Menü

Okok, amiért megéri mindennap salátát enni

Bár a legtöbben a salátákat a nyulak és kecskék eledeleként azonosítják, rendkívül táplálóak, vitaminok és értékes ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Ezért is érdemes őket rendszeresíteni a táplálkozásunkban. És ezt nem csak én mondom, tudományosan bizonyított, hogy a salátaevésnek rengeteg jótékony hatása van. Ebből gyűjtöttem össze neked most 10-et.

Sokan még mindig nem igazi ételként gondolnak a salátára, pedig ez egy remek eledel és nem csak azoknak, akik fogyni szeretnének. A saláta rendszeresen fogyasztva ugyanis számos pozitív hatást biztosít, ami hosszú távon nagyon jót tesz az egészségnek és számos betegséget is elkerülhetünk akkor, ha rendszeresen salátát fogyasztunk.

A saláta már csak azért is nagyon egészséges, mivel rostban rendkívül gazdag. A rost könnyen emészthető, amely nagyon jó hatással van az emésztőrendszer egészségére. Nem beszélve arról, hogy a saláta csak kevés kalóriát tartalmaz, a benne lévő rostok pedig könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük éhesnek magunkat.

A rendszeres salátafogyasztás számos betegségtől óvhat meg bennünket. A salátában lévő tápanyagok védelmet nyújtanak a fejet és a nyakat érintő rákos daganatokkal szemben. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás még akkor is érvényes, ha valaki dohányzik. Persze nem árt óvatosnak lenni és a dohányzással végérvényesen leszámolni.

10 érv a mindennapi salátafogyasztás mellett

1. Serkenti az anyagcserét

A zöld levelesek és a zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait, és jó hatással van az anyacsere-folyamatokra.

2. Megelőzi a székrekedést

A rostokban gazdag zöldségek és levelesek nagyon sok rostot tartalmaznak, ezzel támogatjk az emésztést, és segítik megelőzni az emésztési problémákat.

3. Támogatja a fogyókúrát

Alacsony kalóriatartalmuk miatt a saláták a fogyókúrák elengedhetetlen kellékei. Eközben vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet.

4. Hidratál

A levelesek és a zöldségek is sok vizet tartalmaznak, ezért hozzájárulnak a szervezet hidratálásához. Ettől függetlenül azonban a napi 2 liter tiszta víz fogyasztása még ajánlott.

5. Jót tesz a szemnek

A zöld leveles zöldségek luteint, zeaxanint és karotinokat tartalmaznak, amlyek az makulában koncentrálódnak, ezzel védik és egészségesen tartják a szemet.

6. Segít megelőzni a gyulladásos betegségeket

A saláta összetevői antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaznak, így a gyulladásos betegségek kezelését is támogatja.

7. Jót tesz a csontoknak

A leveles zöldségek kalciumban rendkívül gazdagok, amely elengedhetetlen az egészséges és erős csontozat kialakulásához. Ez gyerekkorban és felnőtt korban is rendkívül fontos, különösen menopauza előtt álló nők esetében.

8. Javítja a vér összetételét

A sötét levelű zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a saláta támogatják a vér összetételét, oxigénnel látják el a sejteket, ezzel elűzik a fáradtságot.

9. Erősíti az immunrendszert

Talán nem is kell mondani, de a rengeteg vitamin és ásványi anyag kiválóan támogatja az immunrendszer működését. Hatékonyan bevethetők megfázás, influenza vagy fertőzés ellen is.

10. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív károsodásoka és a szabadgyökök kialakulását.!

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.