagyok álszent, ahogy a felnőtteknek, úgy a gyereknek is szükségük lehet némi édes örömforrásra, ezért nincs értelme eltiltani senkit az édességektől, arról nem is beszélve, hogy olykor szükséges a gyors hatású kalória.

Természetesen nem az édesített üdítőkre és cukorkákra szeretném rábeszélni a kedves olvasókat, melyek fölöslegesen megnövelik az energiabevitelt és elhízáshoz vezethetnek, sokkal inkább arról van szó, hogy a gyerekeket meg kell tanítani a mértékletesség fontosságára.

„A mérték az érték” - szokták mondani, s ezzel mindent jól össze is foglaltam, hiszen nincs tiltott étel, csak túlzó mennyiség.

Miért ne tiltsuk az édességet gyerekeinknek?

Mert aki azt hiszi, hogy édességeket száműzni és tiltani kell az étrendből az téved. Egy egészségesen és változatosan felépített étrendben az efféle nyalánkságok megfelelő és mértékletes fogyasztása nem tilos, a fontos sokkal inkább az, hogy már egészen a kisgyermekkorban kialakuljanak az édességfogyasztással kapcsolatos helyes táplálkozási attitűdök. Az egészségre nevelés pedig a szülő feladata.

A tudatos táplálkozás kialakítása nem folytonos tiltásokról szól, hanem arról, hogy megfelelő időben, mértékben beleférhet az étrendbe bármi, elegendő folyadékfogyasztás, tápanyagbevitel és rendszeres mozgás mellett.

Az egyik legfontosabb ok, amiért nem tiltom a csokoládét, cukorkát, az pedig az, hogy nem lehet a gyermeket burokban nevelni, hiszen tudjuk, hogy kap olykor az oviban, meg a nagyinál és a dédinél. És igen! Kap csokit otthon is. Sőt, hogy összezavarjam az erről kérdezőket, gyakran elmondom, hogy én saját kezűleg teszek ki egy kosár csokit otthon, a gyerekek számára elérhető magasságban, közelségben, főleg így karácsony után a sok kapott édesség mind ott sorakozik az asztalon, tehát szem előtt van.

A gyermekeket már egészen pici korban meg lehet tanítani arra, hogy az édességnek is megvan a helye a táplálkozásban. Soha nem főétkezés helyett fogyasztjuk és nem nagy mennyiségben, hanem kisebb adagokat, heti 1-2 alkalommal.

Az is egy számomra bevált módszer, hogy nem desszertet adok ebéd után, hanem egy kisebb étkezés - akár tízórai vagy uzsonna – az édesség, ami egy különálló kis köztes étkezést jelent, a fontos reggeli-ebéd-vacsora pedig minőségi, tápanyagdúsabb étel.

Édesség helyett nálunk gyakori a tejtermék, a tejszelet, a tejberizs, a túró rudi, tegnap épp csokis, bolti tejberizst kanalaztak suli után hazaérve, nem látok ebben semmi kivetnivalót.

Délután edzésre mennek, s mire vacsorára kerül a sor, már ismét az egészségesebb falatokat kapják. Eltiltani pedig egyáltalán nem kell, nem is érdemes, sőt nem is szabad őket az édességtől, hiszen a tiltás még inkább felkelti a vágyat és az érdeklődést, minél inkább tilos, annál jobban érdekli.

Talán nem így van?

A megoldás szerintem ennyire egyszerű. A gyerek pedig ezt megérti, hiszen neki is fájt már a hasa, látott kövér nénit, volt már valószínűleg fogorvosnál, s így magától fog törekedni arra, hogy a számára kellemetlen érzéseket, hasfájást, fogfájást elkerülje.

Nálunk ott a kosár csoki, nem tilos, nincs elrejtve, lehet enni belőle, csak néha, apránként, mértékkel és keveset.

Unatkozik a gyerek nyáron? Helyes.

Mai cikkünkben néhány gondolatot hoztam arról, miért nem baj, sőt hasznos is lehet, ha néha unatkozik a gyerek a vakáció alatt! Unatkozik a gyerek nyáron? Helyes.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?