Gyulladás ellen kakukkfű
- Dátum: 2023.10.13., 15:29
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- baktérium, emésztés, fájdalom, gyulladás, kakukkfű, méregtelenítés, tea, torokfájás, vízhajtó
A kakukkfű −népies nevein balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű− nemesített és vadon élő fajtáinak száma meghaladja a háromszázat. Évelő növény, amely Európában szinte mindenhol fellelhető, rendszerint május és október között virágzik.
A friss kakukkfű 65 százaléka víz, valamint bővelkedik növényi rostokban, fehérjékben, és ásványi anyagokban: elsősorban káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben és mangánban. Fontosabb vitaminjai az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és a C-vitamin, nagyobb mennyiségben tartalmaz aminosavakat, elsősorban leucint, izoleucin, lizint, treonint, valint és a hangulatért felelős triptofánt.
A kakukkfű szervezetre gyakorolt jótékony hatásait főleg a benne található illóolajoknak –timol, karvakrol, acineol, borneol és linalool− köszönheti. Erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti, illetve megszünteti a fertőzéseket, hatásos ellenszere a Candida albicans gombának. Illóolajai mérséklik a megfázásos légúti panaszok miatt kialakuló nehézlégzést, kitisztítják az orrjáratokat.
Gyulladásgátló hatása révén kezeli a szájüregi- és a torokgyulladást. Főzete nyákoldó és köptető, gyógyítja a hörghurutot, míg a kakukkfű rágcsálásával csillapítható a makacs köhögés. Hatékony görcsoldó, ezáltal sikeresen alkalmazható fájdalmas menstruáció, valamint has- és migrénes fejfájás esetén, ahogyan a bél- és epegörcsöt is enyhíti. Külsőleg borogatásként, vagy lemosóként alkalmazva nyugtatja az irritált, gyulladt, aknés vagy pattanásos bőrt, ahogyan a horzsolások, csípések kezelésére is alkalmas.
Vízhez kevert illóolaja szabályozza a fejbőr faggyúmirigyeinek működését, csökkenti a haj zsírosodását. A kakukkfű fogyasztása javítja az étvágyat, ideális emésztésserkentő, tisztítja és fertőtleníti az bélrendszert, valamint a húgyutakat. Erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a rákot, gyulladásokat és a bőr gyorsabb öregedését okozó szabad gyökökkel, flavonoidjai hozzájárulnak a sejtek egészségesen tartásához és megújulásukhoz.
Felhasználása
Bakteriális fertőzések
Bőrgyulladások
Depresszió
Ekcéma
Emésztési problémák
Fájdalmas menstruáció
Fertőtlenítés
Féreghajtás
Görcsök (epe, has, bél)
Hörghurut
Köhögés
Magas koleszterinszint
Magas vérnyomás
Méregtelenítés
Migrénes fejfájás
Nyákoldás
Rákmegelőzés
Rovarcsípések
Sebgyógyítás
Stressz
Torokgyulladás
Vérszegénység
Kakukkfű tea készítése: Forraljunk fel 2 dl vizet. Forrás közben tegyünk bele egy teáskanálnyi kakukkfüvet. 1 percig főzzük. 10 percre hagyjuk lefedve. Szűrjük le, és azonnal fogyasszuk.
Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt a szezonális, légúti megbetegedések (influenza, megfázás) megelőzésére és kezelésére kifejezetten ajánlott, ahogyan a makacs köhögés és asztma enyhítésekor is hasznunkra lehet. Ehhez naponta 2-3 csésze kakukkfű teát kell inni, amivel a vérszegénységet is kezelhetjük. Ha a kakukkfű teát ízesítés nélkül fogyasztjuk, felfrissíti a leheletet.
Elsősorban kisgyermekeknél a hurutot úgy is kezelhetjük, ha 1 liter erős kakukkfű teát öntünk a fürdővizükbe. Felnőttek esetében a kakukkfüves fürdő nyugtató hatású, ezt kb. 2-3 liter tea hozzáadásával érhetjük el.
Általános immunerősítésre napi egy csésze elegendő, amennyiben inhalálunk vele, megszüntetheti a makacs orrdugulást.
Emésztési zavarok vagy puffadás ellen az étkezést követően fogyasszunk el egy csészével.
Vízhajtó, féreghajtó és enyhe hashajtó, ezáltal elősegíti a méregtelenítő kúrák, és a fogyókúra eredményességét. Fejfájás, menstruációs panaszok és stressz esetén már egy pohár kakukkfű tea enyhítheti a tüneteket. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők nem fogyaszthatják.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.