Menü

Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít

Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.

A hibiszkusz egy csodás virágot hozó növény, ami Ázsiából és Észak-Afrikából származik. Eleinte csak csodás dísznövényént ismerték, több száz faja különböző színű virágokkal gyönyörködtetnek, emellett több faj is gyógyhatással büszkélkedhet, napi szinten is szabad teaként fogyasztani, főleg, hogy jön a hűvösebb idő.

A hibiszkusz tea rengeteg pozitív hatással lehet szervezetünkre. Először is nagyon jó gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, sok C-vitamint tartalmaz, ezért közkedvelt a megfázásos, fertőzéses időszakokban. Nagy mennyiségű flavonoidot, fenolokat, szerves savakat találunk benne. Serkeneti a bőr kollagén termelését, fiatalító- és regenerálószerként is sokan használják. Antioxidáns tartalma miatt alacsonyan tartja a koleszterinszintet, ami hasznos lehet az szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Ugyanezen tulajdonsága hozzájárul a májbetegségek és a daganatos megbetegedések kezeléséhez is, viszont ezen esetekben mindig egyeztetni kell kezelőorvosunkkal. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a vér cukorszintjére is jó hatással van. Azon nőknek, akik a menstruáció alatt kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint görcsök, falási kényszer, hangulatingadozás, kifejezetten ajánlott a tea fogyasztása. Ha már hangulatingadozás, a depresszió elűzésének is nagy mestere, hiszen nyugtatja az idegrendszert és csökkenti a szorongást, íze és illata jó hangulatot teremt.

A fogyni vágyóknak is kedvence lehet, mivel sikeresen megakadályozza, hogy a szervezet túl sok szénhidrátot és keményítőt hasznosítson, emellett gátolja az amiláz termelődését, ami pedig az előző két dolog felszívódását segítené elő.

Vannak esetek, amikor viszont kerülni kell a hibiszkusz tea fogyasztását, mert ártalmas lehet. Ilyen eset például a terhesség és az alacsony vérnyomás, mivel a hatóanyagok tágítják az ereket. Az első fogyasztást érdemes az esti időszakra tenni, mert bizonyos embereknél kábultságot, akár hallucinációt okozhat, így semmiféleképpen nem szabad autót vezetni. Bár igen ritkán fordul ez elő, mégis érdemes odafigyelni rá.

A tea elkészítésére kétféle módszert javasolnak, attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni vele. Aki meghűlésre, immunrendszer támogatásra használná, az csak áztassa ki a virágot, hogy ne melegítsük ki a belőle nyerhető C-vitamint. Aki felmelegedni szeretne, vagy egyéb tulajdonságait kiélvezni, az pedig nyugodtan forrázza le, ízesítse kedvére. Keverhetjük más teákkal, ízekkel, mint gyömbér, menta, zöldtea, ezzel fokozva a hatást.

A hibiszkusz nem csak egy csodás színű és küllemű virágokkal pompázó növény, hanem jól elkészítve a beteges időszakok gyógyítója is.

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.