Közeledik az ősz – lassíts Te is egy kicsit!
- Dátum: 2023.08.26., 19:27
- Fort Molnár Henriett
- képek:pexels.com
- alvás, család, egészség, évszak, film, főzés, gyerek, konyha, könyv, lassítás, olvasás, ősz, pihenés, pizza, recept, rendszerezés, sütés, tél
Az évszakok váltakozása mindig frissítő számomra. Az ősz közeledtével érzem, mennyire csodálatos is az. Csodálatosak a késő nyári fények, és ahogy valóban beköszönt, minden évben meglepődöm, milyen meglepetéseket tartogat.
A friss, hűvös levegő, meleg levesek, a friss kenyér és a plédbe burkolózás időszaka ez. Több felhő gyülekezik az égbolton, így a naplementék jellege is megváltozik, titokzatosabbá válik.
Sok évtizeddel ezelőtt az évszakoknak jelentésük és jelentőségük volt. A nyár a munkáé volt, nem a pihenésé, mint manapság, ezért az ősz a lassítás, a lelassulás időszakát jelentette. Manapság már másként élünk, folyamatosan dolgozunk, hajtjuk magunkat, ennek ellenére sokszor érezzük ősszel, hogy pihennünk kell. Hiába a nyári szabadság, a nyaralás, a kikapcsolódás, az aktív időszak befejeztével más jellegű feltöltődésre van szükségünk.

Ha van kertünk, és augusztus közepén másodvetésbe kezdtünk, lassan élvezhetjük annak gyümölcsét. Ha nincs kertünk, írhatunk egy könyvlistát, mit szeretnénk elolvasni ősszel-télen, és elmehetünk könyvtárba, hogy kikölcsönözzük az áhított köteteket. Több időt tölthetünk a konyhában a családdal együtt, miközben egészségesen sütünk-főzünk. Az ősz aztán igazán az almás sütemények, a házi granolakészítés és a pizzasütés időszaka!
Ezért most meg is osztom veletek a kedvenc házi pizzatésztám receptjét.
50 dkg lisztet szitáljunk át, és öntsük egy keverőtálba. Adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy teáskanál sót. Morzsoljunk bele 25 gramm friss élesztőt vagy egy csomag (7 gramm) instant élesztőt szórjunk bele. Adjunk hozzá kb. fél dl olívaolajat, majd 2-4 dl vizet attól függően, mennyit vesz fel a tészta. Az egészet gyúrjuk össze. Egy, a ragacsosnál sűrűbb, jól formálható tésztát kell kapnunk. Egy órára tegyük meleg helyre kelni, utána kb. 250 grammos darabokra osszuk fel, és kezdődhet a nyújtás. Olívaolajjal alaposan kikent tepsiben érdemes sütni, és egy 2-3 perces elősütéssel sokat dobhatunk a minőségén. Csak utána kerüljön rá a feltét.
De készíthetünk belőle mini pizzákat is, amelyeket megkenünk egy kis paradicsomszósszal, vágunk rá olívabogyót, paradicsomszeleteket, és megszórjuk rozmaringgal. Már mehet is a sütőbe. Remek reggeli vagy vacsora készülhet így belőle.

A főzésen, sütésen és a konyhai tevékenységeken kívül szuper alternatíva lehet a különféle kézműves tevékenységek kipróbálása akár a gyerekekkel együtt is, és egy kis rendszerezés a házban is frissítő hatással bír: a nyári takarókat vastagabbra cseréljük, a hűvös ágyneműt melegebbre. A nyári ruhák a szekrény belsejébe vagy a magasabban fekvő polcokra kerülnek, a vastag, kuckózós pulcsikat elérhető közelségbe tesszük.
Szervezhetünk közös családi filmezéseket, apró házi finomságokkal kísérve, tehetünk egy nagy sétát az őszi erdőben, illetve kereshetünk „szedd magad” akciókat, ahol a család egy közös almaszedésen vehet részt, amiből aztán házi almalevet készítünk.
Számtalan jobbnál jobb lehetőséget kínál az ősz, és biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő kikapcsolódási lehetőséget. Sose feledjük, hogy régen az ősz és a tél a korai sötétedéssel, így a hosszabb éjszakákkal a több alvás lehetőségét is biztosították, ezért ha tehetjük, hagyjunk néhány dolgot másnapra vagy hétvégére, és hetente legalább kétszer-háromszor feküdjünk le időben.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
 
                            Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?
 
                            A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?
Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell
 
                            Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.
„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa
 
                            Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?
Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?
 
                            Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.
