Menü

Csendeskönyv a gyereknek

Amikor ajándékot vásárolunk a gyerekeknek, mindig a legmegfelelőbbet próbáljuk megkeresni. Fejlesszen is, de a csöppségnek is tetsszen, illetve próbáljuk elérni, hogy ne a sarokba végezze fél óra múlva. Nem állíthatom, hogy minden babának beválik a csendeskönyv, de a legtöbb nebuló élvezettel játszik vele. Nem olcsó mulatság, de hát a gyerekért mindent.

Mi a csendeskönyv?

Puha filc anyagból készült, készségfejlesztő, foglalkoztató könyvecske. Más néven matató könyvnek is nevezik, hiszen minden oldalán található valami színes matatni való. Azt szokták tanácsolni a védőnők, hogy hagyjuk a gyereket egyedül is játszani. Ez a termék, arra is tökéletes, hogy a baba egyedül fedezze fel az oldalakat, de emellett a közös játékra is teret enged. A benne található figurákkal, képekkel akár mondókázásra, vagy mesélésre is lehetőség nyílik. Lehet bennük gombolni, tépőzárakat illeszteni, cipőt kötni, óramutatókat állítgatni, számolni, színeket és formákat párosítani. Megismerni a természetet, vagy megtanulni a mindennapi tevékenységeket.

Ezek a játékok kifejezetten gyerekeknek és az ő életkorukhoz kapcsolódóan készülnek. Így az érdeklődési körüket és a megfelelő tanulási lehetőséget is megadják számukra. Mivel már több kézműves is készít ilyeneket, így már a személyre szabás is megvalósítható. A könyv tartalmazhatja ezáltal a gyerek nevét, kedvenc színeit, állatait stb. Illetve már úgy is kérhetjük, hogy később is bővíthetőek legyenek a lapokkal, ennek köszönhetően, bármikor módosíthatjuk a termék tartalmát. Akár a televízióban vagy tableten nézett meséket is kiválthatjuk velük.

Mit fejleszt?

Elsősorban egy éves kortól ajánlják. Hiszen bölcsődés, illetve óvodás kortól már különös gondot fordítunk az olyan tevékenységekre vagy foglalkozásokra, amelyek a finom motorikus készségek fejlesztését, főleg az ujjak, a szemek és a száj koordinált mozgását, szolgálják. Maga a finommotorika a kézi finommozgások megfelelő összehangolását jelenti, ami később az iskolában lehetővé teszi a helyes ceruza, illetve tollfogást és az írás elsajátítását. Tehát a mozgatható részletek a játék során fejlesztik a szem-kéz koordinációt, gondolkodást, fantáziát, memóriát, finommotorikát.

Magyarországon már régóta megtalálhatóak a csendeskönyvek, de még így is van olyan környék, ahol nem is ismerik. Emellett pedig elég drága kiadásnak mondható. Ez sajnos a részletgazdagságban és az elkészítésének idejében rejlik. Az ötletelés, tervrajzkészítés, igényfelmérés, anyagbeszerzés, majd a kézzel varrás, mind-mind kiadás. Ám én úgy tartom, a kézműves munkának nincs párja! Az alapanyag nem olcsó mulatság, nem beszélve a szerszámokról. Elsősorban egy jó tűre van szükség, meg egy gyűszűre, hímző és varrócérnára, ollóra, különböző vágóeszközökre, varrógépre, lyukasztóra, ragasztópisztolyra, patentozó készletre. Filc, nemez, „freezer” papír is kell a másoláshoz, de a lapok összefűzéséhez is be kell szerezni a kellékeket.

Ha valaki nem akar bajlódni, akkor az interneten számtalan készterméket is beszerezhet. Ha pedig a gyerekünk kinövi, akkor se kell kétségbe essünk, hiszen elrakhatjuk emlékbe neki és majd, ha ő is szülővé válik, továbbörökítheti a textilkönyvecskét.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.