Menü

3 gyors ebédötlet a hétköznapokra

Szeretek jól enni. Szeretek tudatosan enni. Szeretek fenntarthatóbban enni. Ezeken kívül viszont azt is szeretem, ha az ebéd természetesen minél gyorsabban és minél kevesebb erőfeszítéssel kész van.

Felgyorsult világunkban, ahol már mindenki tudhat mindent, és rengeteg tudományos kutatási kísérlet eredménye érhető el a hétköznapi ember számára is, nehéz kiigazodni, mi is lenne a helyes. Egymás sarkába lépnek a diétatrendek, a helyes, kiegyensúlyozott étrend fogalma már nem annyira tiszta, mint 20-30 évvel ezelőtt volt.

Azt már régóta tudjuk (csak hajlamosak vagyunk a fejünket a homokba dugni), hogy a hústermelés mennyire környezetterhelő. Ugyanez igaz a tejtermékek közül nemcsak a sajtkészítésre, de például a vajra is.

A legújabb kutatások szerint a hús ráadásul nem is egészséges, a tejtermékek fogyasztása pedig gyulladást okoz a szervezetben. A növényi étrend jó, mégis tudjuk, nem lehet minden szükséges tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint csak növényi eredetű ételekből fedezni.

Ezért számomra az utóbbi időben a mértéktartás lett az irányadó.

A következőkben néhány szuper gyors, kevés hozzávalókból álló hétköznapi ebédet osztok meg veletek.

Pestos tészta

Megfőztem egy fél csomag Fusilli tésztát (természetesen bármilyen tésztával készíthető). Miután leöntöttem róla a vizet, meglocsoltam olívaolajjal. A pestohoz jól is megy, és így a tészta sem fog összeragadni. Az olívaolaj ráadásul segít a teltségérzet kialakításában is, és később leszünk tőle újra éhesek is. Félbevágtam néhány szem olívabogyót, hozzáadtam a tésztához, majd egy egész üveg bazsalikomos pestoval összekevertem. Ha nem lenne elég meleg, még rá lehet melegíteni. Ha egy kicsit megsütjük, attól is remek íze lesz. A végén a kertben szedett paradicsommal díszítettük, és megszórtuk parmezán sajttal.

Sült camembert rizzsel

Ezt talán le sem kell írnom hogyan készül, a camambert meg lehet csak úgy simán is sütni, de rántva is nagyon finom, és a végén az egészhez jól eshet egy kevés áfonyalekvár vagy tartármártás.

Burgonyás zöldségtál tojással és kukoricasalátával

A burgonyát meghámoztam, megsütöttem és egy kevés zsíron sütni kezdtem. Amikor félig megsült, hozzáadtam a darabokra vágott fehér paprikát és a csíkokra szelt hagymát. Fedő alatt időnként megkeverve tovább pároltam. Sóval, borssal és zöldfűszer keverékkel ízesítettem, de lehet csak rozmaringos is, vagy kinek milyen ötlete támad, vesse be. Közben egy evőkanál mustárt, négy evőkanál majonézt, két evőkanál tejfölt kikevertem, hozzáadtam egy csipet sót, egy kevés borsot és egy kis marék darabolt snidlinget. Ebbe beleöntöttem egy kukoricakonzervet a leve nélkül, majd az egészet még egyszer összekevertem. Amikor a zöldségek szinte már készen voltak, négy tojásból tojásrántottát sütöttem, ezt ettük mellé.

Sietős napokon a kukoricasalátát érdemes előző este elkészíteni, de teljesen el is hagyható.

Remélem a fentiekben tetszetős ötleteket olvashattatok, és tudtam ajánlani egy-két nap könnyítést a menütervezés során.

A ballagás pillanatai

Májusban valami véget ér. Elballagnak a végzős középiskolás gyerekek. Nem is annyira gyerekek már talán. A padokat csend öleli körbe, és a falak között még visszhangzik a múlt. Ballagunk. Bár több, mint húsz éve tanárként tekintek rá, mint a ballagási műsor megszervezője és lebonyolítója, ám idén a végzősök búcsúja után a saját nagyfiam is elballag az általános iskolából. A ballagás több mint egy iskolai szertartás,1870 óta tartjuk számon a magyar diákélet egyik legfontosabb rítusaként.

Szükségünk van sportórára?

Aki szeretné nyomon követni a fizikai aktivitás legfontosabb paramétereit, hogy javíthassa teljesítményét és elérhesse sport- és testépítési céljait, annak egy sportóra megfelelő segítséget nyújt. Mire használjuk a sportórákat?

Hogyan legyünk energikusak húsvét után?

Talán nem lövök nagyon mellé, ha azt állítom, hogy a „rohanó hétköznapról” alkotott fogalmaink manapság már az év minden időszakában azonosak. Nincs igazi változás a téli és a tavaszi évszakok között. Sokunkat kimondottan jól érint a jobb idővel jövő frissesség, viszont mégsem érezzük magunkat boldogabban tőle. A kérdés, hogy mi ennek az oka.

Tavaszi szünet gyerekekkel

Mindig kihívást jelent a szülőknek a szünidőben lekötni a gyermekeket, tartalmas programmal kitölteni a szünetet. Ha egy gyerek unatkozik, rosszalkodni kezd, „nyűglődni”, testvéreivel veszekedni vagy a szüleit nyúzni, ezt elkerülendő a következő tippekkel készültem!

Hagyományos húsvét a modern világban

Mindenkinek kellemes húsvétolást kívánunk, családdal és barátokkal eltöltött programokat, élményeke, finom falatokat és jó időt a szabadtéri élményekhez! A húsvéti ünnep a megújulás és a hagyomány ünnepe.