Menü

Mit jelent a ruhapszichológia?

Azt tartják, hogy már a reggeli öltözködés meghatározza a hangulatunkat, vagy épp fordítva a hangulatunk határozza meg, milyen színű ruhát választunk magunknak és ezzel eldőlhet, milyen nap vár ránk. Így működik a ruhapszichológia. Mit is jelent ez pontosan?

Az öltözködés pszichológiája érdekes téma lehet azoknak, akiket foglalkoztat megjelenésük és annak hatása. Hozzáértők szerint az emberek mentális állapotát, hangulatát és észlelését az öltözetük nagyban befolyásolhatja.

Régóta közismert tény, hogy a ruháink, az otthonunk, az autónk, de még a telefonunk is több csupán praktikus eszköznél, ezek az önkifejezés formái, hiszen sokat elárulhatnak rólunk, a társadalomban betöltött szerepeinkről, státuszunkról, csoporttagságainkról, személyiségünkről, személyes tulajdonságainkról. A ruháinkkal, öltözetünkkel, kiegészítőinkkel szimbolikus jeleket küldhetünk a környezetünknek arról, miként lássanak bennünket.

Az öltözködésünk nagy hatással lehet arra, hogy a többiek milyennek látnak minket, hiszen ruháink egyben üzenetet is hordoznak. Kifejezik hangulatunkat, érzéseinket, s természetesen nem kell méregdrága holmikra gondolnunk, vagy az éppen aktuális divat szerinti szettekre, elég, ha stílusosan öltözködünk, ha megtaláljuk a saját énünket, melyben jól érezzük magunkat és magabiztosnak.

Mi a helyzet a színekkel?

A pszichológusok szerint a fekete szín, valamint az ingek, blúzok, kosztümök és blézerek viselése magabiztosabbá tesz minket, a fekete egyfajta hivatalos szín, intelligenciát kölcsönöz megjelenésünknek.

A szakemberek a vörös színnek is nagy jelentőséget tulajdonítanak, vonzóvá teszi viselőjét, felkelti mások figyelmét és érdeklődését, magabiztosságot sugároz.

Az új ruháknak is hatása van a napunkra, hiszen önbizalmat adnak, új erővel vérteznek fel, az újdonság varázsával hatnak.

Mi az, ami negatívan hat?

A túl sok kiegészítő és ékszer viszont inkább bizonytalanságot tükröz, a mélyen dekoltált felsők pedig kihívóak, a hatalomvágyat szimbolizálják.

Az áhított munkához való öltözködés hozzásegíthet a jobb megítéléshez, a jobb teljesítményhez, s ezáltal a munka megszerzéséhez, gondoljunk csak egy állásinterjúra.

Olykor egy megfelelő öltözködésen, egy-két meghatározó ruhadarabon múlik, hogy növeljük önbizalmunkat, természetesen hiába egy megfelelő öltözet, az még nem kompenzálja a képességek hiányát!

Sokan a márkák rabjai!

Rengeteg olyan nőt látni, aki csak márkás ruhadarabokat vásárol, melyeken látszik a logó, ezzel pedig nem kifejezni, hanem inkább kompenzálni akarnak valamit.

A teljesen semleges színek, például a fehér a rejtőzködést, vagy az eltűnést segítik, önbizalmi problémákra utalhat, az állandóan nadrágban megjelenő hölgyek pedig sokszor úgy érzik, hogy szexualitásukat el kell nyomniuk ahhoz, hogy érvényesülni tudjanak a társadalomban, ez számukra a nőiesség elnyomása, egyfajta menekülés, védekezés.

Úgy tűnik az elemzésekből kiderül, hogy több mindent elárul rólunk a ruházatunk, mint gondolnánk, tükrözi a személyiségünket, érzelmi állapotunkat, félelmeinket. Érdemes elgondolkodnunk az öltözködésünk efféle megreformálásán, átalakításán. Csak bátran!

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.