Menü

Biztos jelek, hogy kiüresedett a szerelmetek

A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.

Szenvedély hiánya

A kezdeti lángolás és őrült szenvedély természetesen nem tartható fenn örökké, épp ezért is olyan nagy kincs a szerelmi mámor. A hormonális szerelemkoktél miatt az ismerkedés és közeledés időszakában minden színesebbnek látszik, elönti az embert a boldogság. A vérforraló hónapok után újabb csodálatos állomása a szerelemnek, ha a felek elköteleződnek egymás felé. Ám vannak olyan kapcsolatok, amelyekben sosem volt domináns a szenvedély. Vannak, akik a kapcsolat elején sem élték meg együtt a forró vágyat és anélkül is képesek voltak belevágni az együttélésbe, közös tervek megvalósításába.

Csupán csak szenvedélyre nem is lehet hosszú távú kapcsolatot építeni, ám annak hiánya érezhető lehet a viszony későbbi stációiban is.

Intimitás hiánya

A bizalmas beszélgetések, a másik előtt való kitárulkozás nagyon sokat ad az embernek, töltekezhet belőle. Ha a pár tagjai képesek megnyílni egymás előtt, felvállalni a titkaikat, vágyaikat, terveiket, múltjukat, akkor újabb szintre léphet a kapcsolat. Sokan vannak azonban, akik nem nyílnak meg a házastársuk, partnerük előtt és így hiányzik a viszonyból a bizalom éa az intimitás, ez pedig lelki instabilitást eredményezhet.

A bensőséges hangulatú összebújások hiánya miatt többen máshol keresik az ilyenfajta lelki kielégülést és hűtlenek lesznek a párjukhoz, akit ennek ellenére sem akarnak elhagyni.

Erős felelősségérzet

Egyes házasságokból és élettársi viszonyokból kezdetektől hiányozik a harmónia, viszont a közös ügyek, lakás és életmód fenntartása miatt szóba sem kerül a szétválás lehetősége. Biztos te is hallottál már olyan kapcsolatról, ahol a felelősségteljes férfi nem akarja elengedni a hideg, üres ágyból a nőt, hiszen óvni akarja őt a csalódástól és az anyagi bizonytalanságtól a szenvedélymentesség ellenére is.

Ha te is voltál már ilyen üres szerelmi kapcsolatban, akkor tudod, hogy a pár tagjai nem feltétlen utálkoznak egymással, inkább csendben tűrik a bejáratott életüket.

A családi minta meghatározó

Sokszor rossz házasságban élő szülőket láthatsz üres, kihűlt szerelemben létezni, olyanokat, akik talán valamikor szerették egymást, de a cinkostársi viszony megkopott. Gyakran a gyerekek miatt egyezik meg úgy egy pár, hogy hiányérzetük és se testileg se lelkileg nem kielégítő viszonyuk ellenére mégis együtt maradnak. A gyerekek azonban apró testbeszédből, tekintetből is képesek kiolvasni a szüleik egymáshoz való viszonyát.

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor érdemes válni, főként, ha gyermek is van a családban, de az biztos, hogy az apa és anya egymás felé tett gesztusait az egészen kicsik is tudják értelmezni. Azt pedig sok tapasztalat és pszichológiai elmélet is alátámasztja, hogy kamaszként, később pedig felnőttként a párválasztásnál kódolt viselkedésmódok miatt a családi mintákat is követhetjük.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.