Menü

Miért fontos levenni a cipőnket, ha belépünk a lakásba?

Egyrészt azért, mert így illik, otthon is, vendégségben is (és ha a gyerekeim otthon megtanulják, vendégségben is egyértelmű, rutinos mozdulat lesz számukra), továbbá az illemen túl higiéniai okai is vannak ennek az egyszerű, de fontos teendőnek, hiszen ezzel rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Ha eddig nem gondoltunk bele, akkor itt az ideje megtudni, miért fontos lépés ezt megtenni, ha belépünk a lakásba. Én két fontos dolgot várok el a családomtól, első, hogy belépve a házba vegyék le az utcai cipőiket, másrészt, hogy alaposan mossanak kezet.

Ezek a dolgok az illendőség mellett ez az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságúak, hiszen a kinti cipőről számtalan kórokozó (több ezer!) bejuthat az otthonunkba. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba, az utcai cipőinkről és a kezeinkről!

Arról nem is beszélve, hogy egy otthoni kényelmes benti lábbeli, a kedvenc papucsunk kényelmesebb is és jól szellőzik.

„De csak visszafutok valamiért a lakásba!” Igen ez a fiaimra is jellemző, azonban nem kell elmagyarázni, hogy a cipőnk talpa koszos, még ha szabad szemmel nem láthatóak rajta a baktériumok, melyeket behurcolhatunk így az otthonunkba.

Természetesen egy kisebb cipőtalpnyi felület nem okoz hatalmas fertőzéseket otthon, azonban, ha egy nagycsalád minden tagja rendszeresen bemászkál utcai cipőben, az már komoly fertőzést hozhat magával.

Természetesen, mint minden szülő, én is tudom, hogy az immunrendszer egészsége érdekében már gyerekkorban kilónyi kosszal kell találkozni, azonban a higiénia érdekében törekedjünk arra, hogy utcáról, munkahelyről, boltból, orvostól, buszról hazaérve vegyük le az utcai cipőnket és cseréljük át benti a lábbelinkre.

Arról nem is beszélve, hogy ha kisbaba vagy kúszó-mászó csöppség van otthon, akkor őt is kitesszük a cipővel, koszos kézzel behozott baktériumoknak és vírusoknak.

A cipőváltás mellett a kézmosás is ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb!

A minket megbetegítő baktériumok nagy része a kezünkről kerül a szervezetünkbe, így arra mindenképp figyeljünk oda, hogy mossunk gyakran kezet.

Utcai cipőben járkálni otthon nemcsak illemtani, vagy kényelmi kérdés, hanem higiéniai is, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyi koszt és kórokozót csempészhetünk be így az otthonunkba. Váltunk cipőt és gyakran mossunk kezet!

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.