Xilit, a természetes és biztonságos édesítő
- Dátum: 2023.10.04., 06:43
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diabétesz, édesítőszer, éhségérzet, fogyókúra, főzés, immunrendszer, természet, xilit
A fehér kristálycukor ételeink és italaink édesítésére történő széleskörű használata korunk egyik legfőbb táplálkozásbeli problémája. A finomított cukor túlzott fogyasztása bizonyítottan hozzájárul számos igen súlyos betegség kialakulásához, tudósok többek között a rák egyik kiváltó okának is tartják. Számos alternatív megoldás, mint például az aszpartám vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyakran még a fehér cukornál is károsabb a szervezet számára. A xilit viszont kiváló és egyedülálló helyettesítője a hagyományos cukornak, ráadásul jótékony hatással is van az egészségre. Íme, hogy miért.
A mértéktelen cukorfogyasztása a civilizált emberiség egyik legveszélyesebb gyilkosa. A fehér cukor alapanyaga a cukorrépa, amely 18-20 százalékban tartalmaz cukrot. Maga a fehér cukor valójában egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. A finomított kristálycukor 95%-ban tartalmaz cukrot, ami a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse. A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot visznek be, ami évente fejenként 35-40 kiló cukrot jelent – ez nagyjából tízszerese annak, ami ideális mennyiség lenne.
Az alábbi mindössze néhány a hagyományos fehér cukor lehetséges káros hatásaiból:
Acidózist vagyis elsavasodást okozhat, ami különböző betegség kialakulásához vezethet
Táplálja a rákos sejteket, amelyek így szaporodni és növekedni tudnak
Gyengíti az immunrendszert
Fogszuvasodást okoz
Hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához
Elhízást okoz
Negatív hatással lehet az agyi funkciókra, mivel B-vitaminhiányt okozhat és a szervezetünkben található jó baktériumok számát is csökkenti
Fáradtságot, levertséget okoz
Zsírsavakká átalakulva rontja a szív, a vesék és más szervek működését
Tápanyaghiányt okozhat, például elvonja a csontoktól a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat
Míg az olyan természetes édesítőszerek, mint például a juharszirup, a sztívia, az agavé, a melasz vagy a fruktóz használatával ezen problémák részben elkerülhetőek, két fontos szempont miatt továbbra sem jelentenek tökéletes megoldást. Ezek az édesítőszerek ugyanis táplálják a bélrendszerben található rossz baktériumokat, ezzel gyengítve az immunrendszert, illetve elsavasítják a szervezetet, ami számos megbetegedés kiváltó oka.
A xilit ugyan kinézetre és ízre is megegyezik a cukorral, a hasonlóságok azonban itt véget is érnek. Valójában ugyanis nem cukor, hanem egy úgynevezett cukoralkohol. Ez persze nem azt jelenti, hogy be lehet rúgni tőle, hanem hogy öt szénatomot tartalmaz szemben a fehér cukor hat szénatomjával. A xilit teljesen természetes, habár leginkább nyírfacukorként ismert, többféle növényből lehet nyerni – például kukoricából is.
A xilit jótékony hatásai:
Kinézetre, ízére teljesen megegyezik a cukorral, ezért tökéletes helyettesítője
Cukorbetegek számára is ideális az alacsony glikémiás indexe miatt
Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, így segít a fertőzések leküzdésében
Lúgosít, aminek köszönhetően segíthet a szervezet savtalanításában
Probiotikus, azaz táplálja a jó baktériumokat, amik erősítik az immunrendszert
Stabilizálja az inzulin és a hormon szintet
Jót tesz a fogaknak
Csökkenti az éhségérzetet, így támogathatja a fogyást
Különböző fül-orr-gégészeti panaszok, például krónikus melléküreg-gyulladás esetén is segít a gyógyulásban
Elpusztítja az immunrendszert gyengítő káros mikrobákat
Gombaellenes hatása van, ezért segíthet a candida és más gombás fertőzések elleni harcban
A xilit tehát a tudomány mai állása szerint a legjobb édesítőszer, amivel a fehér cukor helyettesíthető, ráadásul ízre és kinézetre semmiben sem különbözik tőle. Megfizethető, természetes és nem hogy nincsenek káros hatásai, de még számos jótékony hatással is bír! Ha tudatosan élsz, egészségesebb szeretnél lenni, fogyókúrázol vagy diabétesz miatt keresel cukor helyett alternatívát, akkor mindenképp a xilit mellett tedd le a voksodat!
Mennyire káros valójában az energiaital?

Nagyon sok helyen láthatjuk és hallhatjuk az energiaitalok fogyasztásának tiltását, de valójában olyan káros ez az ital, ahogy ezt mindenki beállítja? Van az a mennyiség, amely fogyasztása mellett vígan elélhetünk problémák nélkül, de ha nem vigyázunk, akár elhúzódó betegségekre is szert tehetünk.
Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?