Ételek, amik fejfájást okozhatnak
- Dátum: 2023.10.14., 17:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, fejfájás, kávé, migrén, sajt, vörösbor
Migrénünk és fejfájásunk sok mindentől lehet: stressz, kimerültség, folyadékhiány, túl hangos, zajos környezet. Mindezeken kívül azonban bizonyos ételek és italok is kiválthatják - kutatások szerint 10-ből egy embernél a táplálkozás okozza a tüneteket.
Érett sajtok

A cheddar, a kéksajt és a camembert egy tiramin nevű aminosavat tartalmaz, amely fejfájás kiváltója lehet akkor, ha kevés van a szervezetünkben a lebontását segítő enzimből. Ha az érett sajtok fogyasztása után fejfájást tapasztalunk, válasszunk inkább frissebb változatokat, például ricottát vagy mozzarellát.
Vörösbor
Az alkohol dehidratáló hatása közismert, de a vörösborban található tannin olyan vegyületek termelését serkenti az agyban, melyek migrént okozhatnak. A magasabb tannintartalmú borok helyett mint a Malbec vagy a Tannat, érdemes alacsonyabb tannintartalmúakat inni, mint a Cabernet vagy a Merlot.
Feldolgozott húsipari termékek
A szalámiban, kolbászban, és a halkonzervekben is sok a tiramin, akárcsak az érett sajtokban. Ráadásul a virslikben, baconben, sonkában a tiramin mellett sok a nitrát és a nitrit is, melyek értágító hatása az arra hajlamosaknál fejgörcsöket okozhat. Hasonló a helyzet a savanyított, fermentált ételekkel, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi.

Kávé
Az erek kitágulása is okozhat fejfájást, a kávában lévő koffein viszont szűkíti az ereket. Hogy akkor miért fájhat mégis a kávétól a fejünk? Azért, mert a koffeinbeviteltől függően váltakozva tágulnak illetve szűkülnek az erek, ami a fejünkben kellemetlen lüktetést okozhat.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök esetében a tiramin a ludas, valamint a szulfitok, amiket az aszalványok tartósításához használnak, így sokan számolnak be fejfájásról például mazsola vagy aszalt szilva fogyasztása után.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.