Gyömbér, gyömbér, gyömbér
- Dátum: 2023.12.17., 09:30
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- C-vitamin, cukor, gyömbér, köhögés, megfázás, méz, reuma, szirup, vas
Mindenki ismeri a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát. Sokan azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre, de nem csak teaként vagy porítva használhatjuk, hanem készíthetünk magunknak orvosságot is belőle.
A gyömbér olyan régen közismert gyógyító növény, hogy már Kr.e. 3000-ben is feljegyzéseket készítettek róla, mint hatásos fűszer és gyógynövény. Első sorban gyomorbántalmakra alkalmazták, hiszen kiválóan elősegíti az emésztési folyamatokat és elűzi a hányingert, ezért a mai napig az émelygő kismamák kedvelt itala. Férfi afrodiziákumként is ismert, mézzel és tojással keverve állítólag remekül kezelhető az impotencia vele.
Idős korban használják ízületi megbetegedések és reuma kezelésére is, hiszen nagyon jó gyulladáscsökkentő is és azoknak is ajánlatos a fogyasztása, akik magas koleszterinszinttel küzdenek vagy hajlamosak a vérrögképzésre. Tele van A-, C-, E- és B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral, vassal, cinkkel és káliummal.
Jelen esetben viszont inkább azt kell megemlítenünk, hogy a meghűlések, torokbetegségek, hangszálat érintő problémák egyik legfőbb ellenszere. Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást. Van két másik módszer, ahogy én szeretem felhasználni, így is remek segítség a betegségek leküzdésében és a gyerkőceim is szívesebben fogyasztják. Íme a receptek:
Gyömbéres házi cukorka
2 dl cukrot, 1 dl vizet, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál mézet, egy fél vagy egész teáskanál gyömbért és egy csipetnyi szegfűszeget egy kisebb lábosban elkezdek folyamatos keverés mellett, közepes lángos összesűríteni. Amikor már olyan igazi aranybarna a szirup, félreteszem hűlni nagyjából negyed órát, néha megkeverem. Előszedek egy tepsit, sütőpapírral kibélelem és egy mokkáskanállal kis cukorkacseppeket cseppentek, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután alaposan megszórom porcukorral, hogy később ne ragadjanak össze. Naponta gyerekeknek 1-2, felnőtteknek 3-4 cukorka fogyasztása ajánlott.
Gyömbérszirup
1 evőkanál porított vagy 25 g frissen reszelt gyömbért, egy csésze cukrot (ha lehet, akkor barnacukrot) és egy deci vizet készítek elő. A vízből és a cukorból szirupot főzök, de ügyelek, hogy nehogy karamellizálódjon a cukor, majd hozzákeverem a gyömbért és jól elkeverem. Naponta egy teáskanállal lehet belőle fogyasztani és hűtőben érdemes tárolni.
A gyömbér egy nagyon hasznos és mindeniki számára könnyen elérhető fűszer- és gyógynövény, a megfázások és torokgyulladások egyik legjobb ellenszere, szirupként és cukorka formájában a gyerekek is szívesebben fogyasztják.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.