Tiltólistás nasik
- Dátum: 2023.08.17., 20:34
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alternatíva, chips, csokoládé, döntés, étel, falásroham, feldolgozott étel, gyümölcsök, kalóriatartalom, káros, keksz, olajos magvak, rágcsálni való, tiltólistás nasik, transzzsír, választás, vércukorszint
Szeretünk nasizni. A legtöbben bizonyára igen. Főleg este. A baj nem azzal van, hogy rágcsálni való után kutatunk, hanem azzal, hogy általában a legrosszabb nasik után nyúlunk ilyenkor. Melyek a tiltólistás nasik és mit válasszunk helyette?
Ne de várjunk! Nem is igazán jó ez a cím és kifejezés, hogy tiltólistás nasik. Miért tilos? Mennyi a tilos és mikor? Kinek tilos? Ki mondja meg, hogy tilos? Miért jelentem ki, hogy tilos, ki vagyok én, hogy ételről így beszéljek…
Hívjuk inkább kerülendő élelmiszereknek, melyeket ritkán, kis mennyiségben és megfelelő testmozgás mellett a kellő óvatossággal kóstolhatunk. Így már mindjárt jobb.
Nehéz összeállítani, hogy mik is azok a harapnivalók, amiket bátran fogyaszthatunk, ha nasizni támad kedvünk? Nem, nem nehéz. Nézzük!
A legfontosabb talán, hogy olyan dolgokat válasszunk, amelyek eltelítenek minket, bármikor nyugodtan, fogyaszthatjuk és nem károsak az egészségre, azok helyett, amelyek ártalmasak.
Amit semmiképp sem ajánlunk azok a túlságosan feldolgozott ételek, mint a chips, bolti cukros kekszek, hiszek ezek a nassolni valók magasak telített zsírsavakban és rengeteg kalóriát tartalmaznak, miközben kevés rostot és nulla tápanyagot. Üres kalóriáknak is hívhatjuk őket.
A cukorkák, péksütemények és csokoládék, illetve a cukros üdítőitalok nagyon lassítják az anyagcserét, ingadoztatják a vércukorszintet, éhséget, falásrohamokat okoznak és betegségek kialakulásához vezetnek.
Ha éppen nassolni támad kedvünk, remek alternatíva lehet olajos magvakat válaszatni, ugyan ezek is zsírban gazdag ételek magas kalóriatartalommal, azonban ezek jó zsírok, egészséges tápanyagforrások.
Aki szereti, rágcsálhat különböző zöldségekből készült, ropogós finomságokat valamilyen joghurtos mártogatóssal, ha pedig Az édes ízre vágyunk, rengeteg gyümölcs közül választhatunk, aki nagyon ínyenc cukormentes csokit is olvaszthat hozzá és mártogathatja.
A friss gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, de ez nem hozzáadott cukor, hanem természetes módon előforduló gyümölcscukor mellette magas rosttartalommal, melyek kedvezően hatnak az anyagcserére. Számomra például egy hideg dinnye sem mindössze „cukor és víz”, számomra egészséges alternatíva.
Természetesen visszatérve a címre, nem nevezek tilosnak semmilyen ételt, a kerülendőkből is szabad olykor fogyasztani – hacsak valamilyen betegségünk miatt ez nem kizárt – csak, mint említettem: ritkán, inkább a délelőtti órákban, rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott, egészséges életmód mellett. Mindig rajtunk múlik a döntés és mindig van választási lehetőségünk.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?