Menü

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

  • Dátum: 2023.09.26., 17:15

Vedd fel a küzdelmet a porral!

Mikroszálas törlőkendők, portalanítók: azért jó ezekkel dolgozni, mert magukhoz vonzzák a porszemeket, de azokat nem is eresztik el. Vagyis nem arról van szó, hogy a portörléssel csupán csak áthelyezzük az apró szemcséket, hanem meg is szabadulhatunk azoktól.

Tisztítószerek: a por eltávolításában az is segíthet, ha tisztítószert alkalmazunk. Emellett pedig egyéb szennyeződés letakarítása is elvégezhető.

Porszívó: a jó minőségű porszívó a teljes eltávolítás mestere. A száraz-nedves porszívóval pedig további nagyszerű eredmény érhető el az otthonunk takarítása során. A hatékonyság érdekében vessük be a porszívó különböző fejeit, hogy mindenhová elérjünk.

Szőnyegek: igazi porfogók, de ha rendszeresen takarítjuk azokat, akkor összegyűjtik a lakásban lévő port, a lábunkról származó koszt.

Szőnyegtisztítás: évente legalább egyszer érdemes szőnyegtisztító készülékkel áttakarítani a szőnyegeket.

Cipővédő: ha az otthonunkban utcai cipőben is közlekedünk, érdemes arra cipővédőt húzni. A cipővédő felfogja a koszt, a port, így minimalizálni lehet azt, hogy bevigyük a lakásba.

Felmosás: a takarítás legvégső mozzanata a felmosás, amely egyben portalanítást is jelent. A felmosófejek és mopok a legszűkebb helyekre is beférnek.

Miért szükséges megszabadulni a portól?
A por egészségünkre gyakorolt hatása attól függ, hogy az milyen részecskékből áll és mekkora méretűek. A legkisebb méretűek a legártalmasabbak.

Allergia: a porszemcsék között pollenek, atkák, gombaspórák, más allergének is lehetnek, amelyek az arra érzékenyek esetében túlzott immunválaszt válthatnak ki és allergiaként jelentkezik.

Vegyi anyagok: az allergének mellett vegyi anyagok is lehetnek a porban, amellyel együtt belélegezhetjük és kifejthetik káros hatásunkat.

Légzőszervi problémákat okozhat, mert a finom por belélegzésével az behatolhat a tüdőbe, amely irritációt vagy gyulladást okozhat. Köhögés, légszomj, asztmás tünetek jelentkezhetnek.

Szív- és érrendszeri gondok: kevesen tudják, de a porszemcsék legkisebbjei megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azzal, hogy bekerülnek a véráramba és gyulladást okoznak. A magas vérnyomás és a stroke kialakulását is elősegíthetik.

Gyulladás: a porban található káros anyagokra a szervezet gyulladás formájában is reagálhat és krónikus betegségeket okozhat.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.