Menü

A világ egyik legrégebbi, de mégis legújabb étele

A földi mandula nagyon sok néven ismert. Megtalálható chufa, sárga dió, vagy tigrismogyoró megnevezés alatt is. Mondjuk a tigrishez, vajmi kevés kötődése van, maximum annyi, hogy a felszínét csíkok borítják. A dióhoz is csak annyi, hogy hasonlít a mérete. Ez a növény valójában, Afrikában és Spanyolországban honos. Források szerint, ez volt az első Egyiptomban termesztett növény, melyet élelmiszerként és gyógyszerként is felhasználtak. Az egyiptomi sírokban is megtalálhatóak voltak a földi mandula gumók, hogy az eltemetett személy a túlvilágon is élvezhesse.

Mérete a csicseriborsóra hasonlít, de ráncosak, rágós textúrájúak, édeskés, csíkos felszínű és dióra hasonlító íze van. Mivel igen rágósak és kemények, sokan nem is kedvelik egészben, ezért darálva vagy őrölve használják különböző ételekhez. Tehát fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, megpörkölve. Lisztként is találkozhatunk vele, főleg a gluténérzékenyek, ugyani,s ezt ők is bátran fogyaszthatják. A mandulához hasonlóan, ebből is készíthető tej. Ez az ital Spanyolországban igen csak kedvelt és népszerű. Chufa de Valencia vagy horchata de chufa néven találjuk meg, és gyakorlatilag a tigrismogyoró teje, ami nem hiányozhat egy család asztaláról sem.

Régen lepény készült ebből az alapanyagból, de akár ma is használhatjuk sütemények tésztájához. A földi mandula ízletes, tápláló, egészséges rágcsálnivaló, kiváló ital és sütemény-alapanyag.

Rendkívül gazdag különféle tápanyagokban, ásványi anyagokban, és ennek köszönhetően számos egészségügyi hatásuk van. Ahogy már fentebb is említésre került, gluténmentes, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják, továbbá könnyű az emészthetősége, melynek köszönhetően serkenti is ezeket a folyamatokat. Ez abból következik, hogy rostokban gazdag. Diétán lévők kedvelt eledelévé válhat, mivel zsírszegény. Gazdag B-vitaminokban, és biotinban, továbbá tartalmaz E-vitamint, sok ásványi anyagot, melyek közül ki kell emelni a magas vas- magnézium- foszfor és kalciumtartalmát.

A vegánok húspótlásként is szokták alkalmazni, illetve sokan a túlélés növényének hívják, mivel 30 gramm tigrismogyoró fedi a táp és vitál anyag szükségletet. Persze nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a megfelelő és változatos étrend elengedhetetlen az emberi szervezet számára! Regeneráló hatással bír, és energiát ad, tehát bátran válasszuk vizsgák, vagy nagyobb, megterhelő munkák előtt nassolnivalónak. Jótékony hatással van az idegekre és az ereinkre egyaránt. Lassíthatja az öregedést, és segít a keringési problémákon. Az ősi gyógyászatban afrodiziákumként is használták, azonban ennek hatása nem bizonyított. Csak megfigyeléseken alapul, de elmondások szerint merevedési diszfunkciók kezelésére, a sperma számának növelésére és a libidó fokozására is alkalmas.

Ahogy látjuk, nagyon sok előnye van, annak, ha ezt a gumót fogyasztjuk. Igen, jól olvastuk, ez ugyanis nem más, mint fű gumó. Ami gazdag ásványi anyagokban, kiváló vitaminforrás, véd a betegségekkel szemben, jót tesz a szívnek és az ereknek, serkenti az emésztést, kordában tartja a vércukrot, erősíti a csontokat, támogatja a diétánkat és a mindenmentes étrendbe is beilleszthető, és nem utolsó sorban növeli a libidót. Sokan azért nem szeretik, mert rágós és kemény. Azt szokták mondani, hogy beletörik a foguk, de ne adjuk fel, akkor hasznosítsuk más formában.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.