Menü

Hatékonyan a futópadon! Akár sétálva is!

Akik futópados edzésben gondolkodnak, azonban ízületeiket kímélni szeretnék, nekik jó hír, hogy a futópad nemcsak futáshoz használható. A séta és a futás a legkézenfekvőbb edzésformák közé tartoznak, ezek remekül kiegészítik egymást.

A futópados futás sokféle sportnak kiegészítője. Az edzések könnyedén testre szabhatóak, és ha gondoskodunk arról, hogy lekössük figyelmünket (televíziónézés, zenehallgatás), sosem unalmasak.

Ha az edzés intenzitása állandó, nyugodtan nézhetünk filmet edzés közben, ha különböző feladatokat kell teljesítenünk, akkor pedig az kellőképp leköti a figyelmünket.

Fejlődésünket szolgálja a számtalan funkció, mint például a futópad emelkedése, s megválasztott sebesség.

Sajnos a lejtőt nem lehet rajta szimulálni, pedig ennek fontosságát sem szabad elhanyagolni, mert amíg emelkedőn a szervezet oxigénfelvevő képessége számít, lejtőn inkább a jó koordináció és combizommunka.

A fogyni vágyók szinte mindig kardióedzésekkel próbálnak súlyt veszíteni, alakot formálni, ehhez a futópad vagy a szabadtéri futás kézenfekvő megoldás általában, azonban nem mindenkinek javasolt a futás.

Nagyobb súlyfelesleg, illetve ízületi problémák esetén nem ajánlott futni, ettől függetlenül azonban a futópados edzés az aerob állóképesség fejlesztése szempontjából nagyon hatékony.

A futópadon nemcsak magas intenzitású edzés végezhető, hanem egy közepes intenzitású edzésben is lehet gondolkodni, körülbelül 30 percben. Ez lehet egy lassú kocogás-séta felváltva, vagy egy intenzívebb gyaloglás is.

A közepes intenzitású edzés az egyik legjobb mód az aerob képesség növeléséhez, ahhoz, hogy a test hatékonyan használja fel az oxigént testmozgáshoz. Ez a mozgás is remekül segíti a fogyást, és előkészíti a testet a hosszabb távokhoz, a későbbi gyorsabb tempóhoz.

A legjobb eredmény elérése érdekében érdemes a futópados edzés mellett erősítő edzéseket is végezni, illetve figyelni az edzés mellett a pihenőnapokra is, hogy hagyjunk időt a regenerálódásra.

Az otthoni edzőeszközök népszerűsége mindig is töretlen volt, a covid ideje alatt pedig pláne megugrott a kereslet. Az otthoni fitneszgépek karbantartására is mindig nagy gondot kell fordítani, hogy azok hosszú ideig működőképesek legyenek.

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

A modern világ létszükséglete: az utazás

Az egyik legfontosabb érték a modern generációk számára az utazás lett. Az utazások alapját ma már az élményközpontúság, és egy kultúra megismerése jelenti. A fiatalokat, de az idősebb generációt is a turizmus rengeteg formája csábítja szerte a világban. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy az utazás hogyan vált a mai világ létszükségletévé.

Illemszabályok az edzőteremben!

Téli időszakban nem mindenki szereti a szabadtéri sportokat, vannak, akik kifejezetten bekuckóznak télen, s inkább otthon mozognak (ha mozognak), vagy az edzőtermet választják, nincs is ezzel semmi baj, azonban, ha zárt térben edzünk, mások társaságában, akkor vonatkoznak ránk egyfajta illemszabályok, melyeket illik mindenkinek betartani.

Hogyan készüljünk fel hosszabb autós utazásra?

Utazni mindenki utazik, és a legtöbb embert a munka, a pihenés, és a kikapcsolódás vezérli egy-egy másik országba. Bizonyos helyzetekben hiába a nagy távolság, ha például rengeteg holmival megyünk, vagy nagyon drága a repülőjegy, akkor a repülőgép helyett autóba ülünk. Az alábbi cikkben arra keressük a választ, hogy hogyan készülhetünk fel egy hosszabb autós, vagy esetleg vonattal történő utazásra.

Sport télen is!

A szabadtéri sportolást sokan 25 fokban, kellemes szellővel és ragyogó napsütéssel képzelik el, ám ha hideg van, vagy sötét, szél esetleg eső, már el is veszi a kedvet egy barátságtalan időjárás, pedig az immunrendszer erősödése szempontjából különösen ajánlott a téli szabadtéri sport.