Menü

A lelki béke és nyugalom megtalálása önbizalmat ad a célok eléréséhez

A lelki béke megteremtésének és megőrzésének módja az elégedettség — így gyakorold a célok könnyű elérése érdekében.

Állandó mozgásban vagyunk

Van egy közös tendencia, amely az emberek mellett minden érző lényre egyaránt vonatkozik. Függetlenül attól, hogy vannak-e tudatosan kitűzött céljaink vagy sem, minden cselekedetünket két tényező motiválja.

Az egyik motivációnk a szenvedéstől való távolodás: legyen az pénzhiány, túlsúly, betegség, egy rossz párkapcsolat; ezektől mind szabadulnánk. A másik motivációnk a boldogsághoz való közeledés, amely az előbbi kellemetlen dolgok ellentéte. Ezek az irányultságok érzelmeket keltenek és mozgásban tartanak.

Lelki béke — a tökéletes belső körülmény

Az imént vázolt irányok egy egész életen át tartó mozgást feltételeznek, állandó távolodást a rossztól és közeledést a jó felé. A mozgás pedig lelki energiát fogyaszt. Az eredménytelenségből fakadó belső feszültség még annál is több energiát emészt fel. Majd egy idő után, ha nem tudsz feltöltődni, akkor az érzelmi túlterhelés következtében lemerülsz, s a lelki egyensúly felborulása miatt akár még a kiégésig is eljuthatsz.

Nem testi fáradságra gondolok, hanem lelkire. Ugye pontosan tudod, hogy miről beszélek? Nincs nagyobb kimerültség annál, mint amikor elfárad a lelked. Egy veszekedés, egy csalódás, egy kudarc, egy eredménytelen próbálkozás, egy helyzetbe való beragadás, mind-mind lelki energiát fogyaszt. De meddig bírjuk? Ilyenkor jó lenne végre megnyugodni, elcsendesedni, kikapcsolni. És itt jön a lényeg: nem mozdulni!

Mit jelent a lelki béke?

Ahogyan a mozgásból adódó fáradtságot testi szinten ki tudod pihenni egy jó alvással, ugyanúgy lelki szinten is a nyugalom segít feltöltődni. Nem futni semmi elől, és nem hajtani semmi felé; egyrészről ez a lélek nyugalma.

Viszont ez így még hiányos, hiszen az a személy is eljuthat hasonlóan nyugodt állapotba, aki már annyira kimerült, hogy feladta. A leépülés ettől a ponttól kezdve kritikus, és visszafordítani gyakran csak külső segítséggel lehet. A boldogsággal átitatott nyugalom ennek a szöges ellentéte, amit a tudatos teljesség jellemez.

A tartós, mély, belső elégedettség kimunkálásában az első és legfontosabb szemléleti átformálást a megbecsülés érzése hozza meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az életedben meglévő minden jó dolgot nagyra értékelsz és megbecsülsz, amivel csak rendelkezel. Az egészen kicsiket is! Legyen az bármilyen tárgy, helyzet, kapcsolat, körülmény, de még a belső kondíciód is, mint az egészséged, tudásod, képességeid stb.

Ezt a belső tartást az alábbi két oldalról erősítheted meg:

Hálás vagy mindenért, mert belátod, hogy a változás törvénye alapján, egy idő múlva ezeket biztosan elveszíted.

Hálás vagy mindenért, mert tudod, hogy sok-sok ember még annyival sem rendelkezik, mint most Te, és talán sosem fog.

Legyél óvatos! Ugyanis az önazonosságunk túlműködése által könnyen felmerülhet, akár csak finom szinten is az arrogancia, amely észrevétlenül kiüti a megbecsülés érzését, és mérgezi a tudatot. Mondván, ha elöregszik az autód (vagy éppen a férjed vagy a feleséged — bocs, ezt nem hagyhattam ki), akkor csak lecseréled egy újra, amit viszonylag könnyen meg is tehetsz.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?