Menü

Futás, mint újévi fogadalom

Az ünnepek után sokan szembesülnek azzal, hogy a mérleg bizony több kilogrammot mutat, mint szokott. Ilyenkor többen kezdenek el konditerembe járni, és akadnak olyanok is, akik a futást választják a kilók eltüntetése érdekében. De akár újévi fogadalmunk is vezethet oda, hogy futni kezdjünk. Ilyenkor számtalan ember határozza el, hogy egészségesebben fog élni, és el kezd sportolni, de a kezdésnél már morzsolódnak le az emberek. Az meg, hogy tényleg beépítsük az életünkbe, nagyon keveseknek sikerül. Úgy gondolom, hogy ismerős lehet sok ember számára, azok a gondolatok, és mondatok, hogy: Majd holnap kezdem! Most esik az eső, majd ha jó idő lesz! Nagyon hideg van, majd ha tavaszodik! Azonban, ha mégis rászánjuk magunkat, érdemes előtte utánajárni ennek a népszerű tevékenységnek.

A futás az a sport, ami a mindennapjaink része, még akkor is, ha nem is tűnik fel nekünk. Hiszen ha jobban belegondolunk, akkor számos olyan helyzet adódik, amikor gyorsabb sebességre kell kapcsolnunk. Ilyen lehet, például amikor hétfő reggel futunk a busz után, a piacon egy jó barátunk után, vagy rosszabb helyzetben futunk valami elől. A gyerekek utáni sprintelést már nem is említeném. De ha megszületik bennünk az elhatározás, hogy sportszerűen is űzzük, ne ugorjunk egyből a mély vízbe, szépen fokozatosan szoktassuk a szervezetünket a hosszabb távokhoz.

Mindenekelőtt fontos, hogy tisztában legyünk a fizikai állapotunkkal, ugyanis a futás hossza és távja függ a kondíciónktól. Mindenképpen fokozatosan kezdjünk el futni, eleinte rövidebb távon és lassabb tempóval. Ne akarjuk egyből lefutni a maratont! Nagyon fontos, hogy figyeljünk a testtartásunkra, hiszen ha nem egyenes háttal futunk, akkor több problémánk is adódhat a gerincünkkel. Figyeljünk oda, hogy ne lábújhegyen fussunk, hanem a sarok érjen le előszőr és gördüljön végig a talpunk a lépés során. Kevesen gondolnák, de nagyon fontos a karmunka, ugyanis ez adja a futás ritmusát. Figyeljünk arra, hogy kényelmes- és a célnak megfelelő cipőben hódoljunk ennek a sportnak. Kezdésként elég, ha veszünk egy jó cipőt és indulhat is menet.

Azonban mielőtt elindulnánk a távunkon, melegítsünk be. Ez az a része a sportnak, amit sokan elhanyagolnak és feleslegesnek gondolnak. Nem akarják magukat lefárasztani, pedig nagyon fontos, hogy az ízületeinket, gerincünket, testrészeinket bemelegítsük, hiszen komoly gondjaink is adódhatnak, ha ezt nem tesszük meg. Például a futás előtt kihagyott nyújtás a hirtelen megterhelés miatt húzódásokhoz és ficamokhoz vezethet. A sürgősségit pedig mindenki szeretné kihagyni, főleg így év elején.

Sokan szezonális sportnak gondolják a futást, hiszen kevesen veszik rá magukat arra, hogy nyáron a perzselő melegben vagy akár télen a hóban is ugyan olyan elhivatottan induljanak neki a szokásos távnak. De akár az eső is kedvünket szegheti. Ha viszont nagyon eltökéltek vagyunk-e téren, akkor fontos, hogy mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelően öltözzünk. Figyelembe kell venni, hogy futás közben melegünk lesz, ezért ne vegyünk fel túl vastag és meleg ruhadarabokat, mert a következménye lehet a megfázás.

A betonon való futást próbáljuk elkerülni, hiszen nagyon kemény felület, viszont ha nincs lehetőségünk máshol futni, akkor egy megfelelő cipővel a probléma kiküszöbölhető. Már szinte minden városban, de akár faluban is kiépített futópályák vannak, ami egy puhább felületet biztosít a futásra, ezáltal is védi az emberi testet. Ezért ha tehetjük, vegyük azt birtokba. A természeti környezett nyilvánvalóan különlegesebb élményt ad, mintha akármilyen jól kiépített futópályán edzenénk. Sokkal felszabadítóbb, nyugtatóbb hatással van az emberre. Ezért is választják sokan ezt a terepet.

De veszély is leselkedhet, ránk ezért különösen figyeljünk oda magunkra és természetesen egymásra. Habár nem csoportos sport a futás, azért próbáljunk meg ismerősökkel, vagy barátokkal ilyen útra elindulni, ami akár még ösztönzőleg is hathat ránk nézve. Ha ez nem lehetséges, akkor gondoskodjunk az önvédelemről. Ma már igen népszerű ez a tevékenység. Számtalan verseny, jótékonysági céllal rendezett esemény alapul a futáson. Bátran próbáljuk ki magunkat ezeken, hiszen barátokat, célt, új embereket, technikákat, felszerelést, és egyéb dolgokat is megismerhetünk ez által.

Számos jótékony hatása van ennek a testmozgásnak, mivel stresszoldó, szíverősítő, de akár még boldogabbak is lehetünk tőle, csak hogy egy párat említsünk a sok közül.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.