Menü

Fantasztikus illatú sütőtökös desszertek

Szezonja van, nem drága, szeretjük, mert sokoldalú és rendkívül egészséges, tápanyagdús étel. Sütőtökös toplista következik.

Odáig vagyunk a sütőtökért, legyen az leves, főétel vagy desszert. Beszéljünk akár pitéről, muffinról vagy kekszről, a sütőtök szuperül illik mindenbe és a konyhai aromaterápia részeként fantasztikus illatot kölcsönöz a konyhánknak.

Aki süteményeket szereti, készíthet siós-sütőtökös pitét, csokis-sütőtökös muffint, sütőtökös gofrit, akár cukormentesen is! A sütőtökös keksz ízvilágába remekül passzol a mogyoróvaj, ha pedig inkább a leveseket részesítjük előnyben, gondolatban már kanalazom is a krémes gyömbéres-répás sütőtökkrémlevest valamilyen ropogóssal.

Ha a hidegebb idő beköszönt, egy tányér forró krémlevesnek talán még azok sem állnak ellent, akik nem kifejezetten gyakori levesfogyasztók (például én)

A sütőtök megtámogatja a szervezetet, ellát számtalan tápanyaggal és rendkívül sokféle diétába beilleszthető. Számomra már a vidám sárga színével hangulatjavító hatású, emellett számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, s mi mindenre jó még? Soroljuk!

Javítja a szem egészségét.

A benne lévő A-vitamin javítja a látást, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

Segíti az immunrendszer működését.

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag, erősíti az immunrendszert.

Támogatja az emésztést.

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását.

Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását.

Csökkenti a szervezetben a gyulladást

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak.

Terhes nők számára különösen ajánlott a fogyasztása

Segíti a magzati fejlődést, számtalan tápanyaggal van tele.

Kiváló testedzés utáni étel

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés utána sportolóknak is.

Csökkenti a magas vérnyomást

Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Segíti a termékenységet

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt.

Ahogy a cikk elején említettem, a sütőtökből sokféle finomság készíthető és könnyedén beilleszthető az étrendünkbe. Fogyasszuk gyakran!

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.