Menü

Pénztárcabarát karácsony

Lehet pénztárcabarát a karácsony? – talán még a kérdés is értelmetlen, hiszen a közelgő ünnepek sokaknak egyenlő egy kész anyagi csőddel, köztudottan a legdrágább ünnepünk, azonban tehetünk azért, hogy meghúzzunk egy határt és ésszerű kereteken belül költekezzünk.

A karácsonyi időszak egy hatalmas többletköltséget jelent a családnak: a karácsonyfát meg kell venni, a karácsonyi vacsorát össze kell állítani, ajándékokat vásárolni, becsomagolni, a lakást feldíszíteni és még sorolhatnánk.

Azt azért nem tudom ígérni, hogy a karácsonyt fillérekből megoldhatjuk a cikk elolvasása után, de azt igen, hogy kicsit észszerűbb, tudatosabb módon „rajuk össze” minden téren ezt az ünnepet, amiről azt gondolom nem túlzás állítani, hogy mi nők, anyukák szervezzük, intézzük, logisztikázzuk, sütjük, főzzük, díszítjük és tálaljuk. Nézzük min lehet spórolni!

DEKORÁCIÓ.

Ezen bizony lehet. Vegyünk kevesebbet, vagy ne is vegyünk, hanem használjuk fel nyugodtan a tavalyi díszeket, égősorokat, lakásdekorációs elemeket. Ha mindenképp cserés a tavalyi, vagy újra vágyunk, készítsük mi magunk otthon házilag, akár közösen a gyerekekkel is.

AJÁNDÉKOK.

Ahogy a dekorációt, úgy az ajándékokat is elkészíthetjük mi magunk. Nekem nagyon szimpatikusak például a házilag készített karácsonyi gasztro-ajándékok. Kedves gesztus és ráadásul személyes is!

KARÁCSONYI MENÜ.

A karácsonyi menünél sem szükséges sokat költenünk, akár egy hétvégi ebéd árából összehozhatjuk az ünnepi lakomát, ehhez a netről számtalan olcsóbb ünnepi receptet letölthetünk, de még erre sincs szükség. Aki olyan szerencsés, hogy még élnek nagyszülei, dédszülei, bátran kérdezzék meg miket készítettek és fogyasztottak karácsonykor, mit tettek ők az ünnepi asztalra, hogyan ünnepeltek. Ezek a receptek és szokásrendszerek általunk maradnak fent és öröklődnek tovább generációról generációra, jegyezzük le, vegyünk át belőlük, őrizzük meg a hagyományainkat, térjünk vissza olykor a gyökereinkhez. Felemelő érzés.

A dekoráció, az ajándékok és az ünnepi menünk kívül számomra rengeteget segít a TERVEZÉS.

Tervezzük meg előre a kiadásokat, írjuk össze mire mennyit tudunk költeni, hol kell meghúzni jobban a határt. Ismernünk kell a lehetőségeinket és nem szabad túlzásokba esnünk.

VÁSÁROLJUNK AKCIÓS DOLGOKAT!

A kacsát, halat meg lehet - és én meg is szoktam – venni már karácsony előtt, sokszor novemberben, lefagyasztom és tudom, hogy a készülődés további részében ezzel már nem kell foglalkozzam, a decemberi kiadásokban legalább az ünnepi ételhez valókat már nem kell hozzákalkulálni.

VÁSÁROLJ MÁSODKÉZRŐL!

Igen, ezt leírom bátran és határozottan, még ha valaki erre fintorogni is kezd.

Vásároltam már turkálóban ajándék gyanánt meleg téli sapit, sálat, kendőt, dekorációt s elmondom, hogy sokszor tökéletes állapotban van, viszont sokkal olcsóbb, mintha boltban vennénk meg. Érdemes fontolóra venni ezt az opciót.

AJÁNDÉKOZD EL, AMIRE NINCS SZÜKSÉGED!

Az elajándékozás költségkímélő és környezettudatos megoldás. Ha kaptál olyan ajándékutalványt, bonbont, dekorholmit, amit nem használsz, nyugodtad add tovább. Csak arra figyeljünk, hogy még véletlenül se annak ajándékozzuk, akitől kaptuk.

A karácsony nem arról szól, hogy hitelbe, személyi kölcsönbe verjük magunkat, ha pénzügyileg nem tudunk megfinanszírozni dolgokat, akkor engedjük el, ne próbáljunk ennek megfelelni és váltsuk ki a fenti költséghatékony trükkökkel. A karácsony nem a költekezésről szól, erről soha nem szabad megfeledkezni.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.