Menü

Miért fontos levenni a cipőnket, ha belépünk a lakásba?

Egyrészt azért, mert így illik, otthon is, vendégségben is (és ha a gyerekeim otthon megtanulják, vendégségben is egyértelmű, rutinos mozdulat lesz számukra), továbbá az illemen túl higiéniai okai is vannak ennek az egyszerű, de fontos teendőnek, hiszen ezzel rengeteg szennyeződést és kórokozót távol tarthatunk az otthonunktól.

Ha eddig nem gondoltunk bele, akkor itt az ideje megtudni, miért fontos lépés ezt megtenni, ha belépünk a lakásba. Én két fontos dolgot várok el a családomtól, első, hogy belépve a házba vegyék le az utcai cipőiket, másrészt, hogy alaposan mossanak kezet.

Ezek a dolgok az illendőség mellett ez az egészségünk megőrzése miatt is létfontosságúak, hiszen a kinti cipőről számtalan kórokozó (több ezer!) bejuthat az otthonunkba. Egy tanulmány szerint a szennyeződések harmada így érkezik a lakásunkba, az utcai cipőinkről és a kezeinkről!

Arról nem is beszélve, hogy egy otthoni kényelmes benti lábbeli, a kedvenc papucsunk kényelmesebb is és jól szellőzik.

„De csak visszafutok valamiért a lakásba!” Igen ez a fiaimra is jellemző, azonban nem kell elmagyarázni, hogy a cipőnk talpa koszos, még ha szabad szemmel nem láthatóak rajta a baktériumok, melyeket behurcolhatunk így az otthonunkba.

Természetesen egy kisebb cipőtalpnyi felület nem okoz hatalmas fertőzéseket otthon, azonban, ha egy nagycsalád minden tagja rendszeresen bemászkál utcai cipőben, az már komoly fertőzést hozhat magával.

Természetesen, mint minden szülő, én is tudom, hogy az immunrendszer egészsége érdekében már gyerekkorban kilónyi kosszal kell találkozni, azonban a higiénia érdekében törekedjünk arra, hogy utcáról, munkahelyről, boltból, orvostól, buszról hazaérve vegyük le az utcai cipőnket és cseréljük át benti a lábbelinkre.

Arról nem is beszélve, hogy ha kisbaba vagy kúszó-mászó csöppség van otthon, akkor őt is kitesszük a cipővel, koszos kézzel behozott baktériumoknak és vírusoknak.

A cipőváltás mellett a kézmosás is ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb!

A minket megbetegítő baktériumok nagy része a kezünkről kerül a szervezetünkbe, így arra mindenképp figyeljünk oda, hogy mossunk gyakran kezet.

Utcai cipőben járkálni otthon nemcsak illemtani, vagy kényelmi kérdés, hanem higiéniai is, főleg, ha arra gondolunk, hogy mennyi koszt és kórokozót csempészhetünk be így az otthonunkba. Váltunk cipőt és gyakran mossunk kezet!

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.