Alkoholmentes koktélok, avagy a száraz január
- Dátum: 2024.01.01., 20:50
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alakbarát, alkohol, alkoholmentes, cukorszegény, díszítés, dzsúsz, gyerekbarát, gyümölcslé, ízlik, jég, koccintás, koktél, koktélrecept, mixer, shaker, száraz január, újévi fogadalom, ünnep
A forralt borozós adventi vásárok, a karácsonyi és a szilveszteri bőséges vendéglátás és dínom dánom után nem árt kicsit visszafogni az eszem-iszomot, a cukor- és az alkoholfogyasztást. Néhány alkoholmentes, alakbarát koktél receptjét talán sokan örömmel fogadják.
Még az is lehet, hogy jobban ízlenek majd, mint az eredeti, alkoholos verziók, az biztos, hogy másnapos senki sem lesz utánuk.
Akik nem szeretnének alkoholt, vagy cukros koktélokat inni, babát várnak, vagy kisgyerekekkel ünnepelnek, s nem fogyasztanak alkoholos italt, nekik sem kell lemondani a koccintásról.

Rengeteg alkoholmentes koktél létezik.
Az ananászos citromos alkoholmentes Mojito friss mentalevéllel, édesítőszerrel, ananászlével, lime levével és szódavízzel készül.
Akik egyetértenek velem abban, hogy alkohol nélkül is lehet jól szórakozni, bizonyára ők megkóstolják a Cinderella koktélt. Shakerbe citromlevet, narancsdúszt, ananászlevet teszünk, összerázzuk és jéggel teli poharakba öntjük, hozzátéve szódavizet és némi díszítést, például narancskarikát.
Fiúk kedvence a Batman koktél.
Aki ezt készítené el otthon, a shakert félig töltse jéggel, öntsön rá 8 cl áfonya dzsúszt, 4 cl ananász dzsúszt és ugyanannyi szódát, 1 cl citromlevet és alaposan rázza össze. Jégkockával töltött poharakba töltve kínáljuk.
Szeretném egyszer megkóstolni a Tarzan koktélt, számomra figyelemfelhívó összetevőire már összefut a számban a nyál.
Kissé töménynek tűnhet, de sebaj, vegyünk egy pohárnyi zúzott jeget, öntsük mixerbe ananász és narancsos dzsúsz kíséretében, tegyünk hozzá egy kanál fehér vagy gyümölcsös joghurtot, kevés citromlevet és grenadint, valamint 1 kiskanál mézet. Keverés után magas pohárban tálaljuk.

A Martinique és a Relax koktél is hamar kész.
A Martinique kókusztejből, málnaszörpből, ananász dzsúszból, kevés citromléből tejfölből áll. Öntsük félig jéggel töltött magas poharakba a hozzávalókat és díszítsük málnával, ananásszal, pici reszelt kókusszal.
A Relax koktélhoz narancsos dzsúszra, lime levére, Sprite üdítőitalra és 2 lime-ra lesz szükségünk. Az italt töltsük a hűtött pohárba és díszítsük a zöldcitrommal.
A Safe on the Beach alkoholmentes változatához jéggel töltött poharak kellenek, áfonya dzsúsz, ananász dzsúsz és kevés őszibarack dzsúsz. A díszítéshez ananászt vagy narancsszeleteket használhatunk.
A januárban megtett újévi fogadalmak egyike a száraz január. Mi az a száraz január? Nos nem az, hogy nem esik a hó, vagy az eső, hanem egy Angliából származó mozgalom, mely arra utal, hogy a kihívás résztvevői egy hónapig nem fogyasztanak egyáltalán alkoholt. Ennek célja a mértékletesség és az önuralom gyakorlása. Akik szeretnék megpróbálni ezt a kihívást, az kóstolja végig a fent említett alkoholmentes, cukorszegény, alak- és gyerekbarát recepteket.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.