Menü

Így győzd le a szorongást!

A szorongás egyre gyakoribb népbetegség, bár nem mindenki számára egyértelmű teljesen, hogy mit is jelent valójában. Ezt a negatív, sokszor akár fojtogató érzést nem szabad semmibe venni, és tudatosan megfeledkezni róla, hiszen bizonyítottan hosszútávú következményekkel járhat mind mentálisan, mind fizikailag.

A pandémia időszakában még magasabb a szorongások száma, hiszen félünk az ismeretlentől, nem tudjuk, mi történhet, és úgy érezzük, a fejünk fölött döntenek. Nemcsak most, de az utóbbi években számottevően megnőtt a szorongásos megbetegedések száma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Törekedjünk arra, hogy betartva a most olvasható tippjeinket, sikerül egyedül is leszámolni a betegséggel, de ha nem, ne féljünk segítséget kérni szakembertől!

Ha úgy érzed, hogy gyakran áll az utadba a szorongásod, esetleg hátráltat a karrieredben, vagy a magánéletedben, akkor te magad is tudsz tenni ellene. A következő tippek sikerességét kutatások támasztják alá, és pszichológusok, pszichiáterek ajánlják, így akár a terápia és gyógyszerek kiegészítéseként is használhatóak.

A legfontosabb, hogy ismerd fel, milyen szituációk hozzák elő a szorongásodat. Elképzelhető, hogy te is inkább a társasági élettől riadsz meg? Kevésbé szereted a stresszes helyzeteket, ha határidőre kell teljesíteni, vagy rövid időn belül kell elvégezned megszámlálhatatlan feladatot? Esetleg a szorongástól való szorongásod akadályoz meg az életedben?

Ismerd meg ezeket a kiváltó okokat, helyzeteket, keress összefüggést, és amikor belekerülsz, gondold át, pontosan mitől is szorongsz ennyire? Elképzelhető, hogy olyan indokot találsz, amelyet sokkal könnyebb megszüntetni, mint gondolnád.

Ha például nyomás alatt érzed magad attól, hogy a főnököd túl sok munkát oszt rád, és szűkös a határidő, akkor beszélj a feletteseddel. Nyílj meg neki, és őszintén mondd el, hogy benned ez szorongást idéz elő. Az is megoldás lehet, hogy kollégáid segítségét kéred abban, hogy vegyenek át tőled 1-1 feladatot. Nem szükséges mindent neked vállalni, nyugodtan kérj segítséget, és máris megszüntetheted a szorongásodat.

1. VEGYÉL EGY MÉLY LEVEGŐT, ÉS FÚJD EL A SZORONGÁST

A legegyszerűbb és legolcsóbb szorongásoldó a mély lélegzés. A mély levegővétel lelassítja az anyagcserédet, lecsökken a vérnyomásod, több oxigénhez jut az agyad, így biztosan csökken a szorongásod. Ez arra sarkallja a paraszimpatikus idegrendszert, hogy nyugodt állapotba kerülj. Ehhez azonban az szükséges, hogy naponta legalább 20 percig gyakorold a lassú, mély levegővételt.

2. MEDITÁCIÓ

A meditálás a buddhizmusból ered, de a pszichológia is felfedezte jótékony hatását. A pozitív pszichológia és a mindfulness épít erre a koncentrációt és fókuszt irányító, jelenben való létezésre buzdító spirituális irányzatra. A meditációhoz nem szükséges drága kurzusokra, egész hétvégés vagy egy hetes táborokba elmenni, manapság már a telefonod segítségével, egy applikációt használva is gyakorolhatod otthon.

3. EDZÉS

Az edzés rengeteg mindenre jó – amellett, hogy formálod a tested, növeled az állóképességedet, kitartást növelsz, még a szorongás leküzdésére is szuper megoldás lehet. Hogy miért? Edzés során folyamatos igénybevételnek teszed ki a tested, és egy idő után az elmédnek is koncentrálnia kell, főleg, ha szabályosan szeretnéd kivitelezni a gyakorlatokat, vagy csapatjátékot választasz.

4. KERÜLD EL AZ ALKOHOLT

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztás, főleg, ha mértéktelen, súlyos mellékhatásokkal jár. A filmekben azt mutatják, hogy szorongás vagy stressz esetén a legjobb, ha bontunk egy üveg bort, vagy iszunk egy felest. Ez azonban a valóságban nincs így.

A szorongás általában nem egyik pillanatról a másikra múlik el, és sokszor már a veszélyhelyzet elhárítása után órákkal is megmarad – ha valós volt a veszélyhelyzet. Ilyenkor érdemes leírni az eközben bennünk kavarodó gondolatokat és érzelmeket. A kézzel írás segít megszabadulni a negatív érzelmektől, hiszen beindítja az érzelmi megküzdést (akárcsak a „dolgok kimondása”) valamint a kézmozgás is segít a feldolgozásban.

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Csábítás megjelenése a horoszkópban

Ha még nem tökéletes a szerelmi életed vagy pont, hogy annyira tökéletes, hogy jó lenne, „ha örökké így maradna”, akkor itt a megoldás, vess be egy szerelmi bájitalt, vagy más mágiát amivel valóban meg is pecsételhetitek meglévő, virágzó szerelmeteket, hogy mindig ilyen friss, szenvedélyes és érzelmekkel teli legyen. De ha szingli vagy az sem baj, mert van itt olyan, ami által hamarosan átírhatod a státuszodat

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Az önismeret fontossága a mentális jóllétünk kapcsán

Te tudod mi az, ami valóban feltölt, amikor kezdesz lemerülni? Mennyire vagy tudatos az önmagaddal és a mentális egészségeddel való törődés kapcsán? A saját jóllétünkről való hatékony gondoskodáshoz elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat. Nehezen határozható meg ugyanis egy olyan eszköztár, mely mindannyiunknak működik.