Menü

Trombózis – mikor kell mentőt hívni?

Mai témánknak egyik legfontosabb oka, hogy olyan betegségről beszélünk, mely akár rejtett is lehet és emiatt nehéz felismerni. A mélyvénás trombózis tünetek nélkül is jelentkezhet.

Mitől alakul ki a trombózis?

A trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha egy vénában kialakul egy vérrög, az leszakad és a tüdőbe jut, akkor elzárhat egy verőeret, aminek következtében halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki, ezért szükséges azokra a tünetekre figyelni, melyek trombózisra utalnak.

Egyik ilyen fontos tünet a lábdagadás.

Az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis esetén. Ekkor a vérrögök elzárják a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz, a láb pedig erősen megdagad.

Az érintett láb körfogata megnő a másik végtaghoz képest, a bőr pedig a gyulladás miatt fényessé, meleggé válik. Ez a tünet szemmel látható és férjem példájából kiindulva tudom, hogy néha a térdhajlatban kialakult ún. Baker ciszta is okozhatja ezt, trombózis nélkül. Mindképp kivizsgálást igényel.

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erős fájdalmat éreznek az adott végtagban, természetesen ez lehet izomláztól vagy ízületi fájdalomtól is, ezzel könnyen összetéveszthető, emiatt, ha fájdalmat érez a lábában vagy a karjában, akkor a biztonság kedvéért jobb orvoshoz fordulni.

Egy fontos életet mentő információ lehet, hogy a trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik. Ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög.

Kékes-lilás elszíneződés

Mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon ilyesfajta elszíneződés figyelhető meg. Ez nem olyan, mint az ütés vagy sérülés esetén keletkező kékes-lilás foltok, hiszen jóval nagyobb területet érint, ugyanis ebben az esetben ezt az állapotot az oxigénhiány okozza.

Szakemberek szerint a meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződés esetén gyanakodjunk a trombózisra és vegyük a lehető legkomolyabban a tünetet.

Bármilyen mellkasi fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, azonban trombózis és tüdőembólia jele is lehet, ha erős mellkasi fájdalmat érzünk, köhögéssel, súlyosabb esetben vérköpéssel. Ilyenkor minden perc számít, mihamarabb hívjon mentőket!

Légszomj, szapora pulzus.

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Mindenképp és mielőbb mentőt kell hívni a tünetek észlelésekor!

Sajnos számos esetben a trombózis kialakulása és lefolyása tünetmentes, s nem is tudunk róla. Amennyiben a fent említett tünetek jelentkeznek, az első lépés azonnal mentőt hívni. A probléma nem csak az időseket érinti, tévedés azt hinni, hogy a fiatalabb korosztálynak erre nem kell figyelnie! Számos olyan eset van, amikor a fogamzásgátlót szedő, vagy épp a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!