Menü

A macaron világa

Mi is az a macaron?

A macaron olyan sütemény, ami főként mandulalisztből, porcukorból, és tojásfehérjéből készül. A két héj között kesernyés, csokis, kávés vagy gyümölcsös krém található. Mivel maga a süti elég édes, jól kompenzálják ezek az ízek egymást. A különböző színeit pedig a színezők adják. Ideális esetben kívül roppan, belül puha és a nagy klasszikus ízek közé tartozik a vanília, pisztácia, csoki és a málna. Ez a fajta sütemény, nem tárolható sokáig, ugyanis néhány nap alatt megkeményednek. Úgyhogy a legjobb, ha gyorsan megesszük őket.

Az édesség kalóriatartalma igen csak magas, akár 100 kalóriát is tartalmazhat egyetlen kicsi macaron. Merthogy, ezek mindösszesen körülbelül három centiméter szélesek. Ehhez képest az árát igen magasnak találhatjuk, mivel egy darab értéke körülbelül 250-450 forintig terjedhet. De mentségére szóljon, hogy annyira édes, hogy sokat amúgy sem tudnánk befalni belőle. Tehát, nehéz megítélni, hogy a méretéhez képest, drágának számítanak-e ezek a nyalánkságok. Sok múlik a minőségi összetevőkön is, hiszen ha valódi élvezetet, ízorgiát okoz, akkor elnézhető a költsége. De ha drága és még rossz is, akkor az igazán bosszantó tud lenni.

Azért sok kellemetlenséget tud okozni, az is, ha mi magunk próbálkozunk meg az elkészítésével, de nem sikerül. Gyakran esünk abba a hibába, hogy repedezett lesz a teteje, vagy üreges a belseje, nem lesz talpa és csúcsos lesz. Az íze finom, csak éppen kinézetre nem mutatja a macaron jegyeit. Az elkészítési módnál, mindenki másra esküszik, úgy, hogy jelen cikk ezzel nem foglalkozik. Nem is áltatunk senkit, macaront készíteni nem könnyű. Rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. Tehát, ha van egy kis szabadidőnk álljunk neki és gyakoroljunk, de ami a legfontosabb élvezzük a sütést.

Ahogy fentebb már írtuk, az egyik elengedhetetlen alapanyaga a cukor, és sajnos a szakértők, és macaron oktatók véleménye szerint, e nélkül nem is lehet ezt a fajta süteményt megsütni. Ugyanis ez az alapanyag járul hozzá az ízéhez és az állagához. Persze próbálkozások vannak már, és számtalan receptet találunk az interneten, minden mentes macaronra, de az oktatók szerint vagy kinézetben, vagy állagban közel sem tükrözi a „hivatalos” finomságot. Abban az esetben, ha nekünk ízlik a talált recept és összeegyeztethető a diétánkkal, étrendünkkel vagy allergiánkkal, akkor semmiféleképpen ne mondjunk le róla, bátran süssük újra.

Főleg, ha nem ragaszkodunk az eredetihez. Amennyiben valaki nem tud lemondani az igazi francia édességről, akkor a szakértők szerint az egészséges táplálkozás mellett, ritkán egyet-egyet megengedhetünk magunknak.

Habár Franciaországban március 20.-a a hivatalos macaron nap, de egész évben töretlen a sütemény sikere. Sőt már több helyen, például hazánkban is, találhatóak olyan üzletek, ahol kizárólag macaront értékesítenek és készítenek, a cukrászok külön erre specializálódnak, illetve olyan iparágak alakulnak ki, mint például a macaron sütésének oktatása. Ha a diétánkon nem is a kedvünkön biztos segít egy-egy finom édesség.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.