Menü

Alkoholmentes koktélok, avagy a száraz január

A forralt borozós adventi vásárok, a karácsonyi és a szilveszteri bőséges vendéglátás és dínom dánom után nem árt kicsit visszafogni az eszem-iszomot, a cukor- és az alkoholfogyasztást. Néhány alkoholmentes, alakbarát koktél receptjét talán sokan örömmel fogadják.

Még az is lehet, hogy jobban ízlenek majd, mint az eredeti, alkoholos verziók, az biztos, hogy másnapos senki sem lesz utánuk.

Akik nem szeretnének alkoholt, vagy cukros koktélokat inni, babát várnak, vagy kisgyerekekkel ünnepelnek, s nem fogyasztanak alkoholos italt, nekik sem kell lemondani a koccintásról.

Rengeteg alkoholmentes koktél létezik.

Az ananászos citromos alkoholmentes Mojito friss mentalevéllel, édesítőszerrel, ananászlével, lime levével és szódavízzel készül.

Akik egyetértenek velem abban, hogy alkohol nélkül is lehet jól szórakozni, bizonyára ők megkóstolják a Cinderella koktélt. Shakerbe citromlevet, narancsdúszt, ananászlevet teszünk, összerázzuk és jéggel teli poharakba öntjük, hozzátéve szódavizet és némi díszítést, például narancskarikát.

Fiúk kedvence a Batman koktél.

Aki ezt készítené el otthon, a shakert félig töltse jéggel, öntsön rá 8 cl áfonya dzsúszt, 4 cl ananász dzsúszt és ugyanannyi szódát, 1 cl citromlevet és alaposan rázza össze. Jégkockával töltött poharakba töltve kínáljuk.

Szeretném egyszer megkóstolni a Tarzan koktélt, számomra figyelemfelhívó összetevőire már összefut a számban a nyál.

Kissé töménynek tűnhet, de sebaj, vegyünk egy pohárnyi zúzott jeget, öntsük mixerbe ananász és narancsos dzsúsz kíséretében, tegyünk hozzá egy kanál fehér vagy gyümölcsös joghurtot, kevés citromlevet és grenadint, valamint 1 kiskanál mézet. Keverés után magas pohárban tálaljuk.

A Martinique és a Relax koktél is hamar kész.

A Martinique kókusztejből, málnaszörpből, ananász dzsúszból, kevés citromléből tejfölből áll. Öntsük félig jéggel töltött magas poharakba a hozzávalókat és díszítsük málnával, ananásszal, pici reszelt kókusszal.

A Relax koktélhoz narancsos dzsúszra, lime levére, Sprite üdítőitalra és 2 lime-ra lesz szükségünk. Az italt töltsük a hűtött pohárba és díszítsük a zöldcitrommal.

A Safe on the Beach alkoholmentes változatához jéggel töltött poharak kellenek, áfonya dzsúsz, ananász dzsúsz és kevés őszibarack dzsúsz. A díszítéshez ananászt vagy narancsszeleteket használhatunk.

A januárban megtett újévi fogadalmak egyike a száraz január. Mi az a száraz január? Nos nem az, hogy nem esik a hó, vagy az eső, hanem egy Angliából származó mozgalom, mely arra utal, hogy a kihívás résztvevői egy hónapig nem fogyasztanak egyáltalán alkoholt. Ennek célja a mértékletesség és az önuralom gyakorlása. Akik szeretnék megpróbálni ezt a kihívást, az kóstolja végig a fent említett alkoholmentes, cukorszegény, alak- és gyerekbarát recepteket.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.