Menü

A meg nem értett ötödik szeretetnyelv

Az öt szeretetnyelv közül egyet nagyon gyakran félreértenek. Mit jelent, ha párunk vagy egy hozzánk közel álló személy számára az ajándékok mutatják meg legerősebben a kötődést? És hogyan csináljuk jól?

Az öt szeretetnyelv (minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, szívességek, ajándékozás) mára bevonult a köztudatba, ám míg az első négyet általában könnyen értelmezik az emberek, az utóbbit gyakran félreértik, és negatív tulajdonságként gondolnak rá.

Az emberek általában lenézik, ha valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, és igazságtalanul ítélkeznek felette. Az ilyen embereket gyakran materialistának, felületesnek és sekélyesnek tartják. Azonban általában ez nem igaz.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélő ember számára nem az árcédula számít egy ajándékon, hanem a gondolatok, a törődés és az erőfeszítés, amit a megfelelő ajándék kiválasztása, becsomagolása jelent. Az ilyen gondossággal készített ajándékok segítenek, hogy úgy érezze valaki, értékelik, megértik és látják őt.

Ha a barátnőnk gyakran hozza fel, hogy honvágya van, és nagyon hiányzik neki édesanyja linzere, a következő héten pedig felhívjuk az anyukáját, elkérjük a receptet, és meglepjük egy saját magunk által sütött friss linzerrel, valószínűleg nem kerül annyiba a sütemény, mintha egy csillogó cukrászdában vettünk volna egy elegáns tortát, az ajándék mégis ebben az esetben jelent többet a megajándékozott számára.

Ha félvállról vesszük az ajándékozást, és azt mondjuk, hogy persze, a szeretetnyelve az ajándék, akkor adok neki valamit, ám ez nem feltétlenül valami olyan, ami személyesen neki szól, az ő érdeklődési körének megfelelő, akkor az az ajándék valóban nem jelent majd túl sokat a megajándékozott számára, hiszen nem érzi belőle, hogy őt ismeri a másik személy.

Ha a párunk szeretetnyelve az ajándékozás, ne felejtsük el a különleges dátumokat, a születésnapokat, évfordulókat, ünnepeket. Érdemes a naptárunkba beírni, emlékeztetőket beállítani, mivel ez nagyon fontos számukra. „Ha elfelejtjük a születésnapjukat, az számukra felér egy tőrdöféssel, egyenesen a szívük közepébe.

Az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára a mindennapokban, különösebb ok nélkül kapott apróságok (egy képeslap, egy szál virág, stb.) ugyanazt jelentik, mint a testi érintés szeretetnyelvét beszélők számára az ölelés.

Egy gondoskodó ajándék sokkal többet jelent, mint egy drága, csillogó bármi. Ez azt jelenti tehát, hogy ne vegyünk egy pár luxuscipőt a párunknak, ha nem érdekli a divat. Nem az ára az ajándék igazi értéke az ajándékozás szeretetnyelvét beszélők számára: a szimbólum, a mögöttes tartalom a fontos.

Önsorsrontás: van ilyen, és abba lehet hagyni

Ha évek, évtizedek óta küzdünk a túlsúllyal, vagy hiába minden, mégsem tudjuk letenni a cigit, lehet, hogy mi is saját magunkat szabotáljuk? Mutatjuk, mire kell figyelni.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.