Menü

Mire használható a fehér mák?

A mák, már az ókor óta ismert, azonban kezdetben csak örömszerzésre, olykor-olykor pedig gyógyításra használták. Az ételeinkbe, ezért csak pár száz éve használjuk. A népi hagyományokat tekintve a termékenységet jelképezi a mákgubó, éppen ezért sokszor az esküvőn mákot szórtak az ifjú párra. Az sem véletlen, hogy karácsony közeledtével egyre több mákos finomság kerül az asztalra, mivel úgy tartják, hogy a szenteste elfogyasztott mákos ételek a bőséget és az életet szimbolizálják.

De ha ügyetlenek vagyunk, és sütésfőzés közben kiszóródik a mák, akkor az, betegséget, és anyagi veszteséget jövendöl. A görögök pedig a jövendölés során is használták. Úgy hiszem, a legtöbb háziasszonynak nem lapul egy zacskó fehér mák a kamrájában. Pedig a gasztronómiában, már Európában is több éve ismerik. Úgyhogy, vegyük górcső alá, ezt a bizonyos növényt, és nézzük meg, mire is használhatjuk, ha mégiscsak szembe jön velünk ez az alapanyag. A kuriózumokat hajhászók, egyelőre még nem fedezték fel itthon szélesebb körökben is a fehér mákot.

Nem úgy, mint a biokörökben nagy népszerűségnek örvendő, és pár éve igen csak felkapott chiamagot, lenmagot vagy éppen a fenyőmagot. Pedig nem csak beszerezhető, hanem könnyen termeszthető is itthon ez a fajta növény. Tavasszal kell elvetni. Sokkal kisebb gubókat terem és a bennük lévő fehér magok száma is jóval kevesebb, mint a hazánkban ismert fajtáé. A mi kontinensünkön, kevés rá a kereslet, de az Ázsiai országokban (ahonnan származik) előszeretettel használják az ételeikhez. Enyhén meg szokták pörkölni, így adják hozzá a párolt zöldségekhez, rizs- vagy tésztaételekhez. Sütemények és ízesített kenyerek alapanyaga is, ám gyakran használják fűszerként tojásételekhez, tésztákhoz, kenyerekhez, salátákhoz, szószokhoz, sajtokhoz, halakhoz és zöldségekhez.

A fehér mák további elnevezése utal a származási helyére, tehát indiai, vagy ázsiai mákként is találkozhatunk vele. A fehér szín megnevezése becsapós lehet, ugyanis, inkább tört fehér, sárgás színben játszik. Az íze a dióéhoz hasonlít, éppen ezért alkalmas a dió helyettesítésére is.

Felhasználását tekintve, ugyanazok az ételek elkészíthetőek belőle, mint a kék változatából. Tehát mákos tészta, mákos guba, mákos rétes, de almás-mákos pite is készülhet belőle. De a péksüteményeinket is bátran megszórhatjuk vele. Ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, rostok fordulnak elő benne, mint a kék mákban csak magasabb értékekkel. Azonban kisebb ópiumtartalommal bír a miáltalunk ismert fajtához képest. A magokban található olaj telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag, továbbá kalciumtartalma kiemelkedően magas, szénhidráttartalma alacsony. Tehát aki diétára adja a fejét, annak kiváló alapanyagot nyújthat az ételkészítés során. Vas, a réz, a kalcium, a kálium, a mangán, a cink és a magnézium és még további ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Betegségmegelőző és egészségmegőrző tulajdonságokkal rendelkezik, úgyhogy, bátran fogyasszuk, építsük bele az étrendünkbe. Még akkor is, ha olykor-olykor bosszúságot okoz, hogy beleragad a fogunk közé.

Hidegen sajtolva olajat készíthetnek belőle. A fényt kevésbé bírja, hamar beavasodik tőle, ezért sötét helyen, jól lezárva tárolható. Továbbá a kozmetikában, szépségiparban bőrápolásra is használják.

Magyarországon említést a fehér mák vonatkozásában, csak Szentesen lehet találni. Európában, pedig főként Ausztriában termesztik. A Waldviertel régió fő gazdasági bevétele a máktermesztésre alapszik. Mákturizmust alakítottak ki, az itt megtermelt mákfélék köré. Tehát ha szeretünk kísérletezni, új és különleges alapanyagokat kipróbálni, akkor bátran nyúljunk a fent említett növény után.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.