Menü

Schroth terápia

Sokféle gerincet érintő betegséget ismerünk, különböző gyógymódokat, mint gyógytorna, fűző viselése, de van egy módszer, ami a gerincferdülés korrigálásában nagyon hatékonynak bizonyul, ez a Schroth terápia.

A Schroth terápia Katharina Schrothról kapta a nevét, aki egy német gyógytornász volt. Módszerének lényege, hogy a gerincferdülést, ami nem tévesztendő össze a hanyag tartással, úgy kezelik, hogy a gerincet annak maximális nyújthatóságával és helyes légzéstechnikával középpontba állítják és innen indítva kezdik el az izmok megerősítését és nyújtását. Ezen aktív torna mellé ajánlják a fűző, azaz korzett viselése, mely a torna után segít megtartani a helyen pozíciót, ezzel helyes helyzetben tartva a vázizmokat. Ez mind azért jó, mert nem csak a kezelés alatt kerül testünk a megfelelő tartásba, hanem a nap 24 órájában képes fenntartani ezt, így sokkal eredményesebb a gyógyulási szakasz.

A gyógytorna mindig egyénre szabott, mivel nem mindegy, hogy a gerinc deformitásai következtében melyik izmot vagy ínszalagot hogyan és mennyire terheljük. Itt jön a képbe a légzés, vagyis a háromdimenziós, speciális, forgatólégzés elsajátítása. A légzés hatással van a deformitásokra. Minden gerincferdülési problémánál ajánlott a Schroth terápia, nem csak korrigál, hanem a fájdalmakat is képes rövid időn belül csökkenteni. Az szakemberek azt ajánlják, hogy a diagnózis felállítását követően a lehető legkorábbi időpontban kezdjék meg a terápiát, de bármilyen életkorban el lehet kezdeni.

A terápia testtudat fejlesztésével, légzésterápiával, a tartáskontroll megtanulásával, a külső kellemetlen behatások napi szintű kivédésének technikájával, és a korzett helyes használatának megtanulásával éri el gyógyító hatását. Torna közben nagy hangsúlyt fektetnek a nyújtózásra, mely elősegíti az izmok aktivitását. A gyógytornát kizárólag erre szakosodott gyógytornász instrukciói és ellenőrzése alapján lehet végezni, és a terápia megkezdése előtt mindig szükség van egy nagyon alapos állapotfelmérésre, hogy a szakember egy teljesen egyénre szabott tornagyakorlat sort tudjon összeállítani.

A módszer alkalmazása ajánlott gerinc operáció előtti mobilizációra, műtét utáni rehabilitációra, mindenféle gerincferdülésre, azaz scoliosis-ra, gyerekkori csigolya növekedési zavarra, tartási problémákra és csigolya deformitások okozta panaszok megszűntetésére, illetve az állapotromlás megelőzésére, későbbiekben megállítására is. Fontos ezen kívül a rendszeres orvosi ellenőrzésen való részvétel, a tornagyakorlatok mindennapos elvégzése, és az egyénre szabott korzett gyártása és mindennapos viselése is.

A Schroth terápia ajánlott minden gerincferdülés okozta panaszokkal élő embernek, nemtől és kortól függetlenül. A módszer alkalmazás során már pár alkalom után javulást érhetünk el.

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.