Menü

Ezért olyan egészséges a levendula méz

Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Nem meglepő, hiszen a levendulatermesztés egyre népszerűbb Magyarországon is.

A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat azok puszta fotózásáért. Most annak jártunk utána, mennyire kelendő a levendulából készített méz, milyen áron kapható és milyen jótékony hatásokkal bír.

A szakemberek szerint a méz, azaz a méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek, számos pozitív élettani hatással bír.

Fogyasztása abszolút indokolt lehet a vegyes, változatos táplálkozás jegyében, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezek a pozitívumok, amikről a mézet illetően olvashatunk, sokszor túlzó mértékben, felnagyítva kerülnek megjelenítésre, túlmisztifikálva a méz hatásait.

Nagy mennyiségben tartalmaz ún. invertcukrot (fruktózt és glükózt), összes cukortartalma 80% körüli, így jó azonnali, természetes energiaforrás lehet. B-vitaminok, C-vitamin forrása, kálium, calcium, magnézium, és vas is található a mézben. Jellegzetes színét, ami fajtánként és bizony évjáratonként is változik, flavonoidtartalmának köszönheti, így antioxidáns hatással is bír.

Meglepő lehet, de a méz hidrogén peroxidot is tartalmaz, így baktériumölő hatása is lehet, de ezt egy benne található, peroxidáz nevű enzim hamar le is bontja, ezért ez a hatás csak minimális lesz. Tehát sok féle, hasznos, bioaktív anyag található a mézben, de ez egyrészt fajtánként változik, másrészt összességében csak csekély mennyiségben.

Magyarországon csak kevés helyen lehet levendulamézet gyűjteni, hiszen levendula ültetvény kevés van hazánkban, a levendulaföldek sem sokhektáros területek és a levendula nektártermő képessége pergethető mennyiséget ad ugyan, de ez a mennyiség messze alulmaradt az adott időszakban más méhlegelőkön gyűjthető mennyiségektől. Ennek köszönhetően ritka mézkülönlegesség a levendulaméz.

A mézeknek mindig ugyanazok a gyógyhatásai, ami a növénynek, amiről az adott méz származik. Ennek megfelelően a levendulaméz

kiválóan alkalmazható álmatlanságra,

nyugtalanságra,

fejfájásra,

vizelet és féreghajtó,

ajánlott vesebajokra,

kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik.

A levendulaméz íze meglepően más, mint amire az ember számít. A levendulaméznek nincs erős, jellegzetes levendulaíze, mint a levendulás csokiknak, süteményeknek, szörpöknek. A levendulaméz íze lágy, inkább citrusos és enyhén levendulás utóízű. A levendulaméz színe borostyánsárga, aszályosabb években sötétebb a mézharmattól.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.