A legegészségesebb gyógynövények és fűszerek
- Dátum: 2023.10.31., 07:24
- Udvari Fanni
- képek: pexels.com
- borsmenta, egészség, fokhagyma, fűszerek, levendula, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring
Kisebb egészségügyi problémák esetén egyre többen keresik a természetes megoldásokat a gyógyszerek és a recept nélkül kapható készítmények helyett. Nem véletlenül: a "természet patikája" tényleg bővelkedik hasznos és könnyen elérhető szerekben.
Fokhagyma, rozmaring
A fokhagyma például nagyon jól jön nátha és meghűlés esetén, de fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. A legjobb hatást a nyers, apróra vágott fokhagymával érhetjük el. A memória javításában, a teljesítmény növelésében és a koncentrációs készség fejlesztésében pedig a rozmaring segíthet. A növény ezek mellett javíthatja a hangulatot, és segíthet megakadályozni az agy idő előtti öregedését is.
Chili, gyömbér
A chilinek öregedésgátló, fájdalomcsillapító és zsírégető hatást is tulajdonítanak. A legjobb, ha a hagyományos módon, különféle ételekbe keverve fogyasztjuk. Emésztési problémák esetén pedig a gyömbért hívhatjuk segítségül, amelynek szélhajtó és görcsoldó hatása is van. Emellett csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, valamint segít gyorsabban meggyógyulni meghűlés esetén. Enyhíti továbbá a hányingert is, így a kismamáknak is remek ellenszer lehet a reggeli rosszullétek ellen. Teaként , ételekbe főzve vagy pácolva is fogyasztható.
Fahéj, kamilla
A fahéj testszerte segít felvenni a harcot a különféle fertőzésekkel, valamint hatékony lehet a sejtkárosodás helyreállításában is. Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, rendszeres fogyasztása pedig a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszhat. A kamillából készült tea enyhítheti a menstruációs fájdalmakat, csökkentheti a vércukorszintet, ráadásul nyugtató hatással is bír. A friss kamilla levelei és virága akár salátákba is keverhető.
Metélőhagyma, levendula
A metélőhagyma fogyasztása serkentheti a szerotonin termelődését, valamint segíthet abban, hogy jobban aludjunk. A levendula pedig rovarcsípések és kisebb sebek esetén tehet jó szolgálatot. Emellett segíthet a szorongás, a depresszió és az alvászavarok enyhítésében is, az illata ugyanis lazító és nyugtató hatású. Az olaja gombaölőként is működhet.
Petrezselyem, borsmenta
A petrezselyem rendszeres fogyasztása jó hatással lehet magas vérnyomás esetén, K-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig abban is segíthet, hogy egészségesebbek legyenek a csontjaink.
A petrezselyemlevelek emellett a kellemetlen szájszag ellen is bevethetők. Migrén és fejfájás esetén a borsmenta segíthet, a forró vízbe csepegtetett illóolajával inhalálva pedig tisztíthatjuk légutainkat és megkönnyíthetjük a légzésünket. Teaként fogyasztva hatékony lehet emésztési problémák esetén.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.