Menü

Keresztszalag szakadás: így kezelhető műtét nélkül

Számos aktív sportolónak okoz kétségbeejtő helyzetet a keresztszalag szakadása, hiszen a műtét az egyik legnépszerűbb kezelési formává nőtte ki magát. Azonban a szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy sok esetben elkerülhető az operáció, és a keresztszalag szakadás kezelhető más módon is.

A keresztszalag képes spontán gyógyulni

A terapeuta azt is elmondta, hogy a kutatások szerint az elszakadt keresztszalagban megtalálhatók azok a sejtek, amelyek át tudnak alakulni a növekedési faktorok hatására, így a szalag regenerálódni képes.

Az MRI felvételek bizonyítják, hogy a gyógytorna segítségével jó esélyeink vannak a keresztszalag szakadás teljes gyógyulásra. Egy kutatásban 5 éven keresztül 118 pácienst vizsgáltak, akik közül 62-t egyből megműtöttek 59 pedig elkezdett tornázni. A fiatal, aktív pácienseknél a megfelelő mechanikai ingerekkel elérhető a teljes felépülés, annak ellenére, hogy komoly térdfájdalomtól, mozgásbeszűküléstől és porcsérüléstől szenvedtek. A műtéti beavatkozás során elhúzódik az ízületi gyulladás, tolódik időben a terhelhetőség, ami a meniscusok és a szalagok gyógyulását akadályozza.

A térd anatómiája

A térdízület a sípcsont és a combcsont között található, amelyben a szalagok biztosítják a csontok stabilitását. Az elülső (ACL) és hátsó keresztszalag (PCL) X alakban fut a térdben a két csontvég között, míg az oldalszalagok a térd belső és külső oldalán helyezkednek el.

Szakadás vagy húzódás?

Sportolás közben a hirtelen irányváltoztatások, ugrások vagy kitámasztások során a keresztszalagok gátolják meg, hogy a sípcsont elmozduljon. Azonban, ha a szalagokra ható erő túl nagy, a térdszalag rostjai megnyúlnak, tépődnek vagy teljesen elszakadnak.

Térdrándulásról akkor beszélhetünk, ha a szalagok csak nyúlnak vagy tépődnek, de nem teljes a szakadás. Ebben az esetben a probléma 1-2 hetes folyamat során magától rendeződik. Ha a szalag szakad, akkor jóval hosszabb gyógyulási időszakra kell felkészülni; ebben az esetben minimum 2-3 hónapos felépülési idővel kell számolni.

Hogyan lehet a leghatékonyabb támogatni a keresztszalag gyógyulását?

Minden esetben fontos, hogy a sérült ízületeket minél előbb mozgatni kezdjük. Természetesen fokozatosan és átgondoltan, de szükséges a mozgás, hogy a szalagok gyógyulhassanak és visszanyerjék rugalmasságukat. Ebben van nagy segítségünkre a manuálterápia.

A kezdeti kezeléssel a térdfájdalom, a duzzanat csökkentése és a teljes kinyújtás elérése a cél. Minél hamarabb elkezdjük, annál jobban támogatjuk a spontán gyógyulást. A manuálterápiával a mozgás minősége helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk. A kinesio tape segítségével pedig elősegítjük az ödéma felszívódását – fogalmaz a terapeuta, majd hozzáteszi:

Elsősorban a törzs izomzatát (core izmok) és az alsó végtag erejét fejlesztjük koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által. A legfontosabb, hogy javítsuk a térd hajlíthatóságát, erejét, gyorsaságát és robbanékonyságát, így elkerülhetjük az újrasérülést. Eleinte az egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés hasznos, amit kiegészítünk nyújtással. Majd jöhetnek az egyre összetettebb gyakorlatok, ugrások, futás irányváltoztatásokkal, itt a legfontosabb, hogy a talajra érkezés és az onnan elrugaszkodás kontrollálttá váljon. Végül pedig a sportspecifikus gyakorlatokkal kialakítjuk a robbanékonyságot. A felépülési idő 3-6 hónap közé tehető.

Mikor kell mindenképpen műteni a keresztszalagot?

A konzervatív terápia sikeressége függ: a páciens anatómiai adottságaitól (pl. combcsont laterális fejének "csapottságától"), regenerációs képességeitől és motivált kooperációjától.

Az alábbi esetekben is érdemes elgondolkozni a műtéten:

tartósan fennálló nagyfokú instabilitás, ami gátolja a pácienst a hétköznapi életben;

az olyan sport végzése, ahol nagy a kockázata a térdsérülésnek illetve az ismétlődő keresztszalag szakadás.

A manuálterápia a műtét utáni rehabilitációban is fontos támaszt nyújt, mivel alkalmazásával a folyamat végén elérhető a teljes gyógyulás.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

A keresztszalag műtét után mindenképp rehabilitációra van szükség, amelynek időtartama nagyjából egy év.

A manuálterápiának rendkívül nagy szerepe van a térd és a szalagok teljes gyógyulásában. A kezelés első 6-8 hetében teljessé tesszük a térd mozgástartományát, a 3-6 hónapban kialakítjuk a megfelelő izomerőt és az utolsó szakaszban fél évig fejlesztjük az összetett funkciókat, miközben mentálisan is felkészítjük a pácienst, hogy újra bátran és összpontosítva sportolhasson.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!