Menü

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

Az endometriózis egy olyan betegség, amit a mai világban már mindenki ismer, a nők egy jó része sajnos nem csak hallomásból, hanem tapasztalat útján is. A menstruáció a nők életének természetes velejárója, azt mindenki tudja, de azt nem, hogy ennek a havonta ciklikusan jelentkező pár napnak nem kell fájdalmasnak lennie. A régi időkben nem ismerték fel ennek jelentőségét, úgy vélték, hogy mivel egy vérzéssel járó dolog, egyáltalán nem probléma, hogy fájdalmat okoz, „ki lehet azt bírni”.

Nagyon sok nő él úgy, hogy azokon napokon fájdalomcsillapítók és görcsoldók tömkelegét szedi be, hogy talpon maradjon, pedig ez egy jel arra, hogy valami nem stimmel. Az endometriózis egyik legfőbb tünete a fájdalmakkal járó menstruáció, ami a meddőségben szenvedő nők nagyjából felét érinti. Korai stádiumú kezelésnél komoly eredményeket érhetnek el a betegség háttérbe szorításában, de ehhez az kell, hogy a tüneteket hamar felismerve gyorsan kapjunk orvosi segítséget.

Az endometriózis egy olyan betegség melynek során a méh nyálkahártyájához hasonló szövet kezd el szaporodni a méhen kívül, azaz a hasüregben, a petefészekben, kismedencében. Tünetei lehetnek az erős, fájdalmas görcsök a menstruáció alatt, állandósult kismedencei fájdalom, vizeletürítési és székletürítési fájdalom, meddőség, szexuális élet alatt jelentkező fájdalmak, de előrehaladott állapotban jelentkezhet esetleg nehezebb tárgyak emelése közben jelentkező fájdalom, vagy az összenövések okozta bélproblémák is.

Magyarországon létezik egy Női Egészségért Alapítvány, mely rengeteget tesz azért, hogy minél szélesebb körben tudjanak segíteni a nőknek az endometriózis felismerésében és kezelésében. Munkájuknak egyik legnagyobb eredménye egy olyan mobil alkalmazás, mely abban segít, hogy minden tünetünket feljegyezhessük. Skálán rögzíthetjük a fájdalom erősségét, feljegyezhetjük, hogy milyen egyéb tünetünk van, hogyan változik hangulatunk, mennyit és mit mozgunk, milyen gyógyszereket szedünk, mikor élünk szexuális életet és tapasztaltunk e közben olyat, ami kellemetlenséget okozott.

Mindezek mellett termékenységi naptárként is funkcionál, szóval azoknak is hasznos, akik babavárásra készülnek. Ez egy minden nő számára hasznos alkalmazás, mely minden típusú eszközre letölthető, hogy szóljon, ha úgy érzékeli, hogy fontos lenne orvoshoz fordulnunk a tüneteink alapján, ezzel pedig az orvos minden kérdésére pontos választ tudunk adni.

Az endometriózis sok nő életét megkeseríti, pedig nem kellene így lennie, ezért érdemes okoseszközeinkre olyan alkalmazást telepíteni, mely segít a ciklus követésében és megbízhatóan tárolja az információkat. Ne fogadd el, hogy a fájdalom normális, keresd Lucy-t.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.