Menü

Ünnepi etikett

Illemszabályokra azért van szükségünk, hogy bizonyos helyzetek egyértelművé váljanak, jó benyomást keltsünk, ne érezzük magunkat kellemetlenül.

Az internet segítségével az öltözködési szabályokat gyorsan megtudhatjuk, de az oda illő viselkedést nem lehet elsajátítani azonnal. Kezdve a köszönéstől, a beszédmódon át a nagyterítékes étkészlet használatáig sok dolog van, aminek illő utána olvasnunk.

A helyes viselkedést illik ismerni és illik betartani, ugyanis az illemszabályok betartása, az udvarias viselkedés szinte észrevétlenül kelt jó benyomást rólunk.

Ami soha nem változik az alapvető udvariasság, a köszönésre, a bemutatkozásra, az udvariasságra vonatkozó etikett szabályok, amikor megérkezünk egy vendégségbe. A pontosság, hogy nem késünk el a családi ünnepi ebédről vagy vacsoráról.

Ha késünk, ami természetesen előfordulhat, akkor telefonálok vagy üzenet írok, de nem játszom a másik idejével. Tiszteljük meg a szeretteinket a pontosságunkkal és inkább hamarabb induljunk el.

Az öltözködési szabályok ugyanolyan fontos részei az illemnek, mint bármi más, az ünnepi asztalt ahhoz illő viseletben üljük körül, tartsuk tiszteletben az alkalmat és karácsonyhoz méltó módon jelenjünk meg vendégeinknek vagy vendéglátóinknál.

Érthető, hogy az ünnepi evészetben senki sem szeret feszengeni, ám a kényelmes ruhadarabok között is találhatunk alkalomhoz illőt, semmiképp se mackónadrág vagy kopott, világos farmer legyen.

Létezik egyfajta internetes és mobilos etikett is, melyeket illik ismerni és alkalmazni, de semmiképp sem az ünnepi asztalnál! Sajnos hajlamosak vagyunk ezt lazán kezelni, nem figyelni rá, s ezzel bántóan, tapintatlanul viselkedni. Nemcsak a mobilhasználattal, hanem bizonyos témákkal kapcsolatban is lehetünk tolakodóak.

Figyeljünk rá, hogy egyedülálló családtagtól ne kérdezgessük folyton, hogy mikor megy már férjhez vagy éppen nősül meg; a gyermektelen házaspárt ne faggassuk arról, ugyan mikor érkezik már gyermek a családba (annak nagyon sok oka lehet, hogy még nem született baba), de faragatlan dolog fogyókúrát szóba hozni, munkahelyi dolgokat feszegetni. Nem tiltott tabutémák, de nem tartoznak nagyobb társaságra.

Ha vendégségbe érkezünk, illik ajándékkal kedveskedni. A protokoll szerint, ha a társaság egy tagjának viszünk ajándékot, akkor mindenkinek illik adni.

A munkahelyi karácsonyozás és a családi körben eltöltött ünneplés természetesen más és más illemszabályokat kíván meg, ám lényegében nagy különbség az alapvető illemszabályok tekintetében nincs.

Most, hogy szinte itt a karácsony úgy gondolom, sokaknak hasznos átgondolni milyen illemszabályokról és etikettről érdemes tudni a karácsonyi készülődéssel és viselkedéssel kapcsolatban, ezzel is stresszmentesebbé tenni az ünnepeket.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.