Menü

Csendeskönyv a gyereknek

Amikor ajándékot vásárolunk a gyerekeknek, mindig a legmegfelelőbbet próbáljuk megkeresni. Fejlesszen is, de a csöppségnek is tetsszen, illetve próbáljuk elérni, hogy ne a sarokba végezze fél óra múlva. Nem állíthatom, hogy minden babának beválik a csendeskönyv, de a legtöbb nebuló élvezettel játszik vele. Nem olcsó mulatság, de hát a gyerekért mindent.

Mi a csendeskönyv?

Puha filc anyagból készült, készségfejlesztő, foglalkoztató könyvecske. Más néven matató könyvnek is nevezik, hiszen minden oldalán található valami színes matatni való. Azt szokták tanácsolni a védőnők, hogy hagyjuk a gyereket egyedül is játszani. Ez a termék, arra is tökéletes, hogy a baba egyedül fedezze fel az oldalakat, de emellett a közös játékra is teret enged. A benne található figurákkal, képekkel akár mondókázásra, vagy mesélésre is lehetőség nyílik. Lehet bennük gombolni, tépőzárakat illeszteni, cipőt kötni, óramutatókat állítgatni, számolni, színeket és formákat párosítani. Megismerni a természetet, vagy megtanulni a mindennapi tevékenységeket.

Ezek a játékok kifejezetten gyerekeknek és az ő életkorukhoz kapcsolódóan készülnek. Így az érdeklődési körüket és a megfelelő tanulási lehetőséget is megadják számukra. Mivel már több kézműves is készít ilyeneket, így már a személyre szabás is megvalósítható. A könyv tartalmazhatja ezáltal a gyerek nevét, kedvenc színeit, állatait stb. Illetve már úgy is kérhetjük, hogy később is bővíthetőek legyenek a lapokkal, ennek köszönhetően, bármikor módosíthatjuk a termék tartalmát. Akár a televízióban vagy tableten nézett meséket is kiválthatjuk velük.

Mit fejleszt?

Elsősorban egy éves kortól ajánlják. Hiszen bölcsődés, illetve óvodás kortól már különös gondot fordítunk az olyan tevékenységekre vagy foglalkozásokra, amelyek a finom motorikus készségek fejlesztését, főleg az ujjak, a szemek és a száj koordinált mozgását, szolgálják. Maga a finommotorika a kézi finommozgások megfelelő összehangolását jelenti, ami később az iskolában lehetővé teszi a helyes ceruza, illetve tollfogást és az írás elsajátítását. Tehát a mozgatható részletek a játék során fejlesztik a szem-kéz koordinációt, gondolkodást, fantáziát, memóriát, finommotorikát.

Magyarországon már régóta megtalálhatóak a csendeskönyvek, de még így is van olyan környék, ahol nem is ismerik. Emellett pedig elég drága kiadásnak mondható. Ez sajnos a részletgazdagságban és az elkészítésének idejében rejlik. Az ötletelés, tervrajzkészítés, igényfelmérés, anyagbeszerzés, majd a kézzel varrás, mind-mind kiadás. Ám én úgy tartom, a kézműves munkának nincs párja! Az alapanyag nem olcsó mulatság, nem beszélve a szerszámokról. Elsősorban egy jó tűre van szükség, meg egy gyűszűre, hímző és varrócérnára, ollóra, különböző vágóeszközökre, varrógépre, lyukasztóra, ragasztópisztolyra, patentozó készletre. Filc, nemez, „freezer” papír is kell a másoláshoz, de a lapok összefűzéséhez is be kell szerezni a kellékeket.

Ha valaki nem akar bajlódni, akkor az interneten számtalan készterméket is beszerezhet. Ha pedig a gyerekünk kinövi, akkor se kell kétségbe essünk, hiszen elrakhatjuk emlékbe neki és majd, ha ő is szülővé válik, továbbörökítheti a textilkönyvecskét.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.