Menü

Felfázás kisokos

Tévhit az, hogy csak a hideg időben vagy a hidegtől lehet felfázni. Valószínűleg a betegség neve vezet minket félre. De emlegetjük hólyaghurutnak vagy az orvosi nevén cisztitisznek is. Ugyanis ennek a kellemetlen tünetekkel járó és gyakorta visszatérő betegségnek, nem minden esetben van köze a hideghez. Persze megállapíthatjuk, hogy a hűvös időben a szervezetünk védekező rendszere meggyengül és fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, de többnyire nem ez történik.

Valójában ugyanis baktériumfertőzésről van szó. Az esetek többségében a női anatómiában kutathatjuk a kialakulás okát. A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt, a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig igen könnyen elérik a hólyagot. A hólyagba feljutott baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni. Ezért nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenésekkor, azonnal kezeljük a problémát és ne halogassuk.

Tehát már, két okot is találtunk a betegség kialakulására. Az első a hideg, másodikként a testnyílások közelsége. Az utóbbihoz tartozik a gyakori és intenzív szexuális együttlét is. A hüvelyt számos mikroorganizmus népesíti be. Ezek a baktériumok az aktus során bejuthatnak a húgycsőnyílásba, a mechanikai hatás pedig onnan egyenesen felfelé, a hólyagba tolja azokat és már meg is történt a baj.

A női nemi szervek és húgyutak normális működéséhez az ösztrogén elengedhetetlen. A változókorban azonban a hormon termelődése fokozatosan megszűnik, így az utolsó menstruációs vérzést követően a hámréteg sorvadásnak indul. Ez az állapot a fiatalabb korosztályt is érinti, például a hüvelyi szülés következtében kialakuló sérülések vagy a szülés utáni alacsony ösztrogénhormon-szint miatt. Ez az állapot pedig jóval sebezhetőbbé tesz minket a fertőzésekkel szemben. A legtöbb nő biztosan találkozott már a hüvelyflóra felborulásával. Ilyenkor számos fertőzés eléri a női nemet. De a betegségek kialakulása mellet, a hólyaghurut okozója is lehet.

Honnan ismerjük fel, hogy elkaptuk a cisztitiszt?

Legelőször a gyakori vizelési inger jelzi, hogy valami nincs rendben. Majd égő és csípő érzés is kíséri. Ehhez fájdalmas alhasi görcsök ugyancsak társulhatnak. Súlyosabb esetben véres vizelet, láz, hidegrázás is előfordulhat.

Fontos, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy időről időre előjön, akkor már kevés a folytonos kezelés, és orvoshoz járás. Ilyenkor már az életmódunkon is változtatni kell. Figyeljünk az öltözködésünkre, ne vegyünk műszálas, tapadós ruhákat, de az uszoda, a strandolás, egy izzasztó edzés vagy futás is bűnös lehet, ha utána nem cseréljük át az átnedvesedett ruhánkat szárazra.

Mi történik az orvosnál?

A diagnózis felállításához legtöbb esetben elég a beteg kikérdezése és az anamnézis felvétele, de gyakran vizeletvizsgálatra is sor kerül Utóbbi a kórokozó azonosítása miatt fontos, ezért lehet szükség vizelettenyésztésre. Ez különösen fontos, ha valakinél a felfázás ismétlődik. Ugyanis az ilyen jellegű gyulladásokra több betegség is hajlamosíthat. Ilyen például a cukorbetegség, a húgyhólyagsérv és a daganat. Megesik, hogy ezekre a betegségekre a felfázás miatti kivizsgálás során derül fény. A legtöbb esetben, és ha nem ismétlődik, akkor a problémát antibiotikummal kezelik.

Ugyancsak tévhit, hogy ez a kór csak a nőket érinti, ugyanis idősebb férfiaknál is kialakulhat. Ha észleljük magunkon a tüneteket, ne késlekedjünk, forduljunk orvoshoz! Ugyanis a kezeletlen betegség számos szövődménnyel járhat.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.