A füge ezért egészséges
- Dátum: 2023.10.28., 07:06
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bőr, egészség, fogyasztás, fogyókúra, füge, gyümölcs, tápláló
A füge frissen és aszalva is fogyasztható, ízletes gyümölcs, amelyet különleges íze és textúrája miatt sokan kedvelnek. Sokoldalúan felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is, így érdemes minél gyakrabban enni.
100 gramm füge, ami körülbelül félcsészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.
A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.
100 gramm friss füge 232 miligramm káliumot tartalmaz, ami a nap szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy izmaink és szívünk megfelelően működjön. Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogramm K-vitamin is található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen. A gyümölcsben ezenkívül vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is található.
Kevesen tudják, de bizonyos kultúrákban a füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.
Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.
Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmények elérése érdekében, és fogyasszuk rendszeresen. Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.
A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?
Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.
Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).
5 érv az olívabogyó rendszeres fogyasztása mellett

Olívabogyó vagy olajbogyó: ú, de jól mutatnak egy pizza tetején, mediterrán éttermek asztalán vagy a főzős blogok, szakácskönyvek ínycsiklandó fotóin, videóiban. A fényes-fekete, zöld, barna vagy éppen vöröses, kisebb vagy nagyobb, gömbölyű vagy hosszúkás olajbogyók szinte kihagyhatatlan összetevői egy villantós vacsorának.
A gránátalma egészségvédő hatásai

A mélybordó színű, magokban igen gazdag, finom, rostdús gyümölcs számos jótékony egészségügyi hatásával támogathatja immunrendszerünk állóképességének megőrzését. Lássuk, miért jó gránátalmát fogyasztani!