Menü

A meg nem értett ötödik szeretetnyelv

Az öt szeretetnyelv közül egyet nagyon gyakran félreértenek. Mit jelent, ha párunk vagy egy hozzánk közel álló személy számára az ajándékok mutatják meg legerősebben a kötődést? És hogyan csináljuk jól?

Az öt szeretetnyelv (minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, szívességek, ajándékozás) mára bevonult a köztudatba, ám míg az első négyet általában könnyen értelmezik az emberek, az utóbbit gyakran félreértik, és negatív tulajdonságként gondolnak rá.

Az emberek általában lenézik, ha valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, és igazságtalanul ítélkeznek felette. Az ilyen embereket gyakran materialistának, felületesnek és sekélyesnek tartják. Azonban általában ez nem igaz.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélő ember számára nem az árcédula számít egy ajándékon, hanem a gondolatok, a törődés és az erőfeszítés, amit a megfelelő ajándék kiválasztása, becsomagolása jelent. Az ilyen gondossággal készített ajándékok segítenek, hogy úgy érezze valaki, értékelik, megértik és látják őt.

Ha a barátnőnk gyakran hozza fel, hogy honvágya van, és nagyon hiányzik neki édesanyja linzere, a következő héten pedig felhívjuk az anyukáját, elkérjük a receptet, és meglepjük egy saját magunk által sütött friss linzerrel, valószínűleg nem kerül annyiba a sütemény, mintha egy csillogó cukrászdában vettünk volna egy elegáns tortát, az ajándék mégis ebben az esetben jelent többet a megajándékozott számára.

Ha félvállról vesszük az ajándékozást, és azt mondjuk, hogy persze, a szeretetnyelve az ajándék, akkor adok neki valamit, ám ez nem feltétlenül valami olyan, ami személyesen neki szól, az ő érdeklődési körének megfelelő, akkor az az ajándék valóban nem jelent majd túl sokat a megajándékozott számára, hiszen nem érzi belőle, hogy őt ismeri a másik személy.

Ha a párunk szeretetnyelve az ajándékozás, ne felejtsük el a különleges dátumokat, a születésnapokat, évfordulókat, ünnepeket. Érdemes a naptárunkba beírni, emlékeztetőket beállítani, mivel ez nagyon fontos számukra. „Ha elfelejtjük a születésnapjukat, az számukra felér egy tőrdöféssel, egyenesen a szívük közepébe.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára a mindennapokban, különösebb ok nélkül kapott apróságok (egy képeslap, egy szál virág, stb.) ugyanazt jelentik, mint a testi érintés szeretetnyelvét beszélők számára az ölelés.

Egy gondoskodó ajándék sokkal többet jelent, mint egy drága, csillogó bármi. Ez azt jelenti tehát, hogy ne vegyünk egy pár luxuscipőt a párunknak, ha nem érdekli a divat. Nem az ára az ajándék igazi értéke az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára: a szimbólum, a mögöttes tartalom a fontos.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.