Menü

A legnagyszerűbb vas tartalmú zöldség

Nagyon fontos a vas a szervezet számára ugyanis a vashiánynak nagyon sok kellemetlen tünete lehet. A hajhullás a köröm töredezés is lehet a vashiány tünete. A magas vastartalmú zöldségek fogyasztása volna a legegészségesebb, ezért mindenkinek ajánlott a cikkben említett vastartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

Miben van sok vas, melyek a vasat tartalmazó ételek? Biztosan felmerül ez a kérdés amikor a cikk címét olvastad. Nézzük is, hogy mik tartalmaznak nagy mennyiségben vasat tehát jöjjenek a legjobb vastartalmú ételek:

Kezdjük elsőnek a vasban gazdag zöldségek gyümölcsök listájával

A zöldségek közül szinte nincs is olyan amelyik ne tartalmazna sok vasat. A legtöbb vasat tartalmazó zöldségek: sütőtök, fokhagyma, káposzta, répa, cékla, brokkoli, spenót, sóska. Nagyon nagy előnyük ezeknek, hogy beszerezhető az év bármely időszakában. Fontos még megjegyezni, hogy nem csak a zöldségek tartalmaznak sok vasat hanem a gyümölcsök is. Vas tartalmú gyümölcsök közül a legjobb a szilva, a barack, narancs, mandarin és a csipkebogyó. Nagyon jók az aszalt gyümölcsök is ilyen pl. a mazsola vagy az aszalt sárgabarack.

A vas tartalmú zöldségek és gyümölcsök mellett más ételekben is megtalálható a vas. Amennyiben étrendünk megengedi ezeket is érdemes és javasolt fogyasztani!

A húsok közül a halak tartalmaznak a legtöbb vasat ezek közül is kiemelve a lazac, a tőkehal, hering illetve a busa.

Míg a vastartalmú növények gyümölcsök és zöldségek száma igen kiemelkedő, addig vele szemben a húsok közül csak néhányat emelnénk ki. Nagyon magas a vastartalma a májnak is, az hogy pontosan mennyit tartalmaz az a máj típusától függ. A legtöbbet a kacsamáj vagyis 30 mg, aztán a sertésmáj 22,1 mg, a borjúmáj 7,9 mg. Ezek a számok 100 gramm élelmiszerben találhatóak meg. A legjobban felszívódó vas forrás a hem vas, amelyeket általában állati eredetű élelmiszerekben találsz meg, mint például a húsok, halak és tojások. A hem vas a vörös húsokban, különösen a marhahúsban és a borjúhúsban található meg a legnagyobb mennyiségben. A halak, mint a tonhal, a lazac és a szardínia is jó forrásai a hem vasnak.

A búzakorpa is magas vastartalommal rendelkezik. Mintegy 16 mg vas található meg benne. Ez számít a vasban leggazdagabb gabonának.

A tökmag is nagyon jó vasforrás, szám szerint 12,1 mg. A vason kívül még számos vitamint is tartalmaz. Nagyon kellemes íze van, ajánlott salátákba, levesekbe és müzlikbe is.

A szezámmag 10 mg-ot tartalmaz. A vason kívül még tartalmaz vitaminokat (A-, E-, B1-,B2-) is és még számos fontos nyomelemet (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium). Lehet tenni akár müzlibe és süteménybe is.

Sokaknak kedvenc csemegéje a pisztácia. Azoknak jó hír lesz, hogy a pisztáciának is magas a vastartalma. 7,5 mg található benne. A magvak nem csak a vas miatt fontosak hanem tartalmaznak még telítetlen zsírsavakat is.

A tejtermékek is sok vasat tartalmaznak. A legjobbak a sajtok (juhsajt, eidami), és a natúr joghurt.

Ezek a magas vastartalmú ételek képesek pótolni számodra az egész napi vas szükségletet. Érdemes ezekből minél többet fogyasztanod ha teheted.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.