Menü

Mire használható a fehér mák?

A mák, már az ókor óta ismert, azonban kezdetben csak örömszerzésre, olykor-olykor pedig gyógyításra használták. Az ételeinkbe, ezért csak pár száz éve használjuk. A népi hagyományokat tekintve a termékenységet jelképezi a mákgubó, éppen ezért sokszor az esküvőn mákot szórtak az ifjú párra. Az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.

De ha ügyetlenek vagyunk, és sütésfőzés közben kiszóródik a mák, akkor az, betegséget, és anyagi veszteséget jövendöl. A görögök pedig a jövendölés során is használták. Úgy hiszem, a legtöbb háziasszonynak nem lapul egy zacskó fehér mák a kamrájában. Pedig a gasztronómiában, már Európában is több éve ismerik. Úgyhogy, vegyük górcső alá, ezt a bizonyos növényt, és nézzük meg, mire is használhatjuk, ha mégiscsak szembe jön velünk ez az alapanyag. A kuriózumokat hajhászók, egyelőre még nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot.

Nem úgy, mint a biokörökben nagy népszerűségnek örvendő, és pár éve igen csak felkapott chiamagot, lenmagot vagy éppen a fenyőmagot. Pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon ez a fajta növény. Tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a hazánkban ismert fajtáé. A mi kontinensünkön, kevés rá a kereslet, de az Ázsiai országokban (ahonnan származik) előszeretettel használják az ételeikhez. Enyhén meg szokták pörkölni, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, kenyerekhez, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

A fehér mák további elnevezése utal a származási helyére, tehát indiai, vagy ázsiai mákként is találkozhatunk vele. A fehér szín megnevezése becsapós lehet, ugyanis, inkább tört fehér, sárgás színben játszik. Az íze a dióéhoz hasonlít, éppen ezért alkalmas a dió helyettesítésére is.

Felhasználását tekintve, ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Tehát mákos tészta, mákos guba, mákos rétes, de almás-mákos pite is készülhet belőle. De a péksüteményeinket is bátran megszórhatjuk vele. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Azonban kisebb ópiumtartalommal bír a miáltalunk ismert fajtához képest. A magokban található olaj telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, továbbá kalciumtartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma alacsony. Tehát aki diétára adja a fejét, annak kiváló alapanyagot nyújthat az ételkészítés során. Vas, a réz, a kalcium, a kálium, a mangán, a cink és a magnézium és még további ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Betegségmegelőző és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik, úgyhogy, bátran fogyasszuk, építsük bele az étrendünkbe. Még akkor is, ha olykor-olykor bosszúságot okoz, hogy beleragad a fogunk közé.

Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle, ezért sötét helyen, jól lezárva tárolható. Továbbá a kozmetikában, szépségiparban bőrápolásra is használják.

Magyarországon említést a fehér mák vonatkozásában, csak Szentesen lehet találni. Európában, pedig főként Ausztriában termesztik. A Waldviertel régió fő gazdasági bevétele a máktermesztésre alapszik. Mákturizmust alakítottak ki, az itt megtermelt mákfélék köré. Tehát ha szeretünk kísérletezni, új és különleges alapanyagokat kipróbálni, akkor bátran nyúljunk a fent említett növény után.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

5 érv az olívabogyó rendszeres fogyasztása mellett

Olívabogyó vagy olajbogyó: ú, de jól mutatnak egy pizza tetején, mediterrán éttermek asztalán vagy a főzős blogok, szakácskönyvek ínycsiklandó fotóin, videóiban. A fényes-fekete, zöld, barna vagy éppen vöröses, kisebb vagy nagyobb, gömbölyű vagy hosszúkás olajbogyók szinte kihagyhatatlan összetevői egy villantós vacsorának.

A gránátalma egészségvédő hatásai

A mélybordó színű, magokban igen gazdag, finom, rostdús gyümölcs számos jótékony egészségügyi hatásával támogathatja immunrendszerünk állóképességének megőrzését. Lássuk, miért jó gránátalmát fogyasztani!