Menü

Mire figyeljünk az ajándék visszaváltásakor?

Úgy hiszem mindenki találkozott már azzal a kellemetlen helyzettel, hogy a kibontott ajándék valamilyen oknál fogva nem tetszik. A csomagban rejlő könyv, már meg van, vagy már olvastuk, a kapott ruhadarab kicsi, vagy pont olyan színű, amit mi ki nem állhatunk. De akadhat olyan eset is, hogy már maga a termék hibás volt. Rosszul –vagy egyáltalán nem működik, de az is lehet, hogy törött, vagy karcos. A legjobb, ha megelőzzük a bajt és nagy gondossággal és odafigyeléssel válasszuk ki az ajándékokat a karácsonyfa alá.

Azonban ha megtörtént a melléfogás, nincs mit tenni, az ünnepek után ismét nyakunkba kell venni a boltokat. Csakhogy a két ünnep között újra sokan keresik fel a bevásárlóközpontokat, ám itt már a vásárlás helyett, inkább az ajándékok cseréjén van a hangsúly. De hogyan, milyen módon tudjuk ezt kivitelezni?

Hibás, sérült árucikk esetén

Amennyiben a karácsonyra kapott ajándék hibás, sérült vagy nem működik, szavatossági, jótállási igényeket érvényesíthetünk. A garanciális termékek kapcsán, az üzlet köteles a terméket kijavíttatni, vagy ha nem javítható, akkor egy ugyanolyanra kicserélni, végső esetben pedig visszafizetni a vételárat.

Ha nem tetszik a meglepetés

A legtöbb ember előszeretettel ajándékoz elektronikai termékeket karácsonyra, így nem csoda, hogy a bevásárlóközpontban, boltokban, áruházakban, főleg a műszaki üzletekben már bevett gyakorlat az ajándékok visszaváltása. Ugyan törvény továbbra sem kötelezi őket arra, hogy vissza lehessen vinni az ott vásárolt terméket, de ezt többen is január 31-ig mégis lehetővé teszik. Tehát sok helyen a kereskedők jóindulatán múlik, hogy kicserélik-e a karácsonyi meglepetést vagy sem. Ennek oka, hogy itt hibátlan termékekről beszélünk csak szubjektív okok miatt nem megfelelő a megajándékozottnak.

Ettől függetlenül a kereskedők üzletpolitikai okokból felkínálják azt a lehetőséget, hogy záros határidőn belül visszavihető a termék. Tehát ha véletlenül több egyforma ajándékot kapunk, vagy a termék színe, mérete, teljesítménye nem megfelelő a számunkra, akkor általában lehetőség nyílik rá, hogy egy másik termékre kicseréljük. A boltok elsődleges célja, hogy valamilyen más árut találjunk az ajándék helyett, ami azt jelenti, hogy levásárolhatjuk a vételárat. De ha ez nem megoldható, vagy nem egyeznek a felek, akkor gyakran akad olyan eset is, hogy visszaadják a termék árát.

Online vásárlás

Ha online, webáruházban vagy applikáción keresztül vásároltuk az ajándékot, akkor a jótállási, szavatossági igények intézése mellett az átvételtől számított 14 napon belül kötelesek a hibátlan árucikket is visszavenni. De egyre több online kereskedő vállal önkéntesen ennél hosszabb, akár 30 napos elállási időt is.

Nagyon fontos, hogy ha visszaváltásról van szó, akkor a vásárlókat arra kérik, hogy eredeti, sértetlen csomagolásban vigyék vissza az ajándékokat és minden esetben hozzák magukkal a termékhez tartozó számlát is. Tehát a blokkot a későbbi igényérvényesítés érdekében minden esetben célszerű megőrizni. Az ünnepi vásárokban beszerzett ajándékok esetében a kereskedő árusítóhelyen kihelyezett adatait hasznos feljegyezni, telefonnal lefényképezni, hogy probléma esetén fel tudjuk venni vele a kapcsolatot.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.