Menü

Ünnepi etikett

Illemszabályokra azért van szükségünk, hogy bizonyos helyzetek egyértelművé váljanak, jó benyomást keltsünk, ne érezzük magunkat kellemetlenül.

Az internet segítségével az öltözködési szabályokat gyorsan megtudhatjuk, de az oda illő viselkedést nem lehet elsajátítani azonnal. Kezdve a köszönéstől, a beszédmódon át a nagyterítékes étkészlet használatáig sok dolog van, aminek illő utána olvasnunk.

A helyes viselkedést illik ismerni és illik betartani, ugyanis az illemszabályok betartása, az udvarias viselkedés szinte észrevétlenül kelt jó benyomást rólunk.

Ami soha nem változik az alapvető udvariasság, a köszönésre, a bemutatkozásra, az udvariasságra vonatkozó etikett szabályok, amikor megérkezünk egy vendégségbe. A pontosság, hogy nem késünk el a családi ünnepi ebédről vagy vacsoráról.

Ha késünk, ami természetesen előfordulhat, akkor telefonálok vagy üzenet írok, de nem játszom a másik idejével. Tiszteljük meg a szeretteinket a pontosságunkkal és inkább hamarabb induljunk el.

Az öltözködési szabályok ugyanolyan fontos részei az illemnek, mint bármi más, az ünnepi asztalt ahhoz illő viseletben üljük körül, tartsuk tiszteletben az alkalmat és karácsonyhoz méltó módon jelenjünk meg vendégeinknek vagy vendéglátóinknál.

Érthető, hogy az ünnepi evészetben senki sem szeret feszengeni, ám a kényelmes ruhadarabok között is találhatunk alkalomhoz illőt, semmiképp se mackónadrág vagy kopott, világos farmer legyen.

Létezik egyfajta internetes és mobilos etikett is, melyeket illik ismerni és alkalmazni, de semmiképp sem az ünnepi asztalnál! Sajnos hajlamosak vagyunk ezt lazán kezelni, nem figyelni rá, s ezzel bántóan, tapintatlanul viselkedni. Nemcsak a mobilhasználattal, hanem bizonyos témákkal kapcsolatban is lehetünk tolakodóak.

Figyeljünk rá, hogy egyedülálló családtagtól ne kérdezgessük folyton, hogy mikor megy már férjhez vagy éppen nősül meg; a gyermektelen házaspárt ne faggassuk arról, ugyan mikor érkezik már gyermek a családba (annak nagyon sok oka lehet, hogy még nem született baba), de faragatlan dolog fogyókúrát szóba hozni, munkahelyi dolgokat feszegetni. Nem tiltott tabutémák, de nem tartoznak nagyobb társaságra.

Ha vendégségbe érkezünk, illik ajándékkal kedveskedni. A protokoll szerint, ha a társaság egy tagjának viszünk ajándékot, akkor mindenkinek illik adni.

A munkahelyi karácsonyozás és a családi körben eltöltött ünneplés természetesen más és más illemszabályokat kíván meg, ám lényegében nagy különbség az alapvető illemszabályok tekintetében nincs.

Most, hogy szinte itt a karácsony úgy gondolom, sokaknak hasznos átgondolni milyen illemszabályokról és etikettről érdemes tudni a karácsonyi készülődéssel és viselkedéssel kapcsolatban, ezzel is stresszmentesebbé tenni az ünnepeket.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.

Fenntartható nyaralás

Lassan kezdődik a nyaralási szezon, és ennek okán érdemes belegondolni abba, hogyan is tehetnénk fenntarthatóbbá az utazásunkat. Sokszor elég néhány apróságot megváltoztatni az úti tervben és Földünk is velünk örülhet kikapcsolódásunk közben. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashattok a környezetbarát nyaralásról!