Menü

Hogyan javítható a mérgező munkahelyi légkör?

Az ébren töltött időnk felét jellemzően munkával töltjük, ráadásul jó hangulatban jobban haladunk, így nem is lehet kérdés: fontos a jó munkahelyi légkör. Vajon mit tehetünk mi magunk a hangulat javításáért?

Ahhoz, hogy valaki képes legyen előrelépni karrierjével, hosszabb távon elengedhetetlen, hogy jól érezze magát a munkahelyén és általában abban, amit csinál. Ennek pedig szerves részét képezi az is, hogy milyen emberekkel van körülvéve, és hogyan viszonyul hozzájuk. Ha van valaki, akivel szünetekben mindig megbeszéljük az aktuális történéseket vagy épp egy légtérben dolgozunk és kölcsönös az összhang, máris kellemesebb az ott töltött idő, ennek függvényében pedig a kedvünk és a produktivitásunk is javul.

Amellett, hogy a szakmai kapcsolatok boldogabbá varázsolják munkával töltött perceinket, szinte kötelező kellékei szakmai előremenetelünknek is. Legyen szó akár cégen belüli munkatársról vagy épp egy szakmabeli, de más cégnél dolgozó ismerősről, mindkét esetben fontos, hogy ezek olyan emberek legyenek, akikben megbízunk és például fordulhatunk hozzájuk tanácsért vagy referenciáért.

A probléma elismerése

Miután a probléma mindenki számára nyilvánvalóvá vált, őszintén és nyitottan ajánlott kezelni azt. Vezetőként vagy menedzserként fontos feladat, hogy a felelősség vállalása mellett tisztázza a helyzetet a munkavállalókkal: ígéretet kell tenni arra, hogy a nem működő folyamatokat és a negatív kommunikációt is fejleszteni fogják, esetleg újakat alakítanak helyettük. Biztosítani kell a munkavállalókat arról, hogy a problémás munkakörnyezet felszámolásra kerül.

Konkrét elvárások megfogalmazása

Ha addig nem történt meg, egyértelművé kell tenni, hogy a vállalat ezentúl nem tűri el a bullying semmilyen formáját, vagy bármilyen más megkülönböztetést, pletykálkodást, kiközösítést egyetlen alkalmazottal szemben sem. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét a toxikus légkör munkahelyet érintő negatív hatásaira, amit mind a cég, mind az alkalmazottak érdekében ajánlott orvosolni.

Ösztönző rendszerek kialakítása: jutalmak és elismerések

Amikor a munkavállalók úgy érzik, hogy a feletteseik lebecsülik a munkájukat és erőfeszítéseiket, akkor saját maguk is toxikussá tehetik a munkahelyi hangulatot. Azonban egy méltányos jutalmazási rendszer és a teljesítményeket-képességeket elismerő program kialakítása fokozza a munkavállalók motivációját, emellett, ha megbecsültnek érzik magukat a munkahelyükön, a vállalat iránti lojalitás is növekedni fog.

A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése

A munka és a magánélet egyensúlyát megteremtő folyamatoknak köszönhetően a munkavállalók életében csökken a stressz, a túlhajszoltság, de a depressziót, a szorongást, az alvászavart is száműzhetik. Ez pedig a mentális egészségre és a fizikai jóllétre is kihat.

A rugalmas munkaidő, a lehetőségekhez mért home office, a 4 napos munkahét a munkavállaló számára hatalmas segítség a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzésében, valamint a kollegiális és személyes kapcsolataira is pozitív hatással lehet.

A fentiek mellett se a munkavállalók, se a vezetők nem tűrhetnek el semmilyen faji, bőrszín, nem, vallás, illetve szexuális orientáció alapján tett megkülönböztetést vagy zaklatást. Az ilyen káros gyakorlatok növelik a munkahellyel való elégedetlenséget.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.