Menü

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

A vénasszonyok nyara egy őszi melegebb időszakot jelent, szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, s más elnevezései is vannak.

Svédországban „Birgitta-Sommer” a neve, a svájciaknak ez „özvegyasszony nyara” (Witwensömmerli), Amerikában pedig „indián nyár”. A vénasszonyok nyara még egy utolsó feltöltődés szeptember végén, október elején, mielőtt a hideg és borongós őszi idő beköszönt.

Miként is alakul ki a vénasszonyok nyara?

Meteorológiai oka az, hogy ilyenkor Kelet‑Európa felett egy nagy kiterjedésű, száraz levegőt hozó anticiklon keletkezik, ennek köszönhetően pár hétre kellemesen meleg, csapadékmentes, szélcsendes, nyugodt az időjárás alakul ki.

A vénasszonyok nyara elnevezés a német hagyományban onnan származik, hogy régebben a német területeken az évet kétfelé osztották: a tavaszt „fiatal-asszonynyár” - nak, az őszt „öreg-asszonynyár” - nak nevezték el.

Más elképzelések szerint az elnevezést valóban az idős hölgyeknek köszönhetjük, akik ilyenkor még szívesen kiültek a házaik előtti padokra beszélgetni.

Mivel érdemes tölteni ezeket a kellemes napokat?

Akárhonnan is ered az elnevezés, ez az időszak igazán örömteli mindenki számára. Az idő már nem olyan forró, mint a kánikulai nyári napokon és nem is borongós, esős, hűvös. A legalkalmasabb ez a pár nap a kinti tevékenységekhez, kerti munkákhoz, szabadtéri programokhoz, családi, baráti kirándulásokhoz. Használjunk ki minden kellemes napot arra, hogy a szabadban lehessünk.

Idén mikorra várható a vénasszonyok nyara?

Meteorológusok szerint szeptemberben újabb és újabb hidegfrontok után már egyre hűvösebbre fordul az időjárás, egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák, s ugyan az elmúlt napokban 30 fok körüli hőmérsékletek uralkodtak, mely szinte rekordnak számít, egyelőre mindössze 15-20 százalék az esélye annak, hogy idén tartós lesz a vénasszonyok nyara október elején.

S hogy mi lett az idős hölgy vénasszonyok nyarának kifejezésére tett panaszával? Nos a bíróság a keresetet elutasította azzal, hogy a „vénasszonyok nyara” szókapcsolat már a 19. század eleje óta előfordul. Ha valaki szintén sértőnek érzi az elnevezést, akkor hívja inkább idős hölgyek nyarának, vagy használjuk az indián nyár szólásmódot.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.