Menü

Az érintés valódi erővel bír

Az ember társas lény, vágyik a megértésre és a bizalommal teli kapcsolatokra. Ezek nélkül elveszettnek és boldogtalannak érezzük magunkat. Szociokulturális közegtől függően más és más szerepe lehet az érintésnek, és ami a nyugati társadalmakban teljesen megszokott, az más kultúrákban talán nem annyira. Az viszont tény, hogy az ember alapvetően jobban érzi magát, ha a nehéz időkben van, aki átölelje, vagy egyszerűen kifejezetheti ilyen módon a szeretetét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt az egészen egyszerű gesztust még ma is alulértékelik az emberek. A hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk elfeledkezni fontosságáról, pedig a lélek fájdalmaira igazi gyógyír lehet a szeretett személy ölelése. Már az 1950-es években is zajlottak kutatások a témában. Talán a legismertebb Harry Harlow nevéhez kötődik. Az amerikai pszichológus egyesével helyezte a kismajmokat ketrecbe két pótanyával. Az egyik drótból készült, de ételt és italt nyújtott, a másik szőrös anyagból készült, viszont táplálék nem volt nála. A kisállatok a melegséget nyújtó szőranya mellett döntöttek annak ellenére is, hogy így nem jutottak táplálékhoz. Kell ennél több bizonyíték az érintés erejére?

Az érintés szerepe már egészen kicsi korban lényeges az emberek számára. Ez elsősorban az anyához kötődik. Az évek során a szülőkkel való kapcsolat, a távolságtartás vagy éppen az összetartozás öleléssel történő kifejezése jelentősen befolyásolhatja az egyén személyiségfejlődését. Azok a családok, ahol ez nincs meg, az ott felnövő gyerekek jó eséllyel kötődési problémákkal, önértékelési zavarokkal küzdenek majd életükben.

Párkapcsolati érintés stressz ellen

Elsősorban nem a hálószobai szenvedélyes érintésekre gondolunk itt, sokkal inkább azokra az ölelésekre, simításokra, amelyek párkapcsolatban élve a szeretet, az odafigyelés és a gondoskodás jeleinek számítanak. A jól működő kapcsolatokban akkor is jelen van az érintés, ha nem a nemiségről beszélünk. A tapasztalatok szerint a stressz ellen kitűnő szolgálatot tesz egy ölelkezős filmnézés, vagy egyszerűen néhány másodperc, igazán mély és sokat adó összekapcsolódás.

Plüssmackó vagy háziállat?

Érdekes, hogy sokak számára egy háziállat közelsége is azt a biztonságot és lelki megnyugvást adja, mint egy embertárt közelsége. Sőt, továbbmegyünk, nem véletlen, hogy gyakran felnőttek is ragaszkodnak plüssállataikhoz. A puha érintés, a játék átölelése elalvás előtt nagy segítséget nyújthat a lelkileg megterhelő időszakokban.

Metakommunikáció érintéssel

Az ember nagyrészt metakommunikációs jelekkel tudatja környezete számára, mit érez vagy gondol. A szavakban történő kommunikáció elenyésző emellett. Gondoljunk csak arra, amikor hátba veregetjük barátunkat, vagy rosszkedvű, pityergő barátnőnket vigasztaljuk egy szerelmi csalódás után. Az aktuális helyzetben egy ölelés többet jelenthet minden szónál. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy az érintésnek megvan a helye, a módja és az ideje. Nem biztos, hogy egy búcsúztató alkalmával az elhunyt közvetlen rokonai hosszas ölelgetésekre vágynak. Valahol egyfajta érzelmi intelligencia is szükséges ahhoz, hogy tudjuk, mikor érdemes érintéssel kifejezni a másik iránti szeretetünket, tiszteletünket, nagyrabecsülésünket vagy éppen együttérzésünket.

Növekvő oxitocin szint

Az oxitocint sokan csak „boldogsághormonként” ismerik. Ez az anyag szabadul fel a testben az ölelkezés hatására is. Azok az emberek, akik párkapcsolatukban gyakran ölelik egymást, jobban képesek kezelni a mindennapos stresszt, ugyanis magasabb vérükben az oxitocin szintje. Nem csak a nők számára fontos az érintés ilyen formája, hanem a férfiaknak is. Mai társadalmunkban az erősebbik nem képviselőitől rendszerint azt várják el, hogy mindig határozottak, kemények és sikeresek legyenek.

Mindez azonban személyiségfüggő, hogy ki tudja megugorni a magasra tett lécet. A férfi ugyanúgy igényli az érintést és a vele járó odafigyelést, mint a női nem.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.