Menü

Új kedvencünk, az édesburgonya - recepttel

Habár nevében hasonlít a burgonyára, rendszertanilag máshová tartozik, gumóinak hasonló alakja miatt azonban mégis így nevezték el. Ismerheted batátaként is, sokan így hívják.

Gyerekkoromban nem volt elterjedt az édesburgonya. Azután sokáig csak szemeztem vele, nem tudtam, hogyan kell használni, mára már beépült az étrendünkbe, és a babánk hozzátáplálásának kezdetén édes íze miatt az egyik elsőként bevezethető és valóban kedvelt zöldségféle. Ismerek többeket, akik már nem is fogyasztanak „rendes burgonyát”, csak ezt a változatot. Szóval rengeteg lehetőség adott megannyi pozitívummal.

Az egyik legnagyobb előnye, és sokan ezért választják alternatívaként, hogy alacsony a szénhidráttartalma, ezáltal a kalóriatartalma is töredéke a messzi rokon krumpliéhoz képest. Ezen kívül rendkívül magas a vitamin-, illetve ásványi anyag tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaz például B6 vitamint, ami hozzájárul a keringési rendszer épségének megőrzéséhez. Segíti az emésztést, mert magas rosttartalommal bír. Alacsony a glikémiás indexe. (Ha valakinek nem lenne ismert, ez egy 0 és 100 közötti szám, és azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszintet.)

Napestig sorolhatnánk az édesburgonya előnyeit, hiszen a fentiek alapján ez is szuperélelmiszernek tűnik, de térjünk át a gyakorlati felhasználására. Valóban sokrétűen felhasználható, hiszen elkészíthető köretként pürének, sült édesburgonyának húsok mellé, de készíthető belőle egytálétel vagy főétel is, így remek vegetáriánus fogás is válhat belőle.

Most szeretném megosztani veletek a saját édesburgonyás főételemet. Az alább recept kb. 4 főnek bőségesen elég.

Hozzávalók:

2 nagy édesburgonya
2 nagyobb sárgarépa
1 karalábé
2 nagy fej vöröshagyma
2 paradicsom
2-3 zöldpaprika
2 dl olívaolaj
2 teáskanál fokhagyma granulátum vagy 6 gerezd fokhagyma
1 teáskanál bors
2 teáskanál só
5 teáskanál bazsalikom
2 dl tejszín (lehet vegán verzió is)

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat meghámozzuk (amit szükséges), kis kockákra feldaraboljuk, és egy tálban összekeverjük. Az olívaolajhoz hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Egy tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük a zöldségeket, majd meglocsoljuk az olívaolajos lével. Összeforgatjuk, hogy az olaj és a fűszerek egyenletesen oszoljanak el a zöldségmixen, majd meglocsoljuk a tejszínnel. Mehet is be a sütőbe. Először 20 perc után kavartam meg, majd további 25 percig sütöttem, és közben néha átforgattam.

Az édesburgonya nagyon teljes ízt biztosít az egész zöldségtálnak, így biztosan nem fogod érezni, hogy nincs jelen a hús a főételben. Remélem Neked is ízleni fog, és tovább is osztod a receptemet!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.