Menü

Pénztárcabarát karácsony

Lehet pénztárcabarát a karácsony? – talán még a kérdés is értelmetlen, hiszen a közelgő ünnepek sokaknak egyenlő egy kész anyagi csőddel, köztudottan a legdrágább ünnepünk, azonban tehetünk azért, hogy meghúzzunk egy határt és ésszerű kereteken belül költekezzünk.

A karácsonyi időszak egy hatalmas többletköltséget jelent a családnak: a karácsonyfát meg kell venni, a karácsonyi vacsorát össze kell állítani, ajándékokat vásárolni, becsomagolni, a lakást feldíszíteni és még sorolhatnánk.

Azt azért nem tudom ígérni, hogy a karácsonyt fillérekből megoldhatjuk a cikk elolvasása után, de azt igen, hogy kicsit észszerűbb, tudatosabb módon „rajuk össze” minden téren ezt az ünnepet, amiről azt gondolom nem túlzás állítani, hogy mi nők, anyukák szervezzük, intézzük, logisztikázzuk, sütjük, főzzük, díszítjük és tálaljuk. Nézzük min lehet spórolni!

DEKORÁCIÓ.

Ezen bizony lehet. Vegyünk kevesebbet, vagy ne is vegyünk, hanem használjuk fel nyugodtan a tavalyi díszeket, égősorokat, lakásdekorációs elemeket. Ha mindenképp cserés a tavalyi, vagy újra vágyunk, készítsük mi magunk otthon házilag, akár közösen a gyerekekkel is.

AJÁNDÉKOK.

Ahogy a dekorációt, úgy az ajándékokat is elkészíthetjük mi magunk. Nekem nagyon szimpatikusak például a házilag készített karácsonyi gasztro-ajándékok. Kedves gesztus és ráadásul személyes is!

KARÁCSONYI MENÜ.

A karácsonyi menünél sem szükséges sokat költenünk, akár egy hétvégi ebéd árából összehozhatjuk az ünnepi lakomát, ehhez a netről számtalan olcsóbb ünnepi receptet letölthetünk, de még erre sincs szükség. Aki olyan szerencsés, hogy még élnek nagyszülei, dédszülei, bátran kérdezzék meg miket készítettek és fogyasztottak karácsonykor, mit tettek ők az ünnepi asztalra, hogyan ünnepeltek. Ezek a receptek és szokásrendszerek általunk maradnak fent és öröklődnek tovább generációról generációra, jegyezzük le, vegyünk át belőlük, őrizzük meg a hagyományainkat, térjünk vissza olykor a gyökereinkhez. Felemelő érzés.

A dekoráció, az ajándékok és az ünnepi menünk kívül számomra rengeteget segít a TERVEZÉS.

Tervezzük meg előre a kiadásokat, írjuk össze mire mennyit tudunk költeni, hol kell meghúzni jobban a határt. Ismernünk kell a lehetőségeinket és nem szabad túlzásokba esnünk.

VÁSÁROLJUNK AKCIÓS DOLGOKAT!

A kacsát, halat meg lehet - és én meg is szoktam – venni már karácsony előtt, sokszor novemberben, lefagyasztom és tudom, hogy a készülődés további részében ezzel már nem kell foglalkozzam, a decemberi kiadásokban legalább az ünnepi ételhez valókat már nem kell hozzákalkulálni.

VÁSÁROLJ MÁSODKÉZRŐL!

Igen, ezt leírom bátran és határozottan, még ha valaki erre fintorogni is kezd.

Vásároltam már turkálóban ajándék gyanánt meleg téli sapit, sálat, kendőt, dekorációt s elmondom, hogy sokszor tökéletes állapotban van, viszont sokkal olcsóbb, mintha boltban vennénk meg. Érdemes fontolóra venni ezt az opciót.

AJÁNDÉKOZD EL, AMIRE NINCS SZÜKSÉGED!

Az elajándékozás költségkímélő és környezettudatos megoldás. Ha kaptál olyan ajándékutalványt, bonbont, dekorholmit, amit nem használsz, nyugodtad add tovább. Csak arra figyeljünk, hogy még véletlenül se annak ajándékozzuk, akitől kaptuk.

A karácsony nem arról szól, hogy hitelbe, személyi kölcsönbe verjük magunkat, ha pénzügyileg nem tudunk megfinanszírozni dolgokat, akkor engedjük el, ne próbáljunk ennek megfelelni és váltsuk ki a fenti költséghatékony trükkökkel. A karácsony nem a költekezésről szól, erről soha nem szabad megfeledkezni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.