Menü

Biztos jelek, hogy kiüresedett a szerelmetek

A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.

Szenvedély hiánya

A kezdeti lángolás és őrült szenvedély természetesen nem tartható fenn örökké, épp ezért is olyan nagy kincs a szerelmi mámor. A hormonális szerelemkoktél miatt az ismerkedés és közeledés időszakában minden színesebbnek látszik, elönti az embert a boldogság. A vérforraló hónapok után újabb csodálatos állomása a szerelemnek, ha a felek elköteleződnek egymás felé. Ám vannak olyan kapcsolatok, amelyekben sosem volt domináns a szenvedély. Vannak, akik a kapcsolat elején sem élték meg együtt a forró vágyat és anélkül is képesek voltak belevágni az együttélésbe, közös tervek megvalósításába.

Csupán csak szenvedélyre nem is lehet hosszú távú kapcsolatot építeni, ám annak hiánya érezhető lehet a viszony későbbi stációiban is.

Intimitás hiánya

A bizalmas beszélgetések, a másik előtt való kitárulkozás nagyon sokat ad az embernek, töltekezhet belőle. Ha a pár tagjai képesek megnyílni egymás előtt, felvállalni a titkaikat, vágyaikat, terveiket, múltjukat, akkor újabb szintre léphet a kapcsolat. Sokan vannak azonban, akik nem nyílnak meg a házastársuk, partnerük előtt és így hiányzik a viszonyból a bizalom éa az intimitás, ez pedig lelki instabilitást eredményezhet.

A bensőséges hangulatú összebújások hiánya miatt többen máshol keresik az ilyenfajta lelki kielégülést és hűtlenek lesznek a párjukhoz, akit ennek ellenére sem akarnak elhagyni.

Erős felelősségérzet

Egyes házasságokból és élettársi viszonyokból kezdetektől hiányozik a harmónia, viszont a közös ügyek, lakás és életmód fenntartása miatt szóba sem kerül a szétválás lehetősége. Biztos te is hallottál már olyan kapcsolatról, ahol a felelősségteljes férfi nem akarja elengedni a hideg, üres ágyból a nőt, hiszen óvni akarja őt a csalódástól és az anyagi bizonytalanságtól a szenvedélymentesség ellenére is.

Ha te is voltál már ilyen üres szerelmi kapcsolatban, akkor tudod, hogy a pár tagjai nem feltétlen utálkoznak egymással, inkább csendben tűrik a bejáratott életüket.

A családi minta meghatározó

Sokszor rossz házasságban élő szülőket láthatsz üres, kihűlt szerelemben létezni, olyanokat, akik talán valamikor szerették egymást, de a cinkostársi viszony megkopott. Gyakran a gyerekek miatt egyezik meg úgy egy pár, hogy hiányérzetük és se testileg se lelkileg nem kielégítő viszonyuk ellenére mégis együtt maradnak. A gyerekek azonban apró testbeszédből, tekintetből is képesek kiolvasni a szüleik egymáshoz való viszonyát.

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor érdemes válni, főként, ha gyermek is van a családban, de az biztos, hogy az apa és anya egymás felé tett gesztusait az egészen kicsik is tudják értelmezni. Azt pedig sok tapasztalat és pszichológiai elmélet is alátámasztja, hogy kamaszként, később pedig felnőttként a párválasztásnál kódolt viselkedésmódok miatt a családi mintákat is követhetjük.

Önsorsrontás: van ilyen, és abba lehet hagyni

Ha évek, évtizedek óta küzdünk a túlsúllyal, vagy hiába minden, mégsem tudjuk letenni a cigit, lehet, hogy mi is saját magunkat szabotáljuk? Mutatjuk, mire kell figyelni.

Nem feltétlenül az elbutulás jele, ha leblokkol az agyunk

Kellemetlen és sokunk számára jól ismert jelenség lehet az agyköd (más nevén "agyblokk"): ilyenkor nemcsak kis dolgokra nem emlékszünk, hanem úgy érezzük, mintha agyunk az elmúlt heteket egy paraván mögött töltötte volna.

Kötődési zavar

A pszichológia egyik alapvető felismerése, hogy mindenkit jellemez egy kötődési stílus, mintázat. Ez a klasszikus vizsgálatok szerint háromféle lehet: biztonságosan, elkerülő módon vagy ambivalensen kötődő. A kötődési stílusokat mérni is lehet kérdőívekkel vagy rajztesztekkel. A biztonságosan kötődő felnőttek a többieknél boldogabbnak és megbízhatóbbnak érzik párkapcsolatukat, ami rendszerint hosszabb ideig is tart. Az elkerülők nehezen fogadják el párjuk hibáit, az ambivalenseknél heves fellángolások és féltékenységi rohamok is előfordulhatnak. Ez is jellemző a kötődési zavar kialakulására.

Breadcrumbing - a kenyérmorzsa szórásának jelentése

Emberi kapcsolatainkban sokféle viselkedésformával találkozhatunk, melyek meghatározzák személyiségünket, kivetülnek ismerkedési formáinkra, de sokszor ez az egyik félnek nagyon kellemetlen vagy bizonytalanságot okoz, ilyen a breadcrumbing jelensége is.

Csábítás megjelenése a horoszkópban

Ha még nem tökéletes a szerelmi életed vagy pont, hogy annyira tökéletes, hogy jó lenne, „ha örökké így maradna”, akkor itt a megoldás, vess be egy szerelmi bájitalt, vagy más mágiát amivel valóban meg is pecsételhetitek meglévő, virágzó szerelmeteket, hogy mindig ilyen friss, szenvedélyes és érzelmekkel teli legyen. De ha szingli vagy az sem baj, mert van itt olyan, ami által hamarosan átírhatod a státuszodat