Menü

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

A vénasszonyok nyara egy őszi melegebb időszakot jelent, szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, s más elnevezései is vannak.

Svédországban „Birgitta-Sommer” a neve, a svájciaknak ez „özvegyasszony nyara” (Witwensömmerli), Amerikában pedig „indián nyár”. A vénasszonyok nyara még egy utolsó feltöltődés szeptember végén, október elején, mielőtt a hideg és borongós őszi idő beköszönt.

Miként is alakul ki a vénasszonyok nyara?

Meteorológiai oka az, hogy ilyenkor Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás alakul ki.

A vénasszonyok nyara elnevezés a német hagyományban onnan származik, hogy régebben a német területeken az évet kétfelé osztották: a tavaszt „fiatal-asszonynyár” - nak, az őszt „öreg-asszonynyár” - nak nevezték el.

Más elképzelések szerint az elnevezést valóban az idős hölgyeknek köszönhetjük, akik ilyenkor még szívesen kiültek a házaik előtti padokra beszélgetni.

Mivel érdemes tölteni ezeket a kellemes napokat?

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró, mint a kánikulai nyári napokon és nem is borongós, esős, hűvös. A legalkalmasabb ez a pár nap a kinti tevékenységekhez, kerti munkákhoz, szabadtéri programokhoz, családi, baráti kirándulásokhoz. Használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk.

Idén mikorra várható a vénasszonyok nyara?

Meteorológusok szerint szeptemberben újabb és újabb hidegfrontok után már egyre hűvösebbre fordul az időjárás, egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, s ugyan az elmúlt napokban 30 fok körüli hőmérsékletek uralkodtak, mely szinte rekordnak számít, egyelőre mindössze 15-20 százalék az esélye annak, hogy idén tartós lesz a vénasszonyok nyara október elején.

S hogy mi lett az idős hölgy vénasszonyok nyarának kifejezésére tett panaszával? Nos a bíróság a keresetet elutasította azzal, hogy a „vénasszonyok nyara” szókapcsolat már a 19. század eleje óta előfordul. Ha valaki szintén sértőnek érzi az elnevezést, akkor hívja inkább idős hölgyek nyarának, vagy használjuk az indián nyár szólásmódot.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.