Menü

Vizes palack, telefon és társai - Te mennyit tisztítod?

Mindennapi tárgyaink szinte mindenhol velünk vannak, hiszen azért vannak, hogy megkönnyítsék életünket, de sokan nem gondolnak arra, hogy ezek folyamatos tisztítást igényelnek, különben hamar baj lesz a használatuktól.

Nézzünk bele a táskánkba, autónkba és vegyük szemügyre, mik azok a tárgyak, amiket folyamatosan használunk. Na, ki-mit talált? Kulcs, telefon, töltők, napszemüveg, újratölthető vizespalack, tollak, pénztárca. Lehet, hogy kimaradt pár dolog, inkább női szemel látom a világot, vagyis én ezeket cipelem jobbára. Három gyerekkel mozgok folyamatosan, ami azt jelenti, hogy próbálok odafigyelni arra, hogy tiszták legyenek a dolgok körülöttünk, mindezt azért nem mániákus szinten.

Viszont a minap ebben a melegben kikaptam a telefonom a táskából, berohantam egy üzletbe és azt vettem észre, hogy a kijelzőn semmit nem látok, olyan koszos... Mivel gyerekeim vannak, mindig van valahol a közelemben popsitörlő, meg is oldottam a problémát vele – ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás volt, de a kényszer nagy úr-, és itt jött a felismerés, hogy nem is tudom mikor töröltem át utoljára. A lényeg az, hogy mindent összefogdosok, kilincsek, pénz, bevásárlókocsi, kiskutya, bankautomata, és utána meg a saját cuccaimat, majd megyek tovább. Nem tudok és nem is akarok minden pillanatban kezet mosni, viszont, ha meg is teszem, újra a kezembe fogom a dolgaimat, ezzel pedig ugyanott vagyok, ahol a part szakad. Nézzük, mit, mikor, hányszor tisztítsunk.

Telefon, kulcsok, mindenhová velünk jönnek. Egy kimutatás szerint átlagosan 12 percenként ellenőrizzük a telefonunkat, vagyis egy nap legalább nyolcvanszor fogjuk meg. Mindenhonnan összeszedjük a baktériumokat, bármiről, amit megfogunk. Sokan még a mellékhelyiségbe is magukkal viszik, azt hiszem, hogy nem kell részleteznem, mire is gondolok. Majd az arcunkhoz emeljük és este sokan beviszik az ágyba is magukkal. Hoppá. A telefont, napszemüveget, nem szabad magas alkohol- és vegyianyag tartalmú törlőkendőkkel törölgetni, mert sérülést okoz a felületen. A legjobb megoldás ecetet és vizet egyenlő arányban keverni és egy puha törlőkendővel áttörölni a felületeket, naponta többször is.

A kulcsokkal már könnyebb a helyzet, ezek bírják a tisztítószereket, hazaérkezés után lehet átmosni őket, ezzel együtt a kilincset is, de mindig figyeljünk arra, hogy töröljük szárazra, különben korrodálódhatnak a részeik.

Vizespalack. Mindenhova viszek magunkkal inni, hiszen egyrészt méregdrága a boltban minden, másrészt miért termeljük a PET palackokat, mindig újra lehet tölteni. Azt gondolnánk, hogy csak mi iszunk belőle, a víz is tiszta, nem lehet gond, de ahányszor iszunk belőle, annyiszor adunk bele baktériumokat, amik utána szeretnek elszaporodni. Streptococcus, E-coli és társaik. A penész is szépen megül a kisebb résekben, ezek allergiát, bélfertőzést, asztmát okoznak. Ideális esetben minden kiürült palackot ki kellene mosni forró, mosogatószeres vízzel, de legalább alaposan ki kell öblíteni, este pedig még alaposabban átmosni, a kisebb részeknél kisméretű kefével tisztítani, ecetes vízben áztatni, és szárazra törölni.

Érdemes a folyamatosan használatban lévő tárgyainkat naponta többször is letisztítani, hogy ne vigyük magunkkal a baktériumokat, ne hagyjuk elszaporodni őket, főleg ne a nagy nyári melegben.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!