Menü

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

A vénasszonyok nyara egy őszi melegebb időszakot jelent, szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, s más elnevezései is vannak.

Svédországban „Birgitta-Sommer” a neve, a svájciaknak ez „özvegyasszony nyara” (Witwensömmerli), Amerikában pedig „indián nyár”. A vénasszonyok nyara még egy utolsó feltöltődés szeptember végén, október elején, mielőtt a hideg és borongós őszi idő beköszönt.

Miként is alakul ki a vénasszonyok nyara?

Meteorológiai oka az, hogy ilyenkor Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás alakul ki.

A vénasszonyok nyara elnevezés a német hagyományban onnan származik, hogy régebben a német területeken az évet kétfelé osztották: a tavaszt „fiatal-asszonynyár” - nak, az őszt „öreg-asszonynyár” - nak nevezték el.

Más elképzelések szerint az elnevezést valóban az idős hölgyeknek köszönhetjük, akik ilyenkor még szívesen kiültek a házaik előtti padokra beszélgetni.

Mivel érdemes tölteni ezeket a kellemes napokat?

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró, mint a kánikulai nyári napokon és nem is borongós, esős, hűvös. A legalkalmasabb ez a pár nap a kinti tevékenységekhez, kerti munkákhoz, szabadtéri programokhoz, családi, baráti kirándulásokhoz. Használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk.

Idén mikorra várható a vénasszonyok nyara?

Meteorológusok szerint szeptemberben újabb és újabb hidegfrontok után már egyre hűvösebbre fordul az időjárás, egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, s ugyan az elmúlt napokban 30 fok körüli hőmérsékletek uralkodtak, mely szinte rekordnak számít, egyelőre mindössze 15-20 százalék az esélye annak, hogy idén tartós lesz a vénasszonyok nyara október elején.

S hogy mi lett az idős hölgy vénasszonyok nyarának kifejezésére tett panaszával? Nos a bíróság a keresetet elutasította azzal, hogy a „vénasszonyok nyara” szókapcsolat már a 19. század eleje óta előfordul. Ha valaki szintén sértőnek érzi az elnevezést, akkor hívja inkább idős hölgyek nyarának, vagy használjuk az indián nyár szólásmódot.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.