Menü

Új kedvencünk, az édesburgonya - recepttel

Habár nevében hasonlít a burgonyára, rendszertanilag máshová tartozik, gumóinak hasonló alakja miatt azonban mégis így nevezték el. Ismerheted batátaként is, sokan így hívják.

Gyerekkoromban nem volt elterjedt az édesburgonya. Azután sokáig csak szemeztem vele, nem tudtam, hogyan kell használni, mára már beépült az étrendünkbe, és a babánk hozzátáplálásának kezdetén édes íze miatt az egyik elsőként bevezethető és valóban kedvelt zöldségféle. Ismerek többeket, akik már nem is fogyasztanak „rendes burgonyát”, csak ezt a változatot. Szóval rengeteg lehetőség adott megannyi pozitívummal.

Az egyik legnagyobb előnye, és sokan ezért választják alternatívaként, hogy alacsony a szénhidráttartalma, ezáltal a kalóriatartalma is töredéke a messzi rokon krumpliéhoz képest. Ezen kívül rendkívül magas a vitamin-, illetve ásványi anyag tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaz például B6 vitamint, ami hozzájárul a keringési rendszer épségének megőrzéséhez. Segíti az emésztést, mert magas rosttartalommal bír. Alacsony a glikémiás indexe. (Ha valakinek nem lenne ismert, ez egy 0 és 100 közötti szám, és azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet.)

Napestig sorolhatnánk az édesburgonya előnyeit, hiszen a fentiek alapján ez is szuperélelmiszernek tűnik, de térjünk át a gyakorlati felhasználására. Valóban sokrétűen felhasználható, hiszen elkészíthető köretként pürének, sült édesburgonyának húsok mellé, de készíthető belőle egytálétel vagy főétel is, így remek vegetáriánus fogás is válhat belőle.

Most szeretném megosztani veletek a saját édesburgonyás főételemet. Az alább recept kb. 4 főnek bőségesen elég.

Hozzávalók:

2 nagy édesburgonya
2 nagyobb sárgarépa
1 karalábé
2 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2-3 zöldpaprika
2 dl olívaolaj
2 teáskanál fokhagyma granulátum vagy 6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál bors
2 teáskanál só
5 teáskanál bazsalikom
2 dl tejszín (lehet vegán verzió is)

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat meghámozzuk (amit szükséges), kis kockákra feldaraboljuk, és egy tálban összekeverjük. Az olívaolajhoz hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Egy tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük a zöldségeket, majd meglocsoljuk az olívaolajos lével. Összeforgatjuk, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen oszoljanak el a zöldségmixen, majd meglocsoljuk a tejszínnel. Mehet is be a sütőbe. Először 20 perc után kavartam meg, majd további 25 percig sütöttem, és közben néha átforgattam.

Az édesburgonya nagyon teljes ízt biztosít az egész zöldségtálnak, így biztosan nem fogod érezni, hogy nincs jelen a hús a főételben. Remélem Neked is ízleni fog, és tovább is osztod a receptemet!

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!