Tiltólistás nasik
- Dátum: 2023.08.17., 20:34
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alternatíva, chips, csokoládé, döntés, étel, falásroham, feldolgozott étel, gyümölcsök, kalóriatartalom, káros, keksz, olajos magvak, rágcsálni való, tiltólistás nasik, transzzsír, választás, vércukorszint
Szeretünk nasizni. A legtöbben bizonyára igen. Főleg este. A baj nem azzal van, hogy rágcsálni való után kutatunk, hanem azzal, hogy általában a legrosszabb nasik után nyúlunk ilyenkor. Melyek a tiltólistás nasik és mit válasszunk helyette?
Ne de várjunk! Nem is igazán jó ez a cím és kifejezés, hogy tiltólistás nasik. Miért tilos? Mennyi a tilos és mikor? Kinek tilos? Ki mondja meg, hogy tilos? Miért jelentem ki, hogy tilos, ki vagyok én, hogy ételről így beszéljek…
Hívjuk inkább kerülendő élelmiszereknek, melyeket ritkán, kis mennyiségben és megfelelő testmozgás mellett a kellő óvatossággal kóstolhatunk. Így már mindjárt jobb.
Nehéz összeállítani, hogy mik is azok a harapnivalók, amiket bátran fogyaszthatunk, ha nasizni támad kedvünk? Nem, nem nehéz. Nézzük!
A legfontosabb talán, hogy olyan dolgokat válasszunk, amelyek eltelítenek minket, bármikor nyugodtan, fogyaszthatjuk és nem károsak az egészségre, azok helyett, amelyek ártalmasak.
Amit semmiképp sem ajánlunk azok a túlságosan feldolgozott ételek, mint a chips, bolti cukros kekszek, hiszek ezek a nassolni valók magasak telített zsírsavakban és rengeteg kalóriát tartalmaznak, miközben kevés rostot és nulla tápanyagot. Üres kalóriáknak is hívhatjuk őket.
A cukorkák, péksütemények és csokoládék, illetve a cukros üdítőitalok nagyon lassítják az anyagcserét, ingadoztatják a vércukorszintet, éhséget, falásrohamokat okoznak és betegségek kialakulásához vezetnek.
Ha éppen nassolni támad kedvünk, remek alternatíva lehet olajos magvakat válaszatni, ugyan ezek is zsírban gazdag ételek magas kalóriatartalommal, azonban ezek jó zsírok, egészséges tápanyagforrások.
Aki szereti, rágcsálhat különböző zöldségekből készült, ropogós finomságokat valamilyen joghurtos mártogatóssal, ha pedig Az édes ízre vágyunk, rengeteg gyümölcs közül választhatunk, aki nagyon ínyenc cukormentes csokit is olvaszthat hozzá és mártogathatja.
A friss gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, de ez nem hozzáadott cukor, hanem természetes módon előforduló gyümölcscukor mellette magas rosttartalommal, melyek kedvezően hatnak az anyagcserére. Számomra például egy hideg dinnye sem mindössze „cukor és víz”, számomra egészséges alternatíva.
Természetesen visszatérve a címre, nem nevezek tilosnak semmilyen ételt, a kerülendőkből is szabad olykor fogyasztani – hacsak valamilyen betegségünk miatt ez nem kizárt – csak, mint említettem: ritkán, inkább a délelőtti órákban, rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott, egészséges életmód mellett. Mindig rajtunk múlik a döntés és mindig van választási lehetőségünk.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.