Menü

Ashwagandha

A Föld tele van gyógynövényekkel, melyek segítségünkre lehetnek különböző egészségügyi problémáink leküzdésében, ilyen az ashwagandha is. Nézzük, mire jó.

Az ashwagandha egy remek gyógynövény, ami segíthet nekünk a stressz kezelésében. Indiában és Észak-Afrikában őshonos, kis sárga virágokat hoz, leveléből és gyökeréből készítenek kivonatot. Nevének jelentése a „ló szaga”, ami jellegzetes szagára utal, de nevezik indiai ginzengnek és téli cseresznyének is. A nevéből következtethetünk, hogy Indiában használják a legtöbbet, az ajurvédikus orvostudomány egyik alapja, ezért sokszor találkozhatunk vele táplálékkiegészítőként.

Hatása több területen is bizonyított. Antioxidáns tulajdonsága révén erősíti az immunrendszert, vitanolid tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő. Használják daganatos megbetegedések kezelésekor is, mivel apoptózist, vagyis a rossz sejtek programozott pusztulását idézi elő. Csökkenti a vércukorszintet úgy, hogy az izmokban serkenti az inzulinkiválasztást. Csökkenti a C-reaktív fehérjék elszaporodását. Ez a gyulladási marker fontos szerepet tölt be a szívbetegégek kialakulásában, de hatással van a koleszterin- és triglicerid szintre, melyek csökkenésével szintén szívünket védhetjük.

Csökkenti a kortizol szintet is. A kortizol egy stresszhormon és akkor emelkedik a szintje, ha a vércukorszintünk leesik. Amikor a kortizol szint megemelkedik, emelkedik vele a vércukorszint is, ami nem minden esetben optimális. Használják meddőség kezelésére is férfiaknál, mivel emeli a tesztoszteronszintet és növeli a termékenységet. Testépítők is előszeretettel fogyasztják, mivel kimutatták, hogy izomtömeg és izomerő növelő szer, emellett segít csökkenti a testzsír százalékot is. Legismertebb hatása ezeken kívül, hogy segít megküzdeni a stresszel, illetve a szorongással és bevált álmatlanság kezelésekor is. Depressziós időszakok ideális partnere, csökkenti a melankólia tüneteit is.

Memóriazavarral küzdők esetében is hatásos kiegészítő gyógymód lehet, hiszen hozzájárul az antioxidáns aktivitáshoz, ezek óvják az idegsejteket a szabadgyököktől, megbirkózik az oxidatív stressz okozta kellemetlen tünetekkel. Az ajurvédikus orvoslában a memória és a feladatmegoldó képesség serkentésére is bevetik.

Tiltott a fogyasztása terhes nőknek és szoptató kismamáknak, az autoimmun betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Mivel a kivonat fokozza a pajzsmirigy hormontermelését, a kezelésben résztvevő betegek számára sem ajánlott vagy az orvos engedélyével, megfigyelés alatt szabad csak fogyasztani. Szedése előtt mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Az ashwagandha egy az indiai orvoslában közismert gyógynövény, mely segíthet nekünk a stressz és depresszió leküzdésében, javíthatja a memóriát, jó hatással lehet a vércukorszintünkre és erősítheti immunrendszerünket.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?