Menü

Sport télen is!

A szabadtéri sportolást sokan 25 fokban, kellemes szellővel és ragyogó napsütéssel képzelik el, ám ha hideg van, vagy sötét, szél esetleg eső, már el is veszi a kedvet egy barátságtalan időjárás, pedig az immunrendszer erősödése szempontjából különösen ajánlott a téli szabadtéri sport.

A téli szabadtéri sportolás nemcsak a testünket tartja karban, hanem pozitívan hat a lelkünkre is. Sok népszerű téli sport létezik, szinte az egész család találhat nekik megfelelőt.

Miért jó télen kint edzeni?

Bevallom, olykor én is szívbajt kapok, mikor a kisfiaimnak kint tartják a fociedzést az esőben, hidegben, ám sportoló szülőként meg is vígasztalom magam hamar, hogy egyáltalán nem lesz ettől bajuk, sőt!

Természetesen nem „ész nélkül” kell egy szál pólóban kint rohangálni a havas esőben, itt is megvannak a fontos szabályok, ám ezek betartásával nem kell aggódnunk, hogy megbetegszik a család.

A rendszeres edzés télen rendkívül fontos: a szabadban végzett testmozgás erősíti az immunrendszert, a szívet, a tüdőt, javítja a vérkeringést, sőt a hidegnek köszönhetően több kalóriát éget el a szervezetünk. Tudom, hogy ezzel az információval mindig kicsit a fogyni vágyóknak csinálok kedvet, de az igazság az, hogy valóban kiváló a téli sportolás arra, hogy ledobjunk pár kilót.

Arról nem is beszélve, hogy szülőként jó példával járunk a gyermekeink előtt, ha azt látják, hogy apa, anya télen is kimegy kocogni, sétálni, túrázni.

Melyek a téli sportolás alapvető szabályai?

A téli sportolás alapja a megfelelő és réteges öltözködés. Az alsó ruházat legyen szintetikus anyagból, hogy könnyen elvezesse az izzadtságot, majd erre kerüljön egy második vastagabb réteg, ami jó hőszigetelő hatású.

Én magam szeretem az aláöltöző ruházatot futáshoz, kinti focihoz, s erre jöhet az edzőszett, esetleg egy könnyű mellény, sapka, kesztyű, csősál. Utóbbit sok futó sapkaként, kendőként, sálként is viseli.

Ami a lábbelit illeti: hideg, csúszós, jeges terephez válasszunk jól tapadó sportcipőt.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kevesebb néha több, semmiképp sem jó túlságosan beöltözni, hiszen megizzadunk és hamar megfázhatunk, az a legjobb, ha a sport megkezdésekor kicsit fázunk, majd 5-10 perc elteltével már kellemesen érezzük magunkat.

Esős időben hasznos a vízálló sportruházat, a víztaszító öltözet.

Mire figyeljünk a téli sportolás megkezdésekor?

Ha megfelelően felöltöztünk, felvettük a sapkát, kesztyűt, sálat, megfelelő cipőt, akkor kezdjük máris egy bemelegítéssel, melyet már otthon is elkezdhetünk bemelegítő krémek használatával. A sport végeztével vegyünk egy forró zuhanyt vagy fürdőt és csak ezután kezdjük az izmok nyújtását, ellazítását. Semmiképp sem a sportolás végén! Ekkor a merev, hideg izomzat nem alkalmas a nyújtásra, könnyen végződhet sérüléssel a téli kalandunk!

Mi a helyzet a frissítéssel? Télen is kell inni edzés alatt?

Igen! A hideg időben se feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról! Természetesen nyáron több folyadékot veszítünk, ám télen is ugyanúgy izzadunk, s bár nem vagyunk annyira szomjasok, mint a nyári forróságban, a folyadékpótlás ekkor is fontos, ennek hiányában izomgörcs léphet fel.

A futás, a séta, a túra, a szánkózás, a korcsolyázás, a síelés népszerű téli sportok, a mozgásról tehát télen sem kell lemondani, ez nem egy szezonális hobbi, télen-nyáron űzhető, s bármelyikről elmondható, hogy akár kiváló társasági vagy csapatépítő program is lehet.

Természetesen nem mindenki élvezi a téli kint létet, vannak, akik kifejezetten inkább „bekuckózva” érzik jól magukat. Ha bármi miatt ódzkodunk a szabadban való edzéstől és nem szeretnénk a hidegben mozogni, akkor a benti mozgásfajták közül válasszunk, legyen az egy edzőterem, egy futópad, egy otthoni torna, egy jóga, pilates, vagy szobabicikli, elliptikus tréner. Lényeg, hogy télen se hagyjunk fel a mozgással!

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.