Menü

Vizes palack, telefon és társai - Te mennyit tisztítod?

Mindennapi tárgyaink szinte mindenhol velünk vannak, hiszen azért vannak, hogy megkönnyítsék életünket, de sokan nem gondolnak arra, hogy ezek folyamatos tisztítást igényelnek, különben hamar baj lesz a használatuktól.

Nézzünk bele a táskánkba, autónkba és vegyük szemügyre, mik azok a tárgyak, amiket folyamatosan használunk. Na, ki-mit talált? Kulcs, telefon, töltők, napszemüveg, újratölthető vizespalack, tollak, pénztárca. Lehet, hogy kimaradt pár dolog, inkább női szemel látom a világot, vagyis én ezeket cipelem jobbára. Három gyerekkel mozgok folyamatosan, ami azt jelenti, hogy próbálok odafigyelni arra, hogy tiszták legyenek a dolgok körülöttünk, mindezt azért nem mániákus szinten.

Viszont a minap ebben a melegben kikaptam a telefonom a táskából, berohantam egy üzletbe és azt vettem észre, hogy a kijelzőn semmit nem látok, olyan koszos... Mivel gyerekeim vannak, mindig van valahol a közelemben popsitörlő, meg is oldottam a problémát vele – ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás volt, de a kényszer nagy úr-, és itt jött a felismerés, hogy nem is tudom mikor töröltem át utoljára. A lényeg az, hogy mindent összefogdosok, kilincsek, pénz, bevásárlókocsi, kiskutya, bankautomata, és utána meg a saját cuccaimat, majd megyek tovább. Nem tudok és nem is akarok minden pillanatban kezet mosni, viszont, ha meg is teszem, újra a kezembe fogom a dolgaimat, ezzel pedig ugyanott vagyok, ahol a part szakad. Nézzük, mit, mikor, hányszor tisztítsunk.

Telefon, kulcsok, mindenhová velünk jönnek. Egy kimutatás szerint átlagosan 12 percenként ellenőrizzük a telefonunkat, vagyis egy nap legalább nyolcvanszor fogjuk meg. Mindenhonnan összeszedjük a baktériumokat, bármiről, amit megfogunk. Sokan még a mellékhelyiségbe is magukkal viszik, azt hiszem, hogy nem kell részleteznem, mire is gondolok. Majd az arcunkhoz emeljük és este sokan beviszik az ágyba is magukkal. Hoppá. A telefont, napszemüveget, nem szabad magas alkohol- és vegyianyag tartalmú törlőkendőkkel törölgetni, mert sérülést okoz a felületen. A legjobb megoldás ecetet és vizet egyenlő arányban keverni és egy puha törlőkendővel áttörölni a felületeket, naponta többször is.

A kulcsokkal már könnyebb a helyzet, ezek bírják a tisztítószereket, hazaérkezés után lehet átmosni őket, ezzel együtt a kilincset is, de mindig figyeljünk arra, hogy töröljük szárazra, különben korrodálódhatnak a részeik.

Vizespalack. Mindenhova viszek magunkkal inni, hiszen egyrészt méregdrága a boltban minden, másrészt miért termeljük a PET palackokat, mindig újra lehet tölteni. Azt gondolnánk, hogy csak mi iszunk belőle, a víz is tiszta, nem lehet gond, de ahányszor iszunk belőle, annyiszor adunk bele baktériumokat, amik utána szeretnek elszaporodni. Streptococcus, E-coli és társaik. A penész is szépen megül a kisebb résekben, ezek allergiát, bélfertőzést, asztmát okoznak. Ideális esetben minden kiürült palackot ki kellene mosni forró, mosogatószeres vízzel, de legalább alaposan ki kell öblíteni, este pedig még alaposabban átmosni, a kisebb részeknél kisméretű kefével tisztítani, ecetes vízben áztatni, és szárazra törölni.

Érdemes a folyamatosan használatban lévő tárgyainkat naponta többször is letisztítani, hogy ne vigyük magunkkal a baktériumokat, ne hagyjuk elszaporodni őket, főleg ne a nagy nyári melegben.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.