Menü

Gyömbér, gyömbér, gyömbér

Mindenki ismeri a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát. Sokan azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre, de nem csak teaként vagy porítva használhatjuk, hanem készíthetünk magunknak orvosságot is belőle.

A gyömbér olyan régen közismert gyógyító növény, hogy már Kr.e. 3000-ben is feljegyzéseket készítettek róla, mint hatásos fűszer és gyógynövény. Első sorban gyomorbántalmakra alkalmazták, hiszen kiválóan elősegíti az emésztési folyamatokat és elűzi a hányingert, ezért a mai napig az émelygő kismamák kedvelt itala. Férfi afrodiziákumként is ismert, mézzel és tojással keverve állítólag remekül kezelhető az impotencia vele.

Idős korban használják ízületi megbetegedések és reuma kezelésére is, hiszen nagyon jó gyulladáscsökkentő is és azoknak is ajánlatos a fogyasztása, akik magas koleszterinszinttel küzdenek vagy hajlamosak a vérrögképzésre. Tele van A-, C-, E- és B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral, vassal, cinkkel és káliummal.

Jelen esetben viszont inkább azt kell megemlítenünk, hogy a meghűlések, torokbetegségek, hangszálat érintő problémák egyik legfőbb ellenszere. Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást. Van két másik módszer, ahogy én szeretem felhasználni, így is remek segítség a betegségek leküzdésében és a gyerkőceim is szívesebben fogyasztják. Íme a receptek:

Gyömbéres házi cukorka

2 dl cukrot, 1 dl vizet, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál mézet, egy fél vagy egész teáskanál gyömbért és egy csipetnyi szegfűszeget egy kisebb lábosban elkezdek folyamatos keverés mellett, közepes lángos összesűríteni. Amikor már olyan igazi aranybarna a szirup, félreteszem hűlni nagyjából negyed órát, néha megkeverem. Előszedek egy tepsit, sütőpapírral kibélelem és egy mokkáskanállal kis cukorkacseppeket cseppentek, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután alaposan megszórom porcukorral, hogy később ne ragadjanak össze. Naponta gyerekeknek 1-2, felnőtteknek 3-4 cukorka fogyasztása ajánlott.

Gyömbérszirup

1 evőkanál porított vagy 25 g frissen reszelt gyömbért, egy csésze cukrot (ha lehet, akkor barnacukrot) és egy deci vizet készítek elő. A vízből és a cukorból szirupot főzök, de ügyelek, hogy nehogy karamellizálódjon a cukor, majd hozzákeverem a gyömbért és jól elkeverem. Naponta egy teáskanállal lehet belőle fogyasztani és hűtőben érdemes tárolni.

A gyömbér egy nagyon hasznos és mindeniki számára könnyen elérhető fűszer- és gyógynövény, a megfázások és torokgyulladások egyik legjobb ellenszere, szirupként és cukorka formájában a gyerekek is szívesebben fogyasztják.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.